Στα €200 δις ετησίως ο τζίρος των διαστημικών τεχνολογιών

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο €200 δις ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα δε με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η αναλογία του intern of investment του Διαστήματος είναι 1 ένα προς 7, μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες που υπάρχουν σε οποιοδήποτε κλάδο.

 

Τα στοιχεία παρέθεσε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του. Σύμφωνα με όσα τόνισε, ο νεοσύστατος Οργανισμός έχει ως στόχο την εξειδίκευση και υλοποίηση της πολιτικής της χώρας στο Διάστημα, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζεται εθνικά έργα που αφορούν σε διαστημικές τεχνολογίες.

Το Υπουργείο, μέσω της πρωτοβουλίας, στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, του δυναμισμού και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στη διάχυση των τεχνολογιών και των εφαρμογών του Διαστήματος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, γεωργία, μεταφορές, εκπαίδευση).

Επιπλέον, μέσω του ΕΛΔΟ, η Ελλάδα στοχεύει στην αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας (δορυφορικές επικοινωνίες, ραδιοπλοήγηση, παρατήρηση Γης), αλλά και στην ισχυροποίηση της θέσης της μέσω ανάπτυξης συνεργασιών με τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία της χώρας με την ESA, “με σκοπό την ίδρυση ενός ESA BIC στην Ελλάδα, που θα προσφέρει υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιήσουν τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών”.

Δυναμική

Κατά τη δική του τοποθέτηση, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, ανέφερε ότι “η ίδρυση του Οργανισμού αποδεικνύει τη δυναμική της χώρας, ενισχύει τη διεθνή της εικόνα και επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς θα υπάρξει διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος και των εφαρμογών τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΔΟ, κ. Σταμάτιος Κριμιζής, τόνισε: “Όραμά μας αποτελεί η οργάνωση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η υποστήριξη των αναγκών των πολιτών. Θα εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για να αποδείξουμε ότι αυτή η χώρα έχει την οργάνωση, τις ικανότητες και τη θέληση για σκληρή δουλειά και πάνω απ’ όλα τη βούληση και το σθένος να συμβάλλει στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας”.

Διοίκηση

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αποτελείται από τους: Σταμάτιο Κριμιζή, Πρόεδρο, Κωνσταντίνο Πιλαφτσή, Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους Βασίλειο Αναστασόπουλο, Βασίλειο Κωστόπουλο, Γεώργιο Μαντζούρη, Αθανάσιο Πότση και Χριστόδουλο Πρωτόπαππα, ως μέλη.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr