Γιατί ο Έλον Μασκ θεωρείται superstar στην Ισλανδία;

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Ο λόγος έχει να κάνει με το πόσο φτηνή είναι η ενέργεια.

Πρώτα, έπεισε τον Έλον Μασκ να επεκταθεί στην Ισλανδία. Τώρα, προβλέπει μια εκθετική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μια χώρα που εξασφαλίζει την ενέργειά της από τα ηφαίστεια.

«Η προσφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν ικανοποιεί τη ζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρέικιαβικ ο Johann Olafsson, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ένωσης Ηλεκτρικών Οχημάτων της Ισλανδίας. Εάν η προσφορά καλύψει τη ζήτηση, οι πωλήσεις πιθανόν «να διπλασιάζονται κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια», είπε.

Ο Olafsson δηλώνει «ενθουσιασμένος» που έλαβε τη θετική απάντηση του Musk στο αίτημα που εξέφρασε μέσω του Twitter για τη δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης της Tesla στην Ισλανδία. «Ελπίζω ότι θα συμβεί πριν το λανσάρισμα του Model 3».

Στις αρχές του μήνα, ο Μασκ «τιτίβισε» στον Olafsson τα εξής: «Ευχαριστώ που με ενημέρωσες. Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Συγγνώμη για την καθυστέρηση».

Ο Μασκ βρήκε χρόνο για να απαντήσει στο τουϊτάρισμα από την Ισλανδία αφότου αντιμετώπισε, είναι η αλήθεια, κάποιες δυσκολίες στη Γουόλ Στριτ. Πρόσφατα, ο 46χρονος δέχθηκε σειρά σχολαστικών ερωτήσεων από αναλυτές που εξέταζαν τα οικονομικά της εταιρείας, ύστερα από την εμφάνιση καθυστερήσεων στην παραγωγή του Model 3, του πρώτου αυτοκινήτου μαζικής κατασκευής της Tesla.

Οι Ισλανδοί αγοραστές που ενδιαφέρονται για ηλεκτρικά οχήματα έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με περιόδους αναμονής μέχρι και εννέα μήνες, δήλωσε ο Olafsson. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η ON Power Company, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ισλανδίας, το νησί είχε λιγότερα από 100 ηλεκτροκίνητα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών) στις αρχές του 2014. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 6.145 οχήματα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Τα ηλεκτρικά οχήματα κοστίζουν ακόμη λιγότερο ως προς τη λειτουργία τους στην Ισλανδία απ’ ό,τι αλλού. Χάρη στην τοποθεσία της πάνω σ’ ένα σύστημα ηφαιστείων, η Ισλανδία διαθέτει αρκετή γεωθερμική ενέργεια για να παρέχει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στους 350.000 περίπου κατοίκους της. (Οι Ισλανδοί απολαμβάνουν ακόμη και θερμαινόμενα πεζοδρόμια σε ορισμένες πόλεις).

Τα ηλεκτρικά οχήματα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ στην Ισλανδία (μια απαλλαγή που θα λήξει όταν πωληθούν πάνω από 10.000 ηλεκτρικά οχήματα) και δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς. Η κυβέρνηση, με επικεφαλής την οικολόγο πρωθυπουργό Katrin Jakobsdottir του Κινήματος Αριστεράς-Πράσινοι, αναφέρει ότι η βελτίωση του δικτύου των σταθμών φόρτισης διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της απομάκρυνσης από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα.

Η άρση παρόμοιων κινήτρων προκάλεσε την κατάρρευση των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Δανία, αν και ο πρωθυπουργός Lars Lokke Rasmussen δήλωσε πρόσφατα ότι ίσως επανεξετάσει τις επιδοτήσεις.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com