Κοινοτικό τελεσίγραφο στο Facebook για την υπόθεση της κατάχρησης δεδομένων

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Διορία δύο εβδομάδων, ώστε να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και τις καταγγελίες για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών, έδωσαν οι Βρυξέλλες στον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg. Ο Zuckerberg κλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λογοδοτήσει επί των αιτιάσεων για παράνομη χρήση των δεδομένων, που επέτρεψαν στην Cambridge Analytica να χειραγωγήσει τις αμερικανικές εκλογές. Στις 12 Απριλίου, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων θα αποφασίσουν ποια μέτρα θα λάβει το Κοινοβούλιο. “Η εταιρεία Cambridge Analytica, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τα δεδομένα εκατομμυρίων ψηφοφόρων στο Facebook χωρίς την άδειά τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσει μέσω εξατομικευμένων πολιτικών διαφημίσεων κατά τη διάρκεια των εκλογών στις ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Α. Tajani να προσκαλέσει τον CEO του Facebook στο Κοινοβούλιο” αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Είμαι βαθιά ανήσυχος από τους ισχυρισμούς ότι η Cambridge Analytica συγκέντρωσε πληροφορίες από λογαριασμούς του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών, τακτική που εγείρει βασικά δεοντολογικά ζητήματα γύρω από τη λογοδοσία και την υπευθυνότητα των ισχυρών ψηφιακών πλατφορμών” δήλωσε ο κ. Tajani. Αυτό το περιστατικό είναι κάτι περισσότερο από παραβίαση δεδομένων. Αποτελεί παραβίαση εμπιστοσύνης, που μπορεί να απειλήσει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι έχει καλέσει τον Mark Zuckerberg στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παράσχει εξηγήσεις: “έχουμε καθήκον να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολιτών και να διασφαλίζουμε ότι ενημερώνονται, ειδικά όσον αφορά ευαίσθητα θέματα όπως η προστασία των δεδομένων”.

Τι μπορεί να κάνει το Κοινοβούλιο

Στις 12 Απριλίου, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων θα αποφασίσουν ποια μέτρα θα λάβει το Κοινοβούλιο. Μια επιλογή είναι να προσκαλέσουμε τον Zuckerberg και άλλους εκπροσώπους ψηφιακών εταιρειών να παρευρεθούν σε Σύνοδο Ολομέλειας όπου μπορούν να ερωτηθούν από τους ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να εγκρίνουν ψήφισμα, με το οποίο να καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάχρησης. Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να επιλέξει τη σύσταση προσωρινής επιτροπής για να εξετάσει τους ισχυρισμούς και τα πιθανά μέτρα.

Προστασία της ιδιωτικής ζωής

Το Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει μια σειρά μέτρων για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Έχει εγκρίνει ψηφίσματα σχετικά με την ορθή χρήση δεδομένων από τα ονόματα των επιβατών για την πρόληψη και δίωξη τρομοκρατικών εγκλημάτων και σοβαρών εγκλημάτων. Οι ευρωβουλευτές επίσης έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στους κανόνες μεταφοράς δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ, ζητώντας ήδη από το 2014 να ανασταλούν οι αρχές περί απορρήτου του “Safe Harbor”, καλώντας την Επιτροπή να διεξαγάγει μια σωστή αξιολόγηση της “Ασπίδας Προστασίας Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ” για δεδομένα που μεταφέρονται για εμπορικούς σκοπούς.

Προσεχής νομοθεσία

Οι αποκαλύψεις για την κατάχρηση των δεδομένων του Facebook προέκυψαν τη στιγμή που η ΕΕ προετοιμάζεται για την έναρξη ισχύος του Κανονισμού περί Γενικής Προστασίας Δεδομένων τον Μάιο. Ο νέος Κανονισμός ορίζει νέους κανόνες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και δίνει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών. Η νομοθεσία περιλαμβάνει το δικαίωμα να γνωρίζει κάποιος πότε τα προσωπικά του δεδομένα έχουν καταστρατηγηθεί.

Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης να εντείνει την προστασία των ατόμων, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές επικοινωνίες με τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής (e-Privacy Directive). Η πρόταση επιδιώκει να διασφαλίσει υψηλά πρότυπα ιδιωτικότητας, εμπιστευτικότητας και ασφάλειας σε εργαλεία όπως το Messenger, το WhatsApp και το Skype.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να τεθούν αυστηρότερα όρια στην επεξεργασία δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για το σκοπό για τον οποίο ο χρήστης έχει δώσει τη συγκατάθεσή του και ότι τα μεταδεδομένα – πληροφορίες σχετικά με τους αριθμούς που καλούν, τους ιστότοπους που επισκέπτονται και τη γεωγραφική τους θέση – δεν μπορούν να μεταφερθούν σε τρίτους.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr