Απώλειες €5 δις από ΦΠΑ στις online πωλήσεις ετησίως

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξης των €5 δις εκτιμάται ότι χάνει, σε ετήσια βάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω “διαρροών” ΦΠΑ στις online πωλήσεις. Με στόχο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η Ένωση προχωρά σε νομοθετικές αλλαγές στο σύστημα του ΦΠΑ, προκειμένου να διευκολύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις, ιδίως τις νεοσύστατες και τις ΜμΕ, να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα διασυνοριακά στο Διαδίκτυο. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν προοδευτικά σε ισχύ έως το 2021.

Στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, εταιρείες, οι οποίες πωλούν στο εξωτερικό διαδικτυακά, θα καταβάλλουν τον ΦΠΑ με τον ίδιο τρόπο, όπως και για τις πωλήσεις στις δικές τους χώρες. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο κράτος – μέλος του τελικού καταναλωτή, οδηγώντας σε μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών εσόδων μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.  Αυτό θα καταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες αποδοτικότερες και θα αυξήσει τη διασυνοριακή συνεργασία. Ταυτόχρονα, με τα νέα μέτρα διασφαλίζεται ότι οι εκτός Ε.Ε. επιχειρήσεις δεν τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης, όταν πωλούν σε καταναλωτές της ΕΕ – τόσο άμεσα, όσο και μέσω των ηλεκτρονικών αγορών.

Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες προβλέπουν την απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις ΜμΕ που πωλούν προϊόντα online. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ΦΠΑ για τις διασυνοριακές πωλήσεις κάτω των €10.000 ετησίως, θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας καταγωγής των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 430.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα ωφεληθούν από τους νέους κανόνες. Τα οφέλη για τις ΜμΕ αναμένεται ότι θα μεταφραστούν σε εξοικονόμηση €100.000 ετησίως. Οι νέοι κανόνες, που αφορούν τις startup, θα τεθούν σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2019.

Συμφωνία

Η συμφωνία για τις νέες παρεμβάσεις επιτεύχθηκε από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών των κρατών – μελών της Ε.Ε. κατά τη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες, ένα έτος αφότου η Επιτροπή υπέβαλε τις φιλόδοξες προτάσεις της. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, εξέφρασε την ικανοποίηση της για συμφωνία σχετικά με σειρά μέτρων, που βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΦΠΑ όσον αφορά τις διαδικτυακές επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

Σε συνέχεια της συμφωνίας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, σχολίασε τη συμφωνία ως “ένα νέο βήμα για την τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, λίγες ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού των καταναλωτών, που ψωνίζουν διαδικτυακά”.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, κ. Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τη συμφωνία τόνισε: “Λιθαράκι λιθαράκι, διαμορφώνεται σταδιακά ένα νέο σύστημα ΦΠΑ, κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό, στο πλαίσιο του οποίου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά στο διαδίκτυο μπορούν να ευδοκιμήσουν. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί, επίσης, καλό οιωνό για πιο ριζική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ στην Ε.Ε., η οποία επείγει”.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr