Συνέντευξη στο Startup.gr: Χρυσοβαλάντης Γεροκωνσταντής, Kleidi!

    Από: Startup Team

Το καλοκαίρι του 2015 ένας φίλος μου και εγώ σχεδιάσαμε σε μία κόλλα Α4 την ιδέα που θέλαμε να κάνουμε πράξη. Ποια ήταν η ιδέα; Να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη αθλητική/στοιχηματική κοινότητα στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί έχουμε πάθος για τα σπορ και είδαμε ότι σχεδόν όλος ο κόσμος όπως και εμείς έχει πάθος για τα αθλήματα. Πως λοιπόν θα μπορούσαμε να υπηρετήσουμε όλο αυτόν τον κόσμο, και να του προσφέρουμε αυτό που αγαπάμε και αγαπάει, εύκολα,απλά και γρήγορα; Ξεκινήσαμε λοιπόν από μία σελίδα στο Facebook και στη συνέχεια φτιάξαμε το website. Με την είσοδο του Instagram αντιληφθήκαμε την αμεσότητα της πλατφόρμας και στη συνέχεια επενδύσαμε και εκεί. Έχοντας επισκεψιμότητα στο website κατά κύριο λόγω από κινητές συσκευές πήραμε την απόφαση πριν πέντε μήνες να επεκταθούμε στο mobile χώρο με τη δημιουργία δύο νέων καινοτόμων εφαρμογών (application) ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει ένα ολοκληρωμένο sports portal στο κινητό του κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Πάνω σε αυτό συνεχίζουμε να δουλεύουμε τώρα.

Γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις μία δραστηριότητα μόνος σου;

Μόλις έκλεισα τα 19 έτη και πέρασα στο Οικονομικό Τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου ξεκίνησα παράλληλα να δουλεύω στον τομέα των δημόσιων σχέσεων και των πωλήσεων. Δεν είναι ότι δε μου άρεσαν τα οικονομικά απλά το purpose μου το βρήκα στις πωλήσεις. Όταν θέλεις το κάτι παραπάνω είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείς στις πωλήσεις σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου. Απλά ευτυχώς για εμένα το συνειδητοποίησα νωρίς. Έτσι ξεκίνησα να προωθώ events και νυχτερινά κέντρα της Αθήνας όπως επίσης εργάστηκα και στις τηλεφωνικές πωλήσεις για κάποιο καιρό. Συνηδειτοποίησα ότι ζούμε σε μία οικονομική εποχή που όλα έχουν ένα κόστος άρα για εμένα το να βγάζω τα δικά μου χρήματα ήταν κάτι παραπάνω από υποχρέωση, ήταν καθήκον. Μετά από 4 χρόνια κατάλαβα ότι είχα ένα ταλέντο στη ψυχολογία και στη συμπεριφορά του καταναλωτή. Παράλληλα όμως, διαπίστωσα ότι ως υπάλληλος μπορεί να είχα αρκετές δυκλείδες ασφαλείας και προτερήματα αλλά δε θα μπορούσα ποτέ να χτίσω κάτι μεγάλο σε βάθος χρόνου. Δεν ήθελα να έχω κάποιο ταβάνι ούτε να δίνω κάπου λόγο για ό,τι απόφαση παίρνω, αναζητούσα ελευθερία. Έτσι μόλις έκλεισα τα 23 άνοιξα την πρώτη μου εταιρεία. Ενώ λοιπόν, συνέχισα να δουλεύω ώστε να έχω το απαιτούμενο εισόδημα για να μπορέσω να ξεκινήσω κάτι δικό μου, αποφάσισα ότι προτιμώ να εργάζομαι πολλές ώρες, κάθε ημέρα και όλο το χρόνο για το δικό μου δημιούργημα παρά να δουλεύω 8 ώρες την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα για το όραμα κάποιου άλλου. Βέβαια, η εμπειρία από τα πρώτα τέσσερα χρόνια με βοήθησε πολύ ώστε να πάρω μία πρώτη κρυάδα της πραγματικότητας. Κυρίως στη διαχείρηση των ανθρώπινων σχέσεων όπως και στο να μπορώ να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τον πραγματικό κόσμο αναπύσσοντας τα soft skills μου. Για κάτι που το σχολείο μέχρι και τα 18 μου έτη δε με είχε προετοιμάσει. Για παράδειγμα, στον πραγματικό κόσμο όταν αποτυγχάνεις, δεν παίρνεις ένα κακό βαθμό από το δάσκαλο ή τον καθηγητή σου και την επόμενη ημέρα μπορείς να πας πάλι στο μάθημα, χάνεις λεφτά, μπορεί να βρεθείς εκτός γραφείου αλλά και εκτός σπιτιού κ.ο.κ. Η εκπαίδευση και η γνώση είναι χρυσός για την προσωπική ανάπτυξη κάθε individual αρκεί να γίνεται με το σωστό τρόπο ειδικά εν έτη 2018.

Τι προσφέρει η εφαρμογή Kleidi;

Μέσα από την εφαρμογή Kleidi δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη που αγαπάει τα σπορ να πάρει τη καθημερινή του ”δόση”. Είμαστε ένα sports gazzete, ένα οικοσύστημα που προσφέρει καθημερινά σε Έλληνες από όλο τον κόσμο δωρεάν συμβουλές για το αθλητικό στοίχημα, αναλύσεις και νέα για τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα της ημέρας όπως επίσης και αθλητική ψυχαγωγία με εικόνες και βίντεο μέσω του νέου μας sports gram. Καθημερινά λοιπόν με ένα κλικ οι λάτρεις των σπορ και του στοιχήματος μπορούν να έχουν πρόσβαση γρήγορα, εύκολα και εντελώς δωρεάν σε αυτό που επιθυμούν, όποτε θέλουν, όπως θέλουν, από ώπου και αν βρίσκονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εταιρεία μας προσφέρει B2C και B2B υπηρεσίες. Όποιος χρήστης είναι ευχαριστημένος μπορεί να φτιάξει το δικό του profile και να αποκτήσει πρόσβαση σε Premium υπηρεσίες μέσω της εφαρμογής μας αλλά και όποια εταιρεία ή ιδιώτης που έχει μία επιχείρηση ή μία νέα ιδέα μπορεί να αποκτήσει χώρο και χρόνο στις πλατφόρμες μας.

Σε ποιους απευθύνεστε και τι έχουν να κερδίσουν από τις υπηρεσίες σας;

Απευθυνόμαστε σε όλους τους fan των sports αλλά και σε όλο τον κόσμο που θέλει με 1 κλικ να ενημερώνεται για τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις στα σπορ και παράλληλα να συμβουλεύεται για το αθλητικό στοίχημα. Αυτό που σίγουρα έχει να κερδίσει ο καθένας από τις υπηρεσίες μας είναι ο χρόνος που είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε στη σημερινή και απαιτητική εποχή που ζούμε. Επίσης μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα περιεχόμενο που ανανεώνεται καθημερινά και βγαίνει με μεράκι με σκοπό να ικανοποιήσει μέχρι και τους πιο απαιτητικούς οπαδούς των sports, μέσω όλων των εργαλείων που του προσφέρουμε, όπως Livescores, Δωρεάν Προβλέψεις, Αναλύσεις Αναμετρήσεων, Ροή Αθλητικού Περιεχομένου μέσω εικόνας και βίντεο (sportsgram).

Πέρυσι βρεθήκατε στους finalist του GSEA, πως ήταν η εμπειρία;

Από το Global Student Entrepreneur Awards 2017, αποκομίσαμε μοναδικές εμπειρίες και γνωρίσαμε εξαιρετικούς ανθρώπους. Τόσο οι διαγωνιζόμενοι όσο και οι κριτές ήταν αξιόλογοι άνθρωποι, επαγγελματίες στο χώρο, που μας βοήθησαν να δούμε τη δουλειά μας μέσα από ένα άλλο πρίσμα, από λίγο πιο ψηλά, με σκοπό την ανάπτυξη της επιχείρησης μας (scale). Είναι πολύ όμορφο να δίνεται η δυνατότα σε νέους επιχειρηματίες-φοιτητές να συναγωνιστούν και να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και ιδέες ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να αποκτήσουν πολύπλευρα ερεθίσματα.

Τι δυσκολίες συνάντησες και πως κατάφερες να τις αντιμετωπίσεις;

Όπως αναφέραμε στην αρχή, το εγχείρημα μας ξεκίνησε λίγο πριν την έναρξη των capital controls, το Μάιο του 2015. Πες μου εσύ τώρα εάν υπάρχει καλύτερη εμπειρία για ένα νέο επιχειρηματία με το που ξεκινάει να υλοποιεί το όραμα του; Είναι ίσως η πιο επίπονη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ένας νέος επιχειρηματίας, καθώς δεν έχει καμία επιρροή σε ό,τι συμβαίνει γύρω του και δε μπορεί να αλλάξει κάτι στο σύστημα. Η μόνη επιλογή που του δίνεται είναι να βρει τρόπο να προσαρμοστεί. Χρειάστηκαν λοιπόν, μεγάλα αποθέματα υπομονής και επιμονής όπως επίσης και αρκετοί ελλιγμοί ώστε να βρούμε μία βιώσιμη λύση για να κρατήσουμε εν ζωή τη νεοσύστατη τότε επιχείρηση μας. Το πρόβλημα ήταν πρακτικό, όχι μόνο για εμάς αλλά για χιλιάδες επιχειρήσεις που ξύπνησαν ένα πρωί και τα βρήκαν όλα τούμπα. Οι μεγάλες φουρτούνες όμως φέρνουν και μεγάλες εμπειρίες και εμείς τις πήραμε μαζί μας ώς εφόδιο για τη συνέχεια. Έτσι μετά από κάποιο καιρό μόλις προσαρμοστήκαμε είμασταν ακόμα πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε.

Πως καταφέρατε μέσω των Social Media να πετύχετε το awareness που έχετε πετύχει? Ήταν τύχη? Κάνατε κάτι πολύ καλά? Μπορείς να μας πεις μερικά tips?

Ας μη γελιόμαστε, βρισκόμαστε στην καλύτερη εποχή της επιχειρηματικότητας και του ίντερνετ αλλά παρόλα αυτά αρκετός κόσμος είτε δε μπορεί να το συλλάβει είτε το απαρνείται είτε το χρησιμοποιεί λανθασμένα. Οι μηχανές αναζήτησης , τα κοινωνικά δίκτυα είναι όλα δωρεάν. Δεν είναι τρομερό αυτό; Χωρίς κεφάλαιο λοιπόν, χωρίς διασυνδέσεις, χωρίς πλούσιες οικογένειες και συγγενείς ξεκινήσαμε σιγά σιγά να επενδύουμε τα λίγα λεφτά από τις μόνιμες δουλειές που είχαμε, όπως σου είπα εργαζόμασταν για κάποιο καιρό ακόμα και μετά την έναρξη της εταιρείας, στην επειχήρηση μας και αρχικά στα Social Media. Στο Facebook και στο Instagram. Σίγουρα μέσω της τύχης μπορείς να κάνεις κάτι viral και να το μάθει όλος ο κόσμος απλά έχεις 0.05% πιθανότητα να συμβεί αυτό άρα εμείς επενδύσαμε το χρόνο μας στην πολύ δουλειά. Έτσι και αλλιώς η προσπάθεια και η δουλειά είναι το μόνο asset που εξαρτάται από εσένα, άρα εμείς τα δώσαμε όλα σε αυτό. Με δημιουργία λοιπόν value content ξεκίνησε να δημιουργείται ένα sports community που ο κόσμος το επισκεπτόταν καθημερινά. Με την έννοια value content προβάλλαμε όσες περισσότερες ”αξίες” μέσω του περιεχομένου μας ώστε ο κόσμος να θέλει να το επισκέπτεται από μόνος του καθημερινά χωρίς να του το επιβάλλουμε με το ζόρι. Εδώ ένα tip. Τα social media λειτουργούν διαφορετικά μεταξύ τους. Άρα εκεί θέλει προσοχή στο περιεχόμενο που ανεβαίνει σε κάθε πλατφόρμα. Η κοινότητα ξεκίνησε να μεγαλώνει και έτσι μας έδωσε ώθηση να συνεχίσουμε. Όταν δεν έχεις αρκετά χρήματα, χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις περισσότερο το μυαλό σου και να κοπιάσεις παραπάνω. Όλα αυτά όμως είναι μέρος του παιχνιδιού που σε κάνουν πιο ικανό, πιο δυνατό και πιο δημιουργικό.

Ποιος είναι ο επόμενός σας στόχος;

Ο επόμενος στόχος της κοινότητας που έχουμε δημιουργήσει είναι να χρησιμοποιείται από όλους τους Έλληνες παγκοσμίως και κάποια στιγμή να δώσουμε τη δυνατότητα και στο ξένο κοινό να μπορεί να έχει πρόσβαση στις πλατφόρμες μας.
Ο προσωπικός μας μακροπρόθεσμος στόχος μέσα από το ταξίδι της επιχειρηματικότητας είναι να παροτρύνουμε το νέο επιχειρηματία να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει αυτό που πάντα σκέφτεται και ονειρεύεται στις off-hours του αλλά ποτέ δεν το αρχίζει γιατί είτε φοβάται, είτε υπολογίζει περισσότερο τη γνώμη των άλλων από τη δική του και τελικά συμβιβάζεται με ότι η κοινωνία του προσφέρει και όχι με ότι θέλει αυτός πραγματικά. Με λίγα λόγια, αν κάποια στιγμή στο πολύ μακρύ μέλλον μπορούμε να είμαστε το κουράγιο και η έμπνευση για ένα νέο επιχειρηματία, δείχνοντας του ότι εφόσον το ”κάναμε” εμείς μπορεί και αυτός να ξεκινήσει κάτι από το μηδέν και με κόπο και αφοσίωση να το υλοποιήσει, τότε θα έχουμε πετύχει το στόχο μας.

Τι συμβουλές δίνεις στους νέους επιχειρηματίες out there!

 

Στους νέους Έλληνες επιχειρηματίες και το τονίζω το Έλληνες, γιατί πιστεύω πως έχουμε κάτι ιδιαίτερο, δύσκολα το βάζουμε κάτω και μπορούμε να ξαναγγενηθούμε από τις στάχτες μας, θα τους συμβούλευα να μην τα παρατάνε και να ακολουθούν τις προσπάθειες τους γιατί τελικά ο επιμένων νικά. Εμείς έχουμε σηκωθεί δύο φόρες μέχρι τώρα και μπορεί να χρειαστεί να το ξανακάνουμε. Αυτός που θα αντέξει παραπάνω θα είναι τελικά και ο νικητής. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουν ότι η αγορά είναι δίκαιη. Την αγορά δε τη νοιάζει πως σε λένε, από που κατάγεσαι, τι χρώμα έχεις, αν είσαι άνθρωπος ή πράγμα. Η αγορά ανταποκρίνεται σε αυτό που θα δημιουργήσεις, είναι τόσο απλό. Αν τελικά είσαι αρκετά καλός ώστε να βγάλεις ένα προιόν ή μία υπηρεσία που θα κερδίσει την αγορά τότε έχεις κερδίσει και εσύ μαζί. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες επίσης υπερεκτιμούν το τι μπορούν να πετύχουν μέσα σε ένα χρόνο και υποτιμούν το τι μπορεί να πετύχουν σε ένα διάστημα δέκα χρόνων. Το παιχνίδι είναι long-term άρα πρέπει να υπάρχει εκτός από τη καθημερινή σκληρή δουλειά και πολύ μεγάλη υπομονή. Ίσως οι περισσότεροι αποτυγχάνουν επειδή δε μπορούν να συνειδητοποιήσουν το amount της υπομονής και της δουλειάς που χρειάζεται κάτι ώστε να πετύχει. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι νομίζουμε.
Τέλος, να είναι προσεκτικοί με τις ανθρώπινες σχέσεις και να κωδικοποιούν τις φιλικές από τις επαγγελματικές σχέσεις. Εν κατακλείδι, λόγω του ότι οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι, εκεί θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις άρα οφείλουν να προσέχουν λίγο παραπάνω.

 

Βρείτε τους:

Website: www.to-kleidi.gr

Insagram www.instagram.com/tokleidi/

Facebook: www.facebook.com/ToKleidiOfficialPage

Κατεβάστε την εφαρμογή για adroid και ios