Δύο νέα προγράμματα, €100 εκατ., για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Την έλευση δύο νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού €100 εκατ., που στοχεύουν στην υποβοήθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης, εξήγγειλε χθες τα προγράμματα “Ψηφιακό Άλμα” και “Ψηφιακό Βήμα”, τα οποία – όπως τόνισε – έρχονται εντός του Μαΐου. Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα “Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις”, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι έμφαση δίνεται στο να ενταχθούν συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όπως διευκρίνισε, τα δύο νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό €50 εκατ. έκαστο, αφορούν επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την τεχνολογία το πρώτο και το δεύτερο για μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και προγράμματα για την ευρυζωνικότητα της χώρας.

 

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι μέσα στο Μάιο θα προκηρυχθούν δυο νέα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, ένα για το clustering και τις δικτυώσεις και ένα για τα καινοτομικά προϊόντα και επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό €100 εκατ.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το χωροταξικό στοιχείο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των startups, σημειώνοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω των συμπράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης του κράτους και των επιχειρήσεων. “Στο οικοσύστημα των startups, ο κατακερματισμός είναι ένα πρόβλημα το οποίο ήδη εξετάζεται, ώστε να υπάρχει επικοινωνία με έναν συγκεκριμένο εκπρόσωπο”, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της καλύτερης επικοινωνίας των φορέων» τόνισε σχετικά. Υπογράμμισε δε ότι “το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας δίνει έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία, με βασικό ζητούμενο την επένδυση των διαθέσιμων πόρων με τρόπο στοχευμένο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της οικονομίας”.

Ψηφιακό βήμα

Αναφορικά με τα δύο προγράμματα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το πρώτο “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Υφιστάμενων ΜμΕ: Ψηφιακό Βήμα”, αφορά σε ψηφιακά “ανώριμες” επιχειρήσεις (κατάταξη σε Χαμηλή ή Μέση ψηφιακή βαθμίδα). Οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού από €10.000 μέχρι το 50% του μέσου κύκλου εργασιών των δύο διαχειριστικών χρήσεων που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί φορολογική δήλωση και μέχρι €80.000.

Το δεύτερο πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Υφιστάμενων ΜμΕ: Ψηφιακό Άλμα” αφορά σε ψηφιακά “ώριμες” επιχειρήσεις (κατάταξη σε Ανώτερη ή Ανώτατη ψηφιακή βαθμίδα). Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμό από €10.000 μέχρι το 50% του μέσου όρου του κύκλου εργασιών των τελευταίων δύο κλεισμένων διαχειριστικών χρήσεων, που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί φορολογική δήλωση και μέχρι €200.000.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr