Στα $4 τρις οι παγκόσμιες δαπάνες για ΤΠΕ το 2018

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Έντονη κινητικότητα αναμένεται να καταφράψει και φέτος η παγκόσμια αγορά τεχνολογίας, με τις δαπάνες για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) να εκτιμώνται για το 2018 στα 4 τρις.δολ. Αφενός, οι αυξημένες δαπάνες του καταναλωτικού κοινού για smartphones και αφετέρου οι ενισχυμένες επενδύσεις των επιχειρήσεων σε υποδομές και υπηρεσίες cloud είναι οι δύο βασικές δυνάμεις που θα καθοδηγήσουν την αγορά ΤΠΕ το 2018.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ανάλυση της IDC (Worldwide Semiannual IT Spending Guide: Industry and Company Size), η δαπάνες των καταναλωτών για ΤΠΕ θα αντιπροσωπεύουν φέτος περισσότερα από 1,5 τρις. δολάρια, περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών του κλάδου παγκοσμίως. Οι καταναλωτικές δαπάνες για ΤΠΕ αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και τα επόμενα έτη. Να σημειωθεί δε ότι ποσοστό περίπου 80% των καταναλωτικών δαπανών θα διατεθεί σε συσκευές και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Σε επίπεδο δαπανών από πλευράς επιχειρήσεων, οι τράπεζες, ο τομέας της μεταποίησης, οι τηλεπικοινωνίες και οι επαγγελματικές υπηρεσίες θα είναι οι τέσσερις κλάδοι με τις περισσότερες επενδύσεις σε ΤΠΕ το 2018. Συνολικά και οι τέσσερις τομείς της οικονομίας αναμένεται να δαπανήσουν το 2018 περισσότερα από 900 δις. δολάρια σε ΤΠΕ, κυρίως σε εφαρμογές, υποδομές, outsourcing και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Για παράδειγμα, οι τράπεζες αναμένεται να επενδύσουν περισσότερο στο outsoursing υπηρεσιών πληροφορικής και στην εξωτερική ανάθεση έργων (115 δισ. δολ.). Οι τηλεπικοινωνιακές δαπάνες σε ΤΠΕ το 2018 θα αφορούν κυρίως σε υποδομές (85 δισ. δολ.). Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών και οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη μέση ετήσια αύξηση των δαπανών για ΤΠΕ τα επόμενα χρόνια (5,9% και 5,2% αντίστοιχα).

Η αγορά των ΗΠΑ

Στα $4 τρις οι παγκόσμιες δαπάνες για ΤΠΕ το 2018

Οι ΗΠΑ θα εισφέρουν στην παγκόσμια αγορά ΤΠΕ περίπου 1,3 τρις. δολ. το 2018, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για τον κλάδο, με τις δαπάνες να αυξάνονται ετησίως κατά 3,6% -κατά μέσο όρο- έως το 2021. Η Κίνα θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στις δαπάνες ΤΠΕ με 499 δις. δολ., με σταθερή ανάπτυξη 5,2% έως το 2021. Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία συμπληρώνουν τις πέντε πρώτες χώρες για δαπάνες ΤΠΕ παγκοσμίως το 2018. Οι δε περιοχές με την ταχύτερη αύξηση των δαπανών για ΤΠΕ μέχρι το 2021 θα είναι οι Φιλιππίνες (7,5%), η Ινδία (7%) και το Περού (6,7%).

Οι επιχειρήσεις

Όσον αφορά το μέγεθος της επιχείρησης, η κατηγορία των μικρών εταιρειών (με 1-9 εργαζόμενους) θα αντιπροσωπεύει το 7% όλων των δαπανών ΤΠΕ έως το 2021. Οι περισσότερες από αυτές τις δαπάνες (περίπου 100 δις. δολ. ετησίως) θα προορίζονται για υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι συσκευές θα είναι επίσης σημαντική κατηγορία δαπανών.

Από την άλλη πλευρά του φάσματος, οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους) θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των δαπανών ΤΠΕ έως το 2021. Αυτού του μεγέθους οι επιχειρήσεις θα επικεντρώσουν στην πλειοψηφία των δαπανών τους στην εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών πληροφορικής, την εξωτερική ανάθεση έργων, τις εφαρμογές και τις υποδομές.

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, η επενδυτική συμπεριφορά των μικρών επιχειρήσεων (10-99 εργαζόμενοι) θα μοιάζουν πολύ με εκείνα της κατηγορίας των μικρών εταιρειών, ενώ στη μεσαία κατηγορία (100-499 εργαζόμενοι) και στη μεγάλη (500-999 εργαζόμενοι) οι επιχειρήσεις θα κατανείμουν τις δαπάνες τους ισορροηπημένα σε όλες τις κατηγορίες της τεχνολογίας.

Η Πληροφορική

Από τους δύο επιμέρους πυλώνες της αγοράς (Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες), οι δαπάνες για το ΙΤ αναμένεται να φθάσουν φέτος τα 2,16 τρις. δολ., με τους πιο ισχυρούς υποτομείς τις αγοράς να είναι οι συσκευές, οι εφαρμογές, το outsourcing, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εφαρμογών και της υλοποίησης συστημάτων και δικτύων. Επιπλέον, περισσότερα από 300 δις. δολ. θα δαπανηθούν για outsourcing επιχειρηματικών διαδικασιών και επιχειρηματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Οι δαπάνες για τις Τηλεπικοινωνίες προβλέπεται να φτάσουν το 1,5 τρις. δολ. φέτος, με το 95% του συνόλου να αφορά σε σταθερές και κινητές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr