Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου “εξερευνούν” το Blockchain

    Από: Startup Team
πηγή: epixeiro.gr

Είτε το λατρεύουν, είτε το απεχθάνονται, οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν το blockchain.

Η τεχνολογία, η οποία επέτρεψε αρχικά στους ιδιοκτήτες bitcoin να προχωρούν σε συναλλαγές, χωρίς να χρειάζονται κάποια τράπεζα, έχει αναγκάσει τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο να την εξερευνήσουν και να την αναπτύξουν και οι ίδιες.

Με βάση την παγκόσμια λίστα με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, όπως η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC), ο τιτάνας στον κλάδο των επενδύσεων Berkshire Hathaway και ο τεχνολογικός κολοσσός Apple, βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξερεύνησης της τεχνολογίας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύουν στο blockchain. Οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει σε εξαγγελίες για τις εν λόγω δραστηριότητές τους μέχρι στιγμής.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι κάθε μία από τις εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας με βάση ένα σύνθετο σκορ που συνυπολογίζει τα έσοδα, τα κέρδη, τα περιουσιακά στοιχεία και την αγοραία αξία, εξερευνά το blockchain, αποτελεί μια απόδειξη για το πόσο η τεχνολογία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σχεδόν κάθε βιομηχανίας.

Στην κορυφή της λίστας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC), με 165 δισ. δολ. τζίρο και συνολικό ενεργητικό ύψους 4,2 τρισ. δολ..

Σε πατέντα που καταχώρησε στο Κρατικό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Κίνας, η ICBC περιέγραψε μια ιδέα για τη χρήση τεχνολογίας blockchain για την επαλήθευση των ψηφιακών πιστοποιητικών χρησιμοποιώντας blockchain, αντί για μια έμπιστη κεντρική αρχή. Ενώ δεν έχει αποκαλυφθεί τίποτε άλλο σχετικά με τη μυστηριώδη έρευνα  της τράπεζας στο blockchain, τα σχέδια θυμίζουν άλλες προσπάθειες γύρω από το blockchain που επιδιώκουν να τοποθετήσουν πιστοποιητικά μετοχών σε blockchain, αντί για τα χρηματοκιβώτια των Κεντρικών Αποθετηρίων Αξιών σε όλο τον κόσμο.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η Τράπεζα Κατασκευών της Κίνας (CCB), η οποία έχει 143 δισ. δολ. τζίρο και συνολικό ενεργητικό 2,61 τρισ. δολ.. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η CCB αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί την πλατφόρμα IBM Blockchain για τον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες πωλούν από κοινού μερικά από τα προϊόντα τους.

Την τρίτη θέση στη λίστα Global 2000 κατέλαβε η JPMorgan, με τζίρο 118 δισ. δολ. και περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,7 τρισ. δολ.. Παρά την αντίθεση του διευθύνοντος συμβούλου Jamie Dimon προς το bitcoin, η εταιρεία του έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο αφοσιωμένες επιχειρήσεις στην τεχνολογία blockchain. Αφού συνεισέφερε με την πλατφόρμα Quorum στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα, η JPMorgan έχει δει αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες όπως ο φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer (στη θέση 44 στη λίστα με τζίρο 52 δισ. δολ.) και η IHS Markit (στη θέση 1.211 με τζίρο 3,6 δισ. δολ.).

Η Berkshire Hathaway, με τζίρο 235 δισ. δολ. και περιουσιακά στοιχεία 702 δισ. δολ. βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Όπως και ο Dimon, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett υπήρξε σκεπτικός γύρω από τα κρυπτονομίσματα, συγκρίνοντας το bitcoin με ποντικοφάρμακο. Αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει τις εταιρείες του από την εξερεύνηση της τεχνολογίας blockchain ως ένα τρόπο για την ανίχνευση της προέλευσης των διαμαντιών και ακόμη και των εμπορευμάτων που παραδίδονται στους σιδηρόδρομους του Buffett.

Η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας (ABC) συμπληρώνει την πεντάδα, με περιουσιακά στοιχεία 3,4 τρισ. δολ. και τζίρο ύψους περίπου 129 δισ. δολ.. Νωρίτερα φέτος, η κρατική τράπεζα αποκάλυψε ότι εργαζόταν πάνω σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο για να προσφέρει αγροτικά δάνεια σε εμπόρους ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Bank of America, η Wells Fargo και η Τράπεζα της Κίνας – στις θέσεις έξι, επτά και εννέα αντίστοιχα – συμπληρώνουν τις τράπεζες της δεκάδας, ενώ κάθε μία από τις οποίες ανέλαβε τα δικά της projects στο blockchain.

Η Apple, είναι η μόνη εταιρεία από τον κλάδο της τεχνολογίας που κατατάσσεται στις πρώτες δέκα μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, με πωλήσεις 247 δισ. δολ. και περιουσιακά στοιχεία 367 δισ. δολ. Η Apple επίσης δεν έχει αποκαλύψει εάν δραστηριοποιείται επάνω σε τυχόν projects στο blockchain, έως ότου το CoinDesk έκανε λόγο για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που υπέβαλε η εταιρεία για τη χρήση τεχνολογίας blockchain σε δεδομένα timestamp. Άλλωστε, ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, είναι ένας ολοένα και πιο ένθερμος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων, αν και εγκατέλειψε την εταιρία πριν από χρόνια.

Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τη φετινή λίστα Global 2000, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου διερευνά επίσης το blockchain. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι η Microsoft (στη θέση 20), η Alphabet (στη θέση 23), η Walmart (στη θέση 24), η γερμανική Daimler (στη θέση 29) ) και η ρωσική τράπεζα Sberbank (στη θέση 47).

Αυτό που είναι ίσως πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι η ποικιλομορφία των εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα, οι οποίες διερευνούν επίσης το blockchain. Κάθε μία από τις κατηγορίες της βιομηχανίας που περιλαμβάνονται στη λίστα – συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιών, των τροφίμων, των ποτών και του καπνού, του λιανικού εμπορίου και άλλων – περιλαμβάνει επιχειρήσεις που διερευνούν την τεχνολογία blockchain.

Πηγή: capital.gr/forbes

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr