Το 65% των CEOs αυξάνει τις δαπάνες για την Πληροφορική το 2018

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Αν και η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τα υψηλόβαθμα στελέχη ανά τον πλανήτη τόσο για το 2018 όσο και για το 2019, η ψηφιακή ολοκλήρωση είναι αυτή που προσελκύει πλέον την προσοχή των CEOs παγκοσμίως. Με την ανάπτυξη να αποδεικνύεται μια ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση, οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) επικεντρώνονται πλέον στην αλλαγή της δομής των εταιρειών τους, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ψηφιακής επιχείρησης. “Αυτό δεν σημαίνει ότι οι CEOs είναι λιγότερο επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη, αλλά δείχνει ότι μετατοπίζουν τη στρατηγική τους για πώς θα την αποκτήσουν” αναφέρει σε έρευνά της η Gartner.

Η έρευνα (CEO and Senior Business Executive Survey), που διενεργήθηκε σε δείγμα περίπου 500 κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων, αποτυπώνει τις κορυφαίες προτεραιότητες των στελεχών, παγκοσμίως, για το 2018. Η μελέτη διαπιστώνει, λοιπόν, πως, αν και η ανάπτυξη παραμένει η πιο άμεση προτεραιότητα των CEOs για το 2018, φέτος παρατηρείται υποχώρηση της σπουδαιότητας που της αποδίδουν τα στελέχη. Έτσι, ενώ το 2017 σχεδόν έξι στα δέκα στελέχη θεωρούσαν την ανάπτυξη ως κορυφαία τους προτεραιότητα, το 2018 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40%. Σύμφωνα με την έρευνα, στη δεύτερη θέση της εν λόγω λίστας, για το 2018, βρίσκεται η “εταιρική στρατηγική”, που περιλαμβάνει δράσεις όπως οι εταιρικές συνεργασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές. Στη δε τρίτη θέση της λίστας με τις κορυφαίες προτεραιότητες των CEOs για το 2018 βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Στρατηγική

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν εάν έχουν σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού, ώστε να κάνουν την επιχείρησή τους πιο ψηφιακή, με την πλειοψηφία (το 62%) να απαντά θετικά . Η ίδια η λέξη “ψηφιακή” φαίνεται από την έρευνα να καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στις αναφορές από τους διευθύνοντες συμβούλους. Όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τις πέντε κορυφαίες επιχειρηματικές προτεραιότητές τους, ο αριθμός των ερωτηθέντων που ανέφερε τη λέξη “ψηφιακή” τουλάχιστον μία φορά έχει αυξηθεί από 2,1% στην έρευνα του 2012 σε 13,4% το 2018. Μάλιστα, αυτή η θετική στάση απέναντι στην ψηφιακή επιχείρηση υποστηρίζεται από συνεχείς προθέσεις των CEOs να επενδύσουν στην Πληροφορική. Το 65% των ερωτηθέντων σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την Πληροφορική το 2018, ενώ το 32% σχεδιάζει να μην κάνει αλλαγές στις δαπάνες και μόνο το 7% προβλέπει περικοπές δαπανών.

Έλλειψη ταλέντων

Σύμφωνα με την έρευνα, το εργατικό δυναμικό έγινε το τρέχον έτος η τέταρτη πιο σπουδαία προτεραιότητα για τα στελέχη από μόλις έβδομη το 2017. Μάλιστα, ο αριθμός των CEOs, διεθνώς, που αναφέρουν το εργατικό δυναμικό στις τρεις πρώτες προτεραιότητές τους αυξήθηκε από 16% το 2017 σε 28% το 2018.

Όταν δε οι CEOs ερωτώνται για τους σημαντικότερους εσωτερικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη, η έλλειψη ταλέντου τοποθετείται στην κορυφή. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι η έλλειψη ταλέντων και η ικανότητα του εργατικού δυναμικού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία προς μια ψηφιακή επιχείρηση. Στο μεταξύ, τα στελέχη θεωρούν την αλλαγή κουλτούρας ως βασική πτυχή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, μόνο το 37% των CEOs τονίζει ότι απαιτείται μια βαθιά αλλαγή κουλτούρας μέχρι το 2020.

Η έρευνα ανέδειξε, εξάλλου, τον κορυφαίο ρόλο της καινοτομίας στην ατζέντα των CEOs για το 2018, με το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η εταιρεία τους είναι πρωτοπόρος στην καινοτομία να φθάνει το 41% το 2018 (από 27% το 2013).

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr