Θετικό πρόσημο στην αγορά των PCs για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Θετικό πρόσημο, για πρώτη φορά εδώ και μία εξαετία, εμφάνισε η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 4ο τρίμηνο του 2017. Η αύξηση ήταν μεν οριακή, καθώς κινήθηκε στα επίπεδα του 0,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, είναι η πρώτη θετική ένδειξη που έδωσε η αγορά τα τελευταία έξι χρόνια. Τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου επιβεβαιώνουν την άποψη των αναλυτών για μια σταθερή, αν και ακόμα αδύναμη, αγορά, η οποία ενισχύεται, κυρίως, από τις αναβαθμίσεις και τη βελτίωση της ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktops, notebook και workstation) ανήλθε σε 70,6 εκατομμύρια μονάδες το εξεταζόμενο διάστημα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επίδοση υπερβαίνει την πρόβλεψη των αναλυτών της IDC για μείωση της αγοράς κατά 1,7% κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Συνολικά, το 2017 έληξε με ετήσιο όγκο αποστολών 259,5 εκατομμυρίων συσκευών, που αντιπροσωπεύει οριακή μείωση κατά 0,2% σε ετήσια βάση, γεγονός που καθιστά το 2017 το πιο σταθερό έτος που έχει δει η αγορά από το 2011.

Από γεωγραφική άποψη, οι πωλήσεις στις αναδυόμενες αγορές ενισχύθηκαν σημαντικά, κυρίως, εξαιτίας των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά των υπολογιστών το 2016. Οι περιοχές της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας) και της Λατινικής Αμερικής εμφάνισαν θετικά αποτελέσματα για τέταρτο τρίμηνο, οι ΗΠΑ παρέμειναν μια δύσκολη αγορά, ενώ η ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) ήταν σταθερή, με την Ιαπωνία να συνεχίζει να σημειώνει σταθερά κέρδη για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σε πτώση οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, για τις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη και την πορεία των πωλήσεων PCs σε αυτές, η αγορά των ΗΠΑ παρουσίασε πτώση στις αποστολές το 4ο τρίμηνο του 2017, με τη μείωση να αφορά τόσο στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών, όσο και επιτραπέζιων. Οι συνολικές αποστολές PCs για το 4ο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν σε 16,5 εκατομμύρια μονάδες.

Στο μεταξύ, η περιοχή της ΕΜΕΑ εξακολούθησε να κερδίζει έδαφος, χάρη στην ανάπτυξη των πωλήσεων των φορητών υπολογιστών, την οποία ευνοεί η επιτάχυνση της διείσδυσης του Mobile. Εκτός από το γεγονός ότι το 4ο τρίμηνο του οικονομικού έτους είναι παραδοσιακά ισχυρό στον τομέα πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών για προσωπική χρήση, θετικά κινήθηκε το εξεταζόμενο διάστημα και η υποκατηγορία των επαγγελματικών συσκευών, κυρίως, λόγω των έργων ανανέωσης που είχαν αναβληθεί τα περασμένα χρόνια. Η εφαρμογή του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στην Ευρώπη καθιστά την ασφάλεια μια ισχυρή προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, οδηγώντας σε ένα νέο κύκλο ανανέωσης των συσκευών.

Όπως σημειώνει η IDC, η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού κινήθηκε θετικά και μάλιστα, υπερέβη τις προβλέψεις της εταιρείας, ενώ και οι πωλήσεις στην Ιαπωνία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, επιτυγχάνοντας ετήσια αύξηση 3,8% έναντι πρόβλεψης για μείωση των αποστολών κατά 2,9%.

Οι κατασκευαστές

Η HP, σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, διατήρησε το 4ο τρίμηνο του 2017 τη θέση της ως ο κορυφαίος κατασκευαστής, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 8,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, πετυχαίνοντας το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης. Η Lenovo, από την πλευρά της, βρέθηκε το εξεταζόμενο διάστημα στη δεύτερη θέση, με την ανάπτυξη των πωλήσεων να διαμορφώνεται σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα του 4ου τριμήνου του 2017. Στο μεταξύ, η Dell κατέκτησε την τρίτη θέση το 4ο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 0,7%, ενώ η Apple παρέμεινε στην τέταρτη θέση και αύξησε τις αποστολές της κατά 7,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τέλος, ASUS και Acer ολοκλήρωσαν το 4ο τρίμηνο σε μια “στατιστική ισοπαλία” για την πέμπτη θέση.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr