Η Ε.Ε. καταργεί εμπορικούς φραγμούς σε ΤΠΕ και ηλεκτρονικά είδη

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Χάρη στην ενισχυμένη στρατηγική της Ε.Ε. για την πρόσβαση στην αγορά, 45 εμπόδια άρθηκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει το 2017, υπερδιπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με το 2016. Οι φραγμοί, που άρθηκαν, καλύπτουν 13 βασικούς εξαγωγικούς και επενδυτικούς τομείς της Ε.Ε., στους οποίους περιλαμβάνονται οι ΤΠΕ και τα ηλεκτρονικά είδη, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα αεροσκάφη, τα αυτοκίνητα, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα φαρμακευτικά, οι υπηρεσίες.

Συνολικά, οι φραγμοί που εξαλείφθηκαν από την Επιτροπή Γιούνκερ ανέρχονται σε 88. Χάρη στην απομάκρυνση αυτών των φραγμών, στο σύντομο χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2016, το 2017, οι εταιρείες της Ε.Ε. αύξησαν την αξία των εξαγωγών τους κατά €4,8 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα οφέλη πολλών εμπορικών συμφωνιών μας.

Προστατευτισμός

Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι το 2017 καταγράφηκαν 67 νέοι φραγμοί, με αποτέλεσμα το σύνολο των υφιστάμενων να ανέρχεται στον – διόλου ευκαταφρόνητο – αριθμό των 396 μεταξύ 57 διαφορετικών εμπορικών εταίρων σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανησυχητική τάση του προστατευτισμού που εντοπίστηκε κατά τα προηγούμενα έτη. Η Κίνα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση σε νέους φραγμούς το 2017, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Τουρκία. Η περιοχή της Μεσογείου παρουσίασε, επίσης, σημαντική άνοδο των φραγμών για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. Οι εννέα χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών φραγμών που εξακολουθούν να υφίστανται είναι όλες οικονομίες της G20.

Φραγμοί

Παραδείγματα φραγμών, που εξαλείφθηκαν το 2017, είναι η αναγνώριση των προτύπων ασφάλειας που χρησιμοποιεί η βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού της Ε.Ε. στη νέα νομοθεσία της Βραζιλίας για την ασφάλεια και η εξάλειψη των διοικητικών φραγμών για τις υπηρεσίες στην Αργεντινή.

Να σημειωθεί ότι, η έκθεση σχετικά με τους εμπορικούς και επενδυτικούς φραγμούς βασίζεται καθ’ ολοκλήρου σε συγκεκριμένες καταγγελίες, που έλαβε η Επιτροπή από ευρωπαϊκές εταιρείες. Δημοσιεύεται ετησίως από την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008.Η Επιτροπή έχει καταστήσει την επιβολή των εμπορικών κανόνων ύψιστη προτεραιότητα παράλληλα με μια εντονότερη εστίαση στην εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις κατά την αναζήτηση ευκαιριών για εξαγωγές και επενδύσεις σε τρίτες χώρες.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr