Ανάδειξη νέων τρόπων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για άτομα που δυσκολεύονται να βρουν εργασία

    Από: Startup Team
πηγή: entre.gr

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αναδεικνύονται επιχειρήσεις που εστιάζουν στην κοινωνική προσφορά. Το ερώτημα είναι πως αυτές οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με χαμηλά επίπεδα μόρφωσης (ευπαθείς ομάδες, εθνικές μειονότητες και ανέργους) να βρουν δουλεία και παράλληλα να είναι βιώσιμες.

Το ερώτημα αυτό καλείται να απαντηθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου «YSE- Κοινωνική Επιχειρηματικότητα για τους νέους της Ευρώπης» από τους  εταίρους από Ελλάδα (Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας), Ισπανία (Andujar City Council), Πορτογαλία (Entrepreneurial Association of Alentejo Litoral), Σλοβενία (Volunteer Association Novo Mesto) και Ολλανδία (Lava Legato Foundation). Το πρόγραμμα θε έχει διάρκεια ενός έτους.

Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν είναι:

  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών
  • Δημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων
  • Διάδοση καινοτόμων λύσεων που θα εφαρμόζονται επιτυχώς, τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το πρώτο συνέδριο έλαβε χώρα στην πόλη Novo Mesto της Σλοβενίας, το διάστημα 21 με 24 Νοεμβρίου. Οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας: Ελισάβετ Λάτσιου, Χρύσα Νταή και Φωτεινή Ρουμελιώτη, παρουσίασαν καλές πρακτικές κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως στην περιοχή της Λάρισας. Στη συνέχεια, μαζί με τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων χωρών, καθορίστηκε ότι η ομάδα στόχος (target group) στην οποία θα απευθύνονται οι δραστηριότητες θα είναι νέοι 18-30 ετών, λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες ενδιαφέρουσες πρακτικές κοινωνικών επιχειρήσεων που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, αφορούσαν τομείς όπως: η κυκλική οικονομία (ανακύκλωση/ επαναχρησιμοποίηση των τροφίμων και υλικών όπως το ξύλο, το ύφασμα, το χαρτί, το πλαστικό κ.α.), η εκπαίδευση, και η παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας και την πραγματοποίησή της.

Το επόμενο συνέδριο/εκπαιδευτικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Ολλανδία.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
entre.gr