PETROCHEM DAY 2018

    Από: Startup Team

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Petrochem Day 2018, το οποίο διεξήχθη στις 4 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το Petrochem Day αποτελεί την πρώτη ημερίδα με κεντρικό θέμα τον κύκλο του Πετρελαίου στην Ελλάδα από το Chemecon.

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που φιλοξένησε την ημερίδα, στο χώρο του ισογείου πραγματοποιήθηκαν οι εγγραφές, οι οποίες ξεπέρασαν σε αριθμό τις 200 και στον δεύτερο όροφο στο χώρο του αμφιθεάτρου έλαβαν χώρα οι κεντρικές ομιλίες, ενώ έξω από αυτό παρευρέθηκαν οι συμμετέχουσες εταιρίες και πραγματοποιήθηκε  και η Γωνιά Έρευνας.

Ο κάθε παρευρισκόμενος, είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει τις κεντρικές ομιλίες γύρω από τα διάφορα θέματα του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου, να έρθει σε επαφή με τα άτομα των διαφόρων εταιριών που πήραν μέρος στην εκδήλωση, καθώς και να συμμετέχει σε μια εποικοδομητική συζήτηση με τους ερευνητές  της Γωνιάς Έρευνας. .

Το πρόγραμμα των ομιλιών χωρίστηκε σε 5 sessions, με 3 διαλείμματα ενδιάμεσα, 2 εκ των οποίων αξιοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση της Γωνιάς Έρευνας.

1ο Session

Το πρώτο Session ξεκίνησε με την παρουσίαση του Chemecon, από τον Γεώργιο Σιώκα και τις ομιλίες από τον Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών Δημήτριο Καρώνη και τον Ομότιμο Καθηγητή Σχολής Χημικών Αργύριο Ι. Λυγερό. Οι δύο καθηγητές παρουσίασαν την πετρελαϊκή βιομηχανία σε ακαδημαϊκλό πλαίσιο. Συνεχίστηκε με την ομιλία του Δρ. Νίκου Πασσαδάκη για τα στάδια της έρευνας του πετρελαίου, ενώ ολοκληρώθηκε με τον Τεχνικό Σύμβουλο της Energean Oil & Gas, Κωνσταντίνο Νικολάου που μίλησε για τα πετρελαϊκά συστήματα και την σημασία τους στην έρευνα των υδρογονανθράκων.

2ο Session

Το δεύτερο Session άνοιξε με την ομιλία του κ. Βασίλη Πετούση, Process Engineer, από τη Motor Oil, στην οποία παρουσίασε τις κύριες διεργασίες που πραγματοποιούνται σε ένα διυλιστήριο. Η λήξη του δεύτερου Session έγινε με την παρουσίαση της κα. Κίρκης Καλαντζή, που διατελεί  Commercial Sales Manager στην Coral, σχετικά με τις εταιρικές της πωλήσεις.

3ο Session

Η αρχή του τρίτου Session πραγματοποιήθηκε με την ομιλία του κ. Βασίλη Τσέτογλου, Διευθυντή υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος της Energean Oil & Gas, με θέμα τους κανόνες ασφαλείας στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στον Πρίνο. Στη συνέχεια ο κ. Θεόδωρος Κρανιδιώτης, επικεφαλής του τομέα Process Safety στη Management Force, αναφέρθηκε στο κομμάτι του Process Hazard analysis, ενώ  την λήξη του τρίτου session ανέλαβε η κ. Έλσα Γεώργιζα, Explosion Protection Project Manager στη Ergonomia, με την ομιλία της για τις τεχνικές ανάλυσης της βιομηχανικής επικινδυνότητας.

4ο Session

Το 4ο Session αποτελούταν από δύο ομιλίες. Η πρώτη ομιλία ήταν από τον κ. Βασίλειο Δεληγιάννη, Marketing Manager της ΕΝΟΙΑ, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του Χημικού Μηχανικού στην Μελέτη και τον Σχεδιασμό Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Ντόντος, υπεύθυνος του Product Design της ELDONS μίλησε στο κοινό για την συμβολή του Χημικού Μηχανικού στον κλάδο των λιπαντικών.

5ο Session

Το τελευταίο session άνοιξαν οι απεσταλμένοι του ΔΕΣΦΑ, η κα. Αντιόπη Μερτζεμέκη από την Διεύθυνση Διαχείριση Ροής Αερίου, η κα. Γεωργία Ζερβά και ο κ. Νίκος Μποτής από την Διεύθυνση Εμπορίας Ρυθμιζόμενων Υπηρεσιών και η κα. Σταματία Παπαδοπούλου, μηχανικός ακεραιότητας ΕΣΜΦΑ, οι οποίοι μίλησαν για το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και τον ρόλο του ΔΕΣΦΑ ως Διαχειριστή. Τελευταία ομιλία του συνεδρίου, ήταν η ομιλία του κ. Στυλιανού Μπίκου, Head of Commercial Division της ΔΕΠΑ, ο οποίος μίλησε για τις χρήσεις και την εμπορία του Φυσικού Αερίου.

Γωνιά Έρευνας

Κατα τη διάρκεια των δύο πρώτων διαλειμμάτων πραγματοποιήθηκε η Γωνιά Έρευνας. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη Γωνιά Έρευνας ήταν η κα. Ειρήνη Πετροπούλου και ο κ. Ανδρέας Γιώτης. Η κα. Πετροπούλου εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ και το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στον προγραμματισμό και ανάπτυξη θερμοδυναμικών μοντέλων για την περιγραφή της ισορροπίας φάσεων συστημάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που περιέχουν πολικές ενώσεις. Ο κ. Γιώτης είναι Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη θεματική περιοχή της βελτιστοποιημένης ανάκτησης πτητικών υδρογονανθράκων από ταμιευτήρες πετρελαίου με ρωγμώδη δομή και από το 2012 εργάζεται ως Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος όπου συμμετέχει σε μία σειρά Ευρωπαϊκών και Εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων στο τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Εκτός από την παρουσία αξιόλογων ερευνητών, σχετικών με τη θεματολογία του συνεδρίου, το παρόν έδωσε και το ΕΠΙ.νοώ, η δομή διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας του Ε.Μ.Π., για γενικότερη ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Closing

Μετά από όλες τις ομιλίες, τον λόγο πήρε ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Ιωάννης Καλογήρου και μίλησε συνοπτικά για τις δράσεις του Chemecon τα τελευταία χρόνια, αλλά και για την ενεργό συμμετοχή φοιτητών σε παρόμοιες πρωτοβουλίες και για την επιτυχή εξέλιξη της ημερίδας.