Ανακόπτεται η φθίνουσα πορεία σύστασης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ανακοπή του ρυθμού μείωσης σύστασης νέων επιχειρήσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία. Όπως προκύπτει από τη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον, οι διαγραφές των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται. Ωστόσο, για πρώτη χρονιά το 2016, οι επιχειρηματικές συστάσεις σταμάτησαν τη μειούμενη πορεία τους, που καταγραφόταν σε όλα τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα, επί του γενικού πληθυσμού των εταιρειών, οι διαγραφές αυξήθηκαν στις 125.500 για το 2016, ενώ οι συστάσεις ξεπέρασαν τις 66.000.

Αναλυτικότερα, το μερίδιο των συστάσεων των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των επιχειρηματικών συστάσεων, καταγράφει αύξηση για την περίοδο μέχρι το 2013 (από το 4,4% το 2011, στο 6,8% το 2013), ενώ για τα πιο πρόσφατα έτη, 2014-2016, αν και καταγράφεται μια μικρή υποχώρηση, παραμένει πάνω από το 6%. Από τη μελέτη προκύπτει ότι ο αριθμός των επιχειρηματικών συστάσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας (Μεταποίηση “υψηλής τεχνολογίας” και Υπηρεσίες “υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης”) παραμένει διαχρονικά περίπου 3.000 με 4.000.

Όσον αφορά στις διαγραφές επιχειρήσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ο αριθμός τους αυξάνεται διαχρονικά, υπερβαίνοντας τις 6.500 για το πιο πρόσφατο έτος 2016. Το μερίδιο των διαγραφών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των διαγραφών των επιχειρήσεων της χώρας σημειώνει μικρή μείωση έως και το 2013 (3,4% για το 2013), ενώ από το 2014 αυξάνεται, φθάνοντας το 5,2% το 2016.

Η μελέτη

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η δεύτερη – κατά σειρά – μελέτη αποτύπωσης της επιχειρηματικής δυναμικής στην οικονομία με βάση την ανάλυση των συστάσεων και διαγραφών των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα κατά την 6ετία 2011-2016 δημοσιεύτηκε του ΕΚΤ. Η μελέτη με τίτλο “Η δημογραφία των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα – Σύσταση και διαγραφή επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2016” καταγράφει την πορεία του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η καταγραφή γίνεται με αξιοποίηση των στατιστικών στοιχείων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και ακολουθώντας την κατηγοριοποίηση του κλάδου, όπως εφαρμόζεται από τη Eurostat.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του ΕΚΤ, κυρία Εύη Σαχίνη, “η έκδοση είναι συνεπής με τη στοχοθεσία του ΕΚΤ για τη βαθύτερη κατανόηση του εθνικού συστήματος καινοτομίας και των πτυχών που το συναπαρτίζουν. Αποτελεί δε μία ακόμη προσπάθεια αποτύπωσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης”. Η ίδια σχολιάζει: “δεδομένου ότι στρατηγική επιδίωξη της χώρας είναι η μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου σε οικονομία έντασης γνώσης, η αποτύπωση της διαχρονικής εξέλιξης των συστάσεων και διαγραφών των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ακριβώς λόγω της αυξημένης βαρύτητας και συνεισφοράς στην παραγωγή και εκμετάλλευση της γνώσης, είναι παράμετρος που μπορεί να συμπεριληφθεί στην άσκηση δημόσιας πολιτικής”.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr