Adventure XVIII – Μια περιπέτεια στην Πάτρα από το TEDxPatras

    Από: Startup Team

Πενηντατέσσερις συμμετέχοντες είδαν αλλιώς την πόλη και την καθημερινότητά τους

Το πρώτο TEDx Adventure του TEDxPatras διοργανώθηκε στην Πάτρα την Κυριακή 18 Μαρτίου και ήταν μία πλούσια ημερήσια εμπειρία που συναποτελούσαν 18 επιμέρους εμπειρίες. Ο τίτλος της δράσης ήταν Adventure XVIII και η ομάδα του TEDxPatras τη διοργάνωσε με πολύ κέφι και φροντίζοντας να περιλαμβάνει στοιχεία από εννέα διαφορετικές κατηγορίες: Επιστήμη, Τεχνολογία, Επιχειρηματικότητα, Πολιτισμό, Αθλητισμό Κοινωνία, Γαστρονομία, Ψυχαγωγία και Τοπικά θέματα.

Στο πλαίσιο των TEDx εκδηλώσεων υπάρχει το πρόγραμμα των TEDxAdventures σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο αποτελείται από μικρά (ή και μεγάλα) community workshops για όλη την κοινότητα του TEDx προσφέροντας διαδραστικές εμπειρίες στην πόλη και ανακαλύπτοντας παράλληλα τα μυστικά της. Η συγκεκριμένη δράση στην Πάτρα διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά. Η περιπέτεια άρχισε νωρίς το πρωί και διήρκησε μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Η μέρα ξεκίνησε στο ξενοδοχείο Βυζαντινό, με την εγγραφή των συμμετεχόντων, ένα πλούσιο πρωινό και γνωριμίες. Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε ο σάκος του Adventure XVIII με χρηστικές πληροφορίες, νερό, χυμούς και φρούτα, ένα αδιάβροχο για την πιθανότητα βροχής και κάποια επιπλέον στοιχεία, από δώρα και ενημερωτικά έντυπα μέχρι χρήσιμα αντικείμενα για την πορεία της μέρας. Πριν την αναχώρηση από το ξενοδοχείο συστήθηκαν στους συμμετέχοντες οι «πλοηγοί» του Adventure XVIII, ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας (συγγραφέας, σκηνοθέτης και διευθυντής του θεάτρου act) και η Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου (ηθοποιός, χορεύτρια και χορογράφος). Τους καλημέρισαν με διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια.

Ακολούθως η ομάδα επιβιβάστηκε σε ένα λεωφορείο με προορισμό την πρώτη στάση, το Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας στην περιοχή του Ρίου. Η επίσκεψη περιλάμβανε μια ξενάγηση στους χώρους του, την παρουσίαση των υπηρεσιών του, την είσοδο στο εργαστήριο της ElDrug καθώς και ένα διαδραστικό εργαστήριο τεχνολογίας από μέλη της ομάδας του TEDxPatras.

Στην επόμενη στάση, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με το ολυμπιακό αγώνισμα της τοξοβολίας. Διεθνής προπονητής και οι συνεργάτες του μίλησαν για την ιστορία και τα μυστικά του αθλήματος και ακολούθησε επίδειξη βολών καθώς και βολές από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης η ομάδα ξεναγήθηκε, παρακολούθησε ενημερωτικά video και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μία ενδιαφέρουσα συμμετοχική διαδικασία.

Το μεσημέρι, στο εστιατόριο «Santa Rosa», περίμενε τους συμμετέχοντες μία γαστρονομική εμπειρία, συνδυασμένη με λίγη ώρα ξεκούρασης και φωτογράφισης σε έναν πρωτότυπο θάλαμος φωτογράφισης. Παραδοσιακές πίττες, ζυμωτό ψωμί και άλλες λιχουδιές, ειδική προσφορά από την κουζίνα του «Santa Rosa», νοστίμισαν το μεσημέρι της ομάδας.

Το λεωφορείο παρέλαβε ξανά τους συμμετέχοντες και τους οδήγησε σε μία διπλή επόμενη στάση: στα γραφεία της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και στην επιχείρηση «Coco-mat». Στην «Πελοπόννησο» ο διευθυντής και οι συνεργάτες του ξενάγησαν την ομάδα, μιλώντας για την ιστορία της εφημερίδας, ξεναγώντας την στο κτίριο και ζητώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά σε μία εικονική δημοσιογραφική σύσκεψη.

Στην «Coco-mat» έγινε ξενάγηση από τους υπεύθυνους του καταστήματος, ενημέρωση για την επιχείρηση, τα προϊόντα και τις υπηρεσίας, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα να φτιάξει καθένας μόνος του το δικό του μαξιλάρι.

Νωρίς το απόγευμα η παρέα δροσίστηκε με ένα παγωτό από το κατάστημα «meno -18» και οδηγήθηκε πεζή στην επόμενη στάση, που ήταν το κηροπλαστείο «Αβράμης». Στο ιστορικό κτίριο, με το ειδικό εργαστήριο στο πίσω μέρος τους εμπορικού καταστήματος οι συμμετέχοντες μυήθηκαν στα μυστικά της τέχνης των κεριών.

Η επόμενη έκπληξη περίμενε στην Αγγλικανική Εκκλησία της πόλης, που ήταν φωτισμένη μυσταγωγικά και όπου η χορωδία Cantelena έκανε μία μυστική πρόβα, ειδικά για τους επισκέπτες του Adventure XVIII. Εκεί οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμμετάσχουν κι εκείνοι στο τραγούδι και να εκφραστούν μέσα από τη χορωδιακή μουσική, συνδυάζοντας το τραγούδι με την έκφραση και την κίνηση.

Η συνέχεια δόθηκε στο χώρο του 2ου Συστήματος Προσκόπων, όπου ο χώρος είχε διαμορφωθεί ειδικά, προκειμένου να στεγάσει τρεις παράλληλες δραστηριότητες  Η τεχνολογική εμπειρία είχε να κάνει με την αναζήτηση της επίλυσης ενός γρίφου σε ένα κλειστό δωμάτιο, με σύμμαχο τη γνώση της τεχνολογίας, ενώ οι κοινωνικές δράσεις εισήγαγαν τους συμμετέχοντες στον κόσμο των κωφών και των τυφλών, αντίστοιχα.

Η πρώτη δράση είχε στόχο μία πρώτη γνωριμία με τη μητρική γλώσσα των κωφών, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής, ενώ η επόμενη απέβλεπε στο να ζήσουν οι βλέποντες την βιωματική εμπειρία της τυφλότητας και να αντιληφθούν τις δυσκολίες της οπτικής αναπηρίας, μέσω της χρήσης ειδικών γραφομηχανών (Perkins) και τη χρήση λευκού μπαστουνιού, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδος.

 

Στο King George Hall, στην τελευταία στάση αυτής της ολοήμερης περιπέτειας, πιστοποιημένη δασκάλα 5Ρυθμών στην Ελλάδα κατηύθυνε τους συμμετέχοντες σε μία δυναμική πρακτική διαλογισμού εν κινήσει, μια πρακτική που μοιάζει με πάρτυ, εκεί που άνθρωποι όλων των ηλικιών, σωματότυπων, φύλων και φυλών συναντώνται για να κινηθούν, να αναπνεύσουν, να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα, να εκτονωθούν και να «αδειάσουν».

Ακολούθησε δείπνο και karaoke party με τα τραγούδια που είχαν ήδη ζητήσει οι συμμετέχοντες από το ξεκίνημα του Adventure XVIII. Σε κλίμα εορταστικό, με παρόντες όλους τους συνεργάτες της δράσης και με συσσωρευμένη πολλή κούραση, αλλά και γνώση και εμπειρία, το TEDxPatras Adventure XVIII έφτασε στο τέλος του τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.