25 ΜΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ WORTH PARTNERSHIP PROJECT

    Από: Startup Team

ΤΟ WORTH Partnership Project ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (μμε) ΜΕΣΩ της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ της ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ

Ξεκινώντας ένα ταξίδι 4 χρόνων,
ο νέος στόχος είναι η υποστήριξη 150 διεθνοποιημένων συνεργατικών
projects, με τη συμμετοχή                   τουλάχιστον 450 εταιρειών (ΜΜΕ και startups).

Το Worth Partnership Project χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα COSME της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη συνεργασιών ανάμεσα σε ΜΜΕ και start-ups σχεδιαστών, δημιουργών τέχνης, δημιουργικών ανθρώπων με εταιρίες τεχνολογίας και κατασκευαστών για τη δημιουργία  καινοτόμων προϊόντων & ιδεών.

Αθήνα, 06 Δεκεμβρίου – 25 μέρες έχουν απομείνει μέχρι να κλείσει το πρώτο κάλεσμα του WORTH Partnership Project, ένα project που χρηματοδοτείται από το COSME, το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ (μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Το WORTH στοχεύει στη δημιουργία συνεργασιών σε όλη την Ευρώπη μεταξύ ταλαντούχων σχεδιαστών μόδας, ανθρώπων με δημιουργική σκέψη, κατασκευαστών, τεχνολόγων, κατασκευαστικών επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και επιχειρήσεων τεχνολογίας. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν νέα προϊόντα και ιδέες γεννώντας νέους τρόπους δημιουργίας, συνεργασίας και υιοθέτησης καινοτόμων και επαναστατικών τεχνικών, διαδικασιών και επιχειρηματικών μοντέλων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση των συμμετεχόντων και τους προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη μετά την επιλογή των projects. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους:

– Julia Körner – Αρχιτέκτονας, σχεδιάστρια Μόδας & Προϊόντων

Βραβευμένη σχεδιάστρια που ασχολείται με τη σύγκλιση της αρχιτεκτονικής, της μόδας και του σχεδιασμού των προϊόντων. Ειδικεύεται στη ρομποτική τεχνολογία και το έργο της έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε παγκοσμίου φήμης μουσεία, ιδρύματα και περιοδικά. Ίδρυσε και είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της JK Design GmbH, όπου οι πρόσφατες συνεργασίες της αφορούσαν τρισδιάστατα κομμάτια μόδας που αναπτύχθηκαν με τις Haute Couture Houses για τις εβδομάδες μόδας του Παρισιού και τις παραγωγές του Hollywood. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

– Manuela Naveau – Παραγωγός και επιμελητής του Ars Electronica Linz

Σπούδασε κλωστοϋφαντουργία στο Πανεπιστήμιο Τέχνης και Σχεδιασμού του Λιντς και αποφοίτησε από την WU Executive Academy της Βιέννης με πιστοποιητικό στο Μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Μαζί με τον καλλιτεχνικό και Διευθύνοντα Σύμβουλο Gerfried Stocker ανέπτυξε την Ars Electronica Export. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Τέχνης και Σχεδιασμού του Λιντς καθώς και στο πανεπιστήμιο Paris Londron στο Σάλτσμπουργκ.

– Leslie Holden – Επικεφαλής Μόδας & Σχεδίου στο AMFI

Από τότε που αποφοίτησε από το Royal College of Art στο Λονδίνο, εργάστηκε για πολλά χρόνια στη βιομηχανία της μόδας ως σχεδιαστής ανδρικών ενδυμάτων, διευθυντής σχεδίου και επιχειρηματίας με εταιρείες όπως οι Dunhill, Stefanel, Byblos, Burberry και Liberty. Είναι μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού δικτύου IFFTI (Διεθνές Ίδρυμα Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μόδας), επικεφαλής Μόδας & Σχεδίου των μεταπτυχιακών σπουδών του Amsterdam Fashion Insitute (AMFI) ενώ εργάζεται για την ανάπτυξη ενός κυκλικού προγράμματος σπουδών μόδας.

-Wolfgang Mildner – Ιδρυτής και Ιδιοκτήτης του MSWtech στη Γερμανία

Σπούδασε Πληροφορική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Erlangen, είναι μέλος του Organic Electronics Association, Γενικός Διευθυντής της LOPEC (η μεγαλύτερη εκδήλωση για τα έντυπα ηλεκτρονικά) και μέλος της επιτροπής κριτικών του διαγωνισμού Επιχειρηματικού Σχεδιασμού της Βόρειας Βαυαρίας. Από το 2004 έως το 2014, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της PolyIC (ηγετική εταιρεία στα έντυπα ηλεκτρονικά), έχει εργαστεί σε διάφορες επιχειρηματικές θέσεις για τη Siemens και ήταν υπεύθυνος για σειρά έργων που μετατρέπουν τις υποσχόμενες τεχνολογίες σε επιχειρήσεις. Υποστηρίζει εταιρίες και άλλους οργανισμούς στην ανακάλυψη της αξίας των νέων τεχνολογιών- ειδικά στις έντυπες και ευέλικτες ηλεκτρονικές συσκευές.

– Gonzalo Fonseca – Ιδρυτής της μάρκας αξεσουάρ μόδας Steve Mono

Ίδρυσε τη Steve Mono με στόχο την προώθηση του σχεδιασμού και των σύγχρονων αξιών στα παραδοσιακά ισπανικά δερμάτινα είδη. Εργάζεται ως δημιουργικός διευθυντής του brand, εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι βασικές αξίες είναι ενσωματωμένες σε όλο τον σχεδιασμό και την επικοινωνία του, με σκοπό να τις μεταδώσει στη βιομηχανία της μόδας. Επιπλέον, είναι γραφίστας που εξειδικεύεται στην εταιρική εικόνα.

– Thomas Gnahm – Ιδρυτής του Wear It Berlin

Διευθύνων σύμβουλος του Wear It Berlin, του δικτύου του Βερολίνου και του πρακτορείου φορητών ηλεκτρονικών. Το Wear It Berlin φιλοξενεί το ετήσιο φεστιβάλ Wear It που συγκεντρώνει τα πιο δημιουργικά μυαλά, δίκτυα και εταιρείες που σχετίζονται με τη μόδα, τον σχεδιασμό και την τεχνολογία παγκοσμίως. Είναι ιδρυτής πολλών πρωτοβουλιών και ιδρυμάτων όπως οι Trafo Pop, Fashion Hack Day και το meetup φορητής τεχνολογίας του Βερολίνου. Η κυβέρνηση της Γερμανίας του ζήτησε πρόσφατα να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό δίκτυο για μεσαίες επιχειρήσεις με το όνομα “Wear It Hub”.

– Javier Goyeneche – Ιδρυτής οικολογικής μάρκας μόδας ECOALF

Σπούδασε στην Ισπανία, το Λονδίνο και το Παρίσι, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς ιππασίας. Το 1995 ίδρυσε το Fun & Basics, που ειδικεύεται σε σύγχρονες τσάντες και αξεσουάρ μόδας, και κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Νέου Επιχειρηματία της Μαδρίτης για το 2005. Το 2012 ίδρυσε την ECOALF μια εταιρεία μόδας και σχεδίου με σκοπό να μειώσει την ποσότητα αποβλήτων στον κόσμο. Μέσω της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών για την παραγωγή μοντέρνων καταναλωτικών αγαθών, όπως μαγιό, των casual ενδυμάτων, παπουτσιών και αξεσουάρ. Τα προϊόντα ECOALF πωλούνται πλέον στα πιο διακεκριμένα πολυκαταστήματα. Οι πιο πρόσφατες συνεργασίες της  ECOALF είναι η Apple, η Swatch, η Coolhunting, η Coca-Cola, η Will-I-Am κ.α.

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση στο WORTH Partnership Project;

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, κάθε δημιουργικός άνθρωπος, σχεδιαστής, τεχνίτης, επιχείρηση startup, τεχνολογίας και κατασκευαστική (ΜΜΕ) από τη βιομηχανία της μόδας και των καταναλωτικών αγαθών (μόδα/κλωστοϋφαντουργία, υπόδηση,  διακόσμηση επίπλων/σπιτιού, δέρμα/γούνα, κοσμήματα, αξεσουάρ),  που αναζητά ενεργά νέες ευκαιρίες για να εκμεταλλευτεί ιδέες και μοντέρνα concepts με υψηλό βαθμό καινοτομίας, επαναστατικότητας, ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και σχεδίων, μπορεί να κάνει αίτηση για να συμμετέχει στο WORTH Partnership Project υποβάλλοντας την ιδέα ή την πρότασή του για κάποιο project.

Οι υποψήφιοι, οι ΜΜΕ και οι start-ups, θα πρέπει να επιδείξουν έντονο ενδιαφέρουν για τη διασύνδεση, τη δημιουργία και την καινοτομία σε διακρατική βάση. Οι ιδέες και τα projects που θα υποβληθούν, θα αξιολογηθούν με βάση τον βαθμό καινοτομίας, τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους  επιδράσεις, την τεχνική και βιομηχανική βιωσιμότητα και το δυναμικό της αγοράς.
 

Η υποβολή αιτήσεων στο Worth Partnership Project θα είναι σε εξέλιξη για 4 χρόνια με διαφορετικά παράθυρα ευκαιριών. Το πρώτο κάλεσμα που άνοιξε στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, θα κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου 2017 για τον πρώτο σχηματισμό των συνεργασιών. Επόμενο κάλεσμα για αιτήσεις θα επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια, 2018, 2019 και 2020, με στόχο την υποστήριξη 150 καινοτόμων/επαναστατικών συνεργατικών projects. Οι καινοτόμες συνεργασίες θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 450 επιχειρήσεις (ΜΜΕ και startups).

 

Στήριξη των συμμετεχόντων για τον σχηματισμό συνεργατικών projects

Εφόσον επιλεγούν, οι συμμετέχοντες θα υποστηριχθούν στην επιλογή των καλύτερων συνεργατών για εκείνους, ώστε να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Η ελάχιστη διάρκεια για κάθε συνεργατικό project θα είναι 9 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης και προσαρμογής ανάλογα με την τεχνική πολυπλοκότητα, την ωριμότητα και την ετοιμότητα του κάθε project/ιδέας.

 

Κάθε συνεργασία θα λάβει:

1) οικονομική υποστήριξη για την ωρίμανση και υλοποίηση της ιδέας,

2) καθοδήγηση από ειδικούς για τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την τεχνολογία, τις κατασκευαστικές διαδικασίες και την επιχειρησιακή στρατηγική; πρόσβαση  σε χρηματοδότηση, υποστήριξη για το market positioning, νομική υποστήριξη και υποστήριξη στη διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και

3) ενίσχυση δραστηριοτήτων δικτύωσης (networking) και υποστήριξη για τη διευκόλυνση της συνεργασίας και την αναβάθμιση στον τομέα της αγοράς.

Ένας αφοσιωμένος Μέντορας θα συντονίσει τις δραστηριότητες καθοδήγησης, θα διαχειρίζεται τις ανάγκες της συνεργασίας και θα προσφέρει υποστήριξη. Το αποτέλεσμα κάθε συνεργατικού project θα παρουσιαστεί σε δύο σχετικές διεθνείς ή εμπορικές εκθέσεις για την απόκτηση μελλοντικών επιχειρηματικών σχέσεων αλλά και για την αύξηση της προβολής του στην ευρύτερη αγορά σε πιθανούς αγοραστές/ καταναλωτές.

 

Ένα διοικητικό συμβούλιο υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων από τους τομείς της μόδας, του design και των καταναλωτικών αγαθών θα είναι υπεύθυνο για  τη διαδικασία επιλογής.

 

Σχετικά με το Project

Το WORTH Partnership Project είναι ένα project της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιείται μέσω της κοινοπραξίας επιχειρήσεων με συμπληρωματική εξειδίκευση στη στήριξη των ΜΜΕ και των start-ups.                Το WORTH διευθύνεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Κλωστοϋφαντουργίας AITEX (KEPA,IED, DAG Communication, AA Franzosi) με τη βασική πεποίθηση ότι οι δημιουργικές επιχειρήσεις (ΜΜΕ και start-ups) αποτελούν τους βασικούς μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

 

“Σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών της μόδας, του lifestyle και των καταναλωτικών αγαθών, αναδεικνύοντας την ουσία του σχεδιασμού και της καινοτομίας τους. Το WORTH Partnership Project είναι μια ευκαιρία για τις δημιουργικές ΜΜΕ και τις start-ups να επεκτείνουν τις ικανότητες της καινοτομίας και του σχεδιασμού τους μέσω διεθνοποιημένων και διατομεακών συνεργασιών σε όλη την Ευρώπη”– δήλωσε ο  Vicente Cambra, R&D Assistant Manager της AITEX και project manager του WORTH.

Το WORTH Partnership Project είναι το επόμενο βήμα μετά το επιτυχημένο πιλοτικό Project το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2013 και του 2015. Για να μάθετε περισσότερα για τα 34 προϊόντα και τα αποτελέσματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του πιλοτικού project επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:          www.pilot.worth-project.eu/