Bloode: Νέα Δομή και Απολογισμός 2017

    Από: Startup Team

To 2017 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για το Bloode, την πρώτη διαδικτυακή κοινότητα για την αιμοδοσία στην Ελλάδα. Και είναι μια χρονιά που σίγουρα θα θυμόμαστε για πολλούς λόγους: γιατί αλλάξαμε δομή, γιατί αναπτύξαμε ακόμη περισσότερες συνεργασίες και γιατί βάλαμε τις βάσεις για τα επόμενά μας βήματα.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 από την Ναταλία Κρίτσαλη, τον Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο και τον Παναγιώτη Σφήκα, τότε συμφοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετρά ήδη τρία χρόνια ζωής. Στο διάστημα αυτό καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 4500 εθελοντές αιμοδότες, να ικανοποιήσουμε 191 εκκλήσεις για αίμα και να οργανώσουμε 55 αιμοδοσίες. Και το πιο σημαντικό; Να μαζέψουμε συνολικά περισσότερα από 1025 λίτρα αίμα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τι πετύχαμε το 2017

Το 2017 γίναμε περισσότεροι! Το Bloode φέτος μεγάλωσε μέσα από τις δύο βασικές ομάδες των 26 νέων εθελοντών που πλέον το στελεχώνουν. Για να καλύψουμε την αποτελεσματικότητα και τις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από το σκοπό μας, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη διοικητική του ομάδα δημιουργώντας ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο την Ναταλία Κρίτσαλη, ιδρυτικό μέλος του οργανισμού, και μέλη τον Κωνσταντίνο Κίντζιο (Business Development Director, ReGerenation), τον Γιώργο Νικολετάκη(CEO, 100 Mentors) και την Αγγελική Παπαδοπούλου (Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων, Nestlé Ελλάς). Ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, επίσης ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού, αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα Γενικού Διευθυντή και Γενικού Γραμματέα του ΔΣ.

Η μετάβαση ολοκληρώθηκε και πλέον είμαστε έτοιμοι για δράση. Ήδη το 2017 πετύχαμε πολλά: 10 νέες εταιρείες και 3 οργανισμοί ξεκίνησαν να συνεργάζονται με το Bloode με προγράμματα αιμοδοσίας που ενίσχυσαν την εθελοντική τους δραστηριότητα. Να θυμίσουμε ότι κάθε εταιρεία που ήδη έχει, ή θέλει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αιμοδοσίας και μια τράπεζα αίματος για τους υπαλλήλους της και αυτούς που έχουν ανάγκη μπορεί να έρθει σε εμάς για να βοηθήσουμε τόσο στη διοργάνωση όσο και στην ενημέρωση για ακόμη περισσότερη συμμετοχή. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο οργανισμό ή ομάδα πολιτών που πιστεύει ότι θα ήθελε με αυτό τον τρόπο να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, φέτος πραγματοποιήσαμε 26 αιμοδοσίες.

Πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια βρίσκονται η κοινότητα των αιμοδοτών μας, οι εθελοντές της ομάδας μας και φυσικά οι χορηγοί μας. Γι’ αυτό και ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Ωνάση που ήταν και φέτος αρωγοί της προσπάθειάς μας.

«Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που τρεις επαγγελματίες που έχουν διακριθεί στον τομέα τους δέχθηκαν να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Bloode», σχολίασε η Ναταλία Κρίτσαλη. «Είμαστε βέβαιοι ότι η εμπειρία και οι γνώσεις τους θα δώσουν νέα ώθηση στον οργανισμό και θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε με ακόμη περισσότερη θέρμη το όραμά μας».

«Είναι τιμή μου να αναλαμβάνω τη διαχείριση τουBloode», δήλωσε ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος για τα νέα του καθήκοντα. «Η νέα δομή και η νέα ομάδα θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια με την Ναταλία και τον Παναγιώτη. Κάθε χρονιά είναι μια νέα πρόκληση, αλλά ο στόχος μας εμπνέει και μας κινητοποιεί για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.»

Κάντο όπως ο Γιώργος

«Ξέρω πολλούς που λένε πως ‘όταν χρειαστεί, θα πάω να δώσω αίμα’», σχολιάζει ο Γιώργος Στρατάκης, εθελοντής αιμοδότης, εγκαινιάζοντας τη μηνιαία στήλη συνεντεύξεων στο blog του Bloode. «Εγώ απλά το κάνω, οπότε δεν χρειάστηκα να βρω τρόπους και φράσεις για να με παρακινήσουν. Αυτό που με παρακινεί είναι πως θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθάμε με κάθε τρόπο αυτούς που έχουν ανάγκη.»

Ο Γιώργος ανήκει στο 60% του πληθυσμού που μπορεί να δώσει αίμα στη χώρα μας. Αυτό που κάνει όμως τη διαφορά είναι πως είναι ένας από τους σταθερούς αιμοδότες του 5% που πράγματι δίνει. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα και το Bloode δημιουργήθηκε ακριβώς για να βοηθήσει σε αυτό, με έναν και μόνο στόχο: να σωθούν περισσότερες ζωές!

Για τον σκοπό αυτό έχουμε δημιουργήσει την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εθελοντική αιμοδοσία www.bloode.org, όπου οποιοσδήποτε μπορεί:

  • Να ενεργοποιήσει κλήση για κάποιον που έχει ανάγκη, η οποία αποστέλλεται στο δίκτυο αιμοδοτών του οργανισμού και κοινοποιείται στις σελίδες του
  • Να δηλώσει εθελοντής αιμοδότης, δίνοντας απλά το email του ώστε να ειδοποιηθεί για την επόμενη κλήση για αίμα

Παράλληλα, διοργανώνουμε αιμοδοσίες ανοιχτές για το κοινό, αλλά και σε συνεργασία με εταιρείες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και του προγράμματος εθελοντισμού για τους εργαζομένους τους. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε πλήθος δράσεων για να ενισχύσουμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από τον σκοπό της αιμοδοσίας.

Με νέα δομή, διάθεση και όραμα ξεκινούμε για ένα 2018 που θα σώσει ακόμη περισσότερες ζωές!