Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στην Πληροφορική το Μάιο

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ελαφρά πτώση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού το Μάιο, όπως άλλωστε είχε συμβεί και τον Απρίλιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε καθοδικά έναντι του Απριλίου, βελτιωμένος, ωστόσο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Μάιο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε πτωτικά, στις 79,9 μονάδες (από 85 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα), σε λίγο υψηλότερο, πάντως, επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό (όταν βρισκόταν στις 76,5 μονάδες).

 

Από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου έχασαν έδαφος το Μάιο και βρέθηκαν στις -18 μονάδες από -3 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. Πτωτικά κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (+8 μονάδες από +11 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα), με τον ισοσκελισμένο δείκτη προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της να παραμένει αμετάβλητος. Στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, το ισοσκελισμένο ισοζύγιο επίσης δεν μεταβλήθηκε, ενώ ως προς τις προβλέψεις για τις τιμές, εμφανίστηκε αποπληθωριστική τάση (-13 από +5 μονάδες ο δείκτης). Στο μεταξύ, το 26% των επιχειρήσεων στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού δήλωνε εκ νέου απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία το Μάιο, με το 29% να επισημαίνει αμφότερες την ανεπάρκεια ζήτησης και κεφαλαίων κίνησης και το 9% άλλους παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα λειτουργίας.

 

 

Υπηρεσίες
Στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει ο κλάδος της Πληροφορικής-Ανάπτυξης Λογισμικού, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών κινήθηκε κινείται ανοδικά και το Μάιο. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 105,5 μονάδες (από 100,3 μονάδες τον Απρίλιο), σε υψηλότερα επίπεδα και σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (92,3 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκαν, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της επιδεινώθηκαν ελαφρά.

 

Οριακή ανάκαμψη
Συνολικά, στην Ελλάδα σημειώθηκε το Μάιο οριακή ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος, με επιδείνωση όμως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνέχισε τον περασμένο μήνα την ήπια ανοδική τάση του και διαμορφώθηκε το Μάιο στις 104,2 μονάδες (από 103,6 μονάδες τον Απρίλιο), επανερχόμενος στο επίπεδο του Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε.

Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώθηκε τον Μάιο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκε, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητές.

Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και εκείνες για την απασχόληση βελτιώθηκαν.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επίσης βελτιώθηκαν σημαντικά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύθηκαν, όμως ο δείκτης του ύψους των αποθεμάτων αυξήθηκε, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερες ρευστοποιήσεις.

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκαν, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της επιδεινώθηκαν ελαφρά.

Τέλος, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ και στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφηκε οριακή βελτίωση.

 

Το κλίμα σε Ευρωζώνη – Ε.Ε.
Αμετάβλητο παρέμεινε το Μάιο το οικονομικό κλίμα σε Ευρωζώνη, ενώ μικρή άνοδος σημείωσε στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάιο διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη, στις 112,5 μονάδες (-0,2), ενώ στην Ε.Ε. κέρδισε 0,4 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 112,8 μονάδες), παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα.

Στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση των προσδοκιών είναι το αποτέλεσμα της μείωσης των δεικτών στη Βιομηχανία (-0,5) και τις Υπηρεσίες (-0,4), το οποίο όμως αντισταθμίζεται από την άνοδο σε Κατασκευές (+2,4) και Λιανικό εμπόριο (+1,4). Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφεται σταθερότητα (-0,1). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώνεται στην Ιταλία (-1) και την Ισπανία (-1,2), ενώ βελτιώνεται αντίθετα στη Γερμανία (+0,1), την Ολλανδία (+1,2) και την Γαλλία (-1,8).

Σε επίπεδο Ε.Ε., καταγράφεται άνοδος στο δείκτη στην Πολωνία (+0,6) και περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1,9). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες ακολουθούν την τάση της Ευρωζώνης στις Κατασκευές, τη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, αλλά στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφεται άνοδος.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr