Πενταπλασιάστηκε η χρήση δεδομένων εντός Ε.Ε. το τελευταίο έτος

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ένα χρόνο από τη μεγαλύτερη – ίσως – μεταρρύθμιση, τουλάχιστον όσον αφορά τον καταναλωτή, την κατάργηση των τελών περιαγωγής, γιορτάζει φέτος το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια μεταρρύθμιση, της οποίας οι βάσεις τέθηκαν το 2006 και ενεργοποιήθηκε στην πράξη στις 15 Ιουνίου 2017.

Από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι επιπλέον χρεώσεις και ισχύει η χρήση roaming με χρέωση εσωτερικού, έχουν καταναλωθεί πάνω από πέντε φορές περισσότερα δεδομένα. Έχουν δε πραγματοποιηθεί σχεδόν δυόμιση φορές περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις εντός της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Επιπλέον, το 82 % των ατόμων, που ταξίδεψαν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. το τελευταίο έτος, δηλώνουν ότι επωφελήθηκαν από τους νέους κανόνες, καθώς κανένας δεν χρειάζεται πλέον να έρχεται αντιμέτωπος με φουσκωμένους λογαριασμούς, επιστρέφοντας από διακοπές ή επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό.

“Πρόκειται για ένα παράδειγμα, όπου η Ε.Ε. βελτιώνει στην πράξη τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού αποδίδει και γίνεται συνήθεια: οι πελάτες την εκτιμούν, η κατανάλωση αυξάνεται και η ζήτηση κινητών συσκευών στα ταξίδια εντός της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ωφελούνται τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η σημαντική αύξηση της κίνησης περιαγωγής έχει, επίσης, θετικές επιπτώσεις στα έσοδα χονδρικής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας”, αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους ο Aντιπροέδρος της Επιτροπής, κ. Α. Άνσιπ και η αρμόδια Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κυρία. Μ. Γκαμπριέλ για τη συμπλήρωση ενός έτους από την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην Ευρώπη

Μεταρυθμίσεις

Να θυμίσουμε ότι εκτός από την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής τον Ιούνιο του 2017, από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να αποχωρίζονται τις ψηφιακές συνδρομές τους, όταν ταξιδεύουν. Επίσης, από την 3η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τις καλύτερες προσφορές στο Διαδίκτυο, όταν αγοράζουν εμπορεύματα και υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ε.Ε., χωρίς να υφίστανται διακρίσεις λόγω της εθνικότητας ή του τόπου διαμονής τους (άρση του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού).

“Βασικός μας στόχος ήταν να καταργηθούν οι σημαντικοί φραγμοί που δημιουργούσαν οι χρεώσεις περιαγωγής τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίοι περιορίζονταν από το κόστος της χρήσης των κινητών τους τηλεφώνων στο εξωτερικό, όσο και για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές ρυθμιστικές Αρχές, ώστε να παρακολουθούνται οι εξελίξεις στις αγορές κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των κανόνων”, αναφέρουν τα δύο στελέχη της Επιτροπής.

Ευρωβαρόμετρο

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την περιαγωγή, το 62% των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι έχουν καταργηθεί οι χρεώσεις περιαγωγής και το 69% θεωρεί ότι οι ίδιοι ή κάποιος γνωστός τους θα επωφεληθεί από αυτό. Ιδίως τα άτομα που ταξιδεύουν συχνά και οι νέοι αναγνωρίζουν το ξεκάθαρο όφελος των νέων κανόνων.

Νέες πρωτοβουλίες

Η Επιτροπή έχει υποβάλει συνολικά 29 νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά. Αυτήν τη στιγμή έχει επιτευχθεί συμφωνία για 16 από τις προτάσεις και οι πρώτες που άρχισαν να ισχύουν, είναι οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή, τη φορητότητα του διαδικτυακού περιεχομένου και την καταπολέμηση του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού.

Η Επιτροπή προτρέπει τους συννομοθέτες να καταλήξουν επί των υπολειπόμενων 13 νομοθετικών προτάσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά έως τα τέλη του 2018.

Τι ισχύει

Τα τέλη περιαγωγής καταργήθηκαν στις 15 Ιουνίου 2017. Έκτοτε οι Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. μπορούν να επωφελούνται από την περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού (περιαγωγή σαν στο σπίτι) για κλήσεις, μηνύματα SMS και δεδομένα περιαγωγής. Οι τιμές για τα λεπτά των κλήσεων, τον αριθμό των μηνυμάτων SMS και τα megabyte δεδομένων που καταναλώνει ένα άτομο στο εξωτερικό (εντός Ε.Ε.) είναι πλέον οι ίδιες με τις τιμές της εκάστοτε χώρας.

Εάν ένα άτομο έχει δικαίωμα απεριόριστων κλήσεων και μηνυμάτων SMS, θα έχει δικαίωμα απεριόριστων κλήσεων και μηνυμάτων SMS κατά την περιαγωγή εντός της Ε.Ε. Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει δικαίωμα σε απεριόριστα ή σε πολύ φτηνά δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα του, ο πάροχος δικαιούται να εφαρμόσει όριο διασφάλισης (εύλογη χρήση) στη χρήση δεδομένων κατά την περιαγωγή. Στην περίπτωση αυτή, ο πάροχος θα πρέπει να ενημερώνει εκ των προτέρων τον πελάτη σχετικά με το εν λόγω όριο και να τον ειδοποιεί, όταν πλησιάζει το όριο αυτό.

Οι κανόνες της Ε.Ε. διασφαλίζουν ότι αυτό το όριο δεδομένων περιαγωγής θα πρέπει να καλύπτει το συνήθη τρόπο χρήσης της πλειονότητας των ταξιδιωτών. Εάν κάποιος πλησιάζει το όριο, θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την περιαγωγή δεδομένων επιβαρυνόμενος με ένα πολύ μικρό τέλος, που δεν θα υπερβαίνει τα 7,7 EUR/Gb + ΦΠΑ, δηλ. ποσό 6,5 φορές μικρότερο απ’ ό,τι πριν από την 15η Ιουνίου 2017 και 25 φορές μικρότερο σε σύγκριση με παλαιότερα.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr