Η Κίνα αναδεικνύεται η πιο “5G ready” περιοχή του πλανήτη

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Κίνα και Νότιος Κορέα αποδεικνύονται οι πιο “5G ready” περιοχές του πλανήτη, με τις ΗΠΑ να υπολείπονται ως προς την ετοιμότητά τους για την είσοδο στην εποχή των δικτύων επόμενης γενιάς. Στην τέταρτη θέση της λίστας των χωρών, που θεωρούνται πιο ώριμες για τη 5G εποχή, βρίσκεται η Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία ακολουθούν, ενώ η Ρωσία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη συμπληρώνουν το παγκόσμιο “top 10”. Τις παραπάνω διαπιστώσεις κάνει η αμερικανική Ένωση CTIA (Cellular Telecommunications Industry Association), βασισμένη σε σχετικές μελέτες των εταιρειών Analysys Mason and Recon Analytics.

Συνολικά, οι δύο έρευνες διαπιστώνουν ότι η Κίνα, η Νότιος Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν – επί του παρόντος – την κούρσα προς την επόμενη γενιά ασύρματων δικτύων 5G, με την Κίνα να διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα. Η μελέτη της Analysys Mason χαρακτηρίζει την Κίνα ως την πιο προετοιμασμένη για το 5G περιοχή, αφενός λόγω της δυναμικής της ίδιας της βιομηχανίας και αφετέρου λόγω της κυβερνητικής υποστήριξης στην ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η Analysys Mason σημειώνει ότι όλοι οι κύριοι φορείς της Κίνας έχουν διενεργήσει δοκιμές 5G και έχουν καθορίσει ημερομηνίες έναρξης εμπορικής διάθεσης των νέων υπηρεσιών. Η δε κυβέρνηση, από την πλευρά της, προχώρησε στην απελευθέρωση φάσματος τόσο στη μεσαία, όσο και στην ζώνη υψηλών συχνοτήτων.

Πάντως, όπως διαπιστώνουν οι μελέτες, η αμερικανική βιομηχανία ασύρματων επικοινωνιών είναι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ηγέτης στην πραγματοποίηση εμπορικών επενδύσεων και προετοιμασιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη του 5G.

 

 

Στο μεταξύ, οι μελέτες αποδίδουν στις ΗΠΑ την πρωτοκαθεδρία στα δίκτυα τέταρτης γενιάς 4G, εξηγώντας πως η ανάπτυξη τους επί αμερικανικού εδάφους οδήγησε τόσο σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, όσο και σε τόνωση της απασχόλησης.

Μάλιστα, οι συντάκτες των δύο αναλύσεων προτρέπουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να υιοθετήσουν άμεσα, εντός του 2018, μια συνολική κανονιστική μεταρρύθμιση, που θα επιλύσει προβλήματα όπως η έλλειψη φάσματος μεσαίων συχνοτήτων και θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αποκτήσουν παγκόσμια πρωτοπορία και στα δίκτυα 5G: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία να κερδίσουν τον παγκόσμιο αγώνα 5G, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν εξάλλου ότι η απώλεια του ηγετικού ρόλου στα δίκτυα 3G και 4G είχε σημαντικές, μακροπρόθεσμες, αρνητικές επιπτώσεις στις ιαπωνικές και ευρωπαϊκές βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών.

Οφέλη

Σύμφωνα με την έτερη μελέτη, αυτή της Recon Analytics, η παγκόσμια ηγετική θέση των ΗΠΑ κατά τη μετάβαση από 3G σε 4G οδήγησε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά $100 δις μέχρι το 2016. Επίσης, έφερε αύξηση της απασχόλησης κατά 84% μεταξύ 2011 και 2014, ενώ πρόσθεσε στις αμερικανικές εταιρείες του κλάδου έσοδα της τάξης των $125 δις.

Οι μελέτες

Οι μελέτες των δύο εταιρειών μετρούν την ετοιμότητα μετάβασης του πλανήτη σε δίκτυα επόμενης γενιάς 5G και ποσοτικοποιούν τα οφέλη που φέρνει μαζί της η νέα τεχνολογία των ασύρματων δικτύων. Η Analysys Mason διεξήγαγε μια συγκριτική αξιολόγηση δέκα περιοχών, δημιουργώντας το “Δείκτη Ετοιμότητας 5G”, ένα δείκτη που αποτυπώνει την πορεία των χωρών προς το 5G. Ο δείκτης μετρά την πρόοδο κάθε χώρας σε αυτήν τη διαδρομή όσον αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζει για το ραδιοφάσμα, τις υποδομές 5G που δημιουργεί και τις επενδύσεις της βιομηχανίας του κλάδου στα νέα δίκτυα. Από την πλευρά της, η Recon Analytics διενήργησε μια ιστορική ανάλυση των οικονομικών ωφελειών που προέκυψαν από τις προηγούμενες γενιές ασύρματων δικτύων, καθώς και τα ποσοτικά οφέλη των περιοχών που είχαν, παγκοσμίως, τα πρωτεία στην ανάπτυξη τους.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr