Την καλύτερη επίδοση της 6ετίας πέτυχε η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Την ισχυρότερη επίδοση εδώ και μία εξαετία, από τις αρχές του 2012, κατεγραψε το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktops, notebooks και workstations). Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC (2Q18), στη διεθνή αγορά διατέθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα 62,3 εκατ. μονάδες, με τις πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο κατά 2,7% (Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker). Η αρχική πρόβλεψη της εταιρείας έκανε λόγο για μια οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,3%, με την επιτευχθείσα επίδοση του 2,7% να είναι η καλύτερη από το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν η αγοά είχε “τρέξει” με 4,2%.

Οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν, πάντως, ότι η σύγκριση γίνεται με ένα πολύ αδύναμο τρίμηνο (σσ το δεύτερο τρίμηνο το 2017). Ωστόσο, προσθέτουν ότι η εικόνα της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το αντίστοιχο διάστημα του τρέχοντος έτους συνηγορεί υπέρ μιας σημαντικής ανάκαμψης σε σχέση με την τάση των τριών τελευταίων τριμήνων, τα οποία συνοδεύτηκαν από μια μάλλον επίπεδη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, η ανάκαμψη ήταν ορατή τόσο στα premium μοντέλα, όσο και στις πιο φθηνές υπολογιστικές μηχανές.

Προϊοντικές κατηγορίες

Σε επίπεδο κατασκευαστών της αγοράς, οι πέντε πρώτες -σε πωλήσεις- επιχειρήσεις, παγκόσμιως, κατάφεραν να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους -συνδυαστικά- κατά 7%, συγκεντρώνοντας μερίδιο 78% της συνολικής αγοράς. “Παρά το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί υπολογιστές ενδέχεται να μην είναι η προεπιλεγμένη συσκευή για πολλά σενάρια χρήσης, η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανθεκτικότητα, καθώς η εμπειρία χρήσης των PCs εξελίσσεται και βελτιώνεται” σχολιάζει η IDC, με τους αναλυτές να προσθέτουν ότι ακόμη και ορισμένοι τύποι επιτραπέζιων υπολογιστών κατάφεραν να δουν διευρυμένες πωλήσεις, με τη βοήθεια ενός νέου κύκλου ανανέωσης των συσκευών.

Γεωγραφικές περιοχές

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών, όλες οι γεωγραφικές περιφέρειες ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς τόσο οι “ώριμες” όσο και οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν θετική δραστηριότητα σε επίπεδο πωλήσεων, με την αμερικανική να σημειώνει μάλιστα το τρίτο συνεχές τρίμηνο ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ, η παραδοσιακή αγορά των PCs κινήθηκε στα επίπεδα των 17,3 εκατ. μονάδων. Η αγορά των επιτραπέζιων υπολογιστών είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται μετά από μια μακρά πτώση. Σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA), η παραδοσιακή αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών παρουσίασε μια μέτρια ανάπτυξη, την οποία στήριξε ένα νέο κύμα ανανέωσης των συσκευών για επαγγελματικη χρήση. Παρά την τόνωση του Mobility, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές διαδραμάτισαν για άλλη μια φορά ισχυρό ρόλο στη συνολική απόδοση της αγοράς.

Στο μεταξύ, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η αγορά πλησίασε τις προβλέψεις της IDC στην Ινδία, οι πωλήσεις στην Κίνα υπερέβησαν τις προσδοκίες, τάση που επικράτησε και στην περιοχή της Ιαπωνίας.

Οι κατασκευαστές

Από πλευράς κατασκευαστών, η HP Inc. κράτησε τα ηνία της παγκόσμιας αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Lenovo (από κοινού με την Fujitsu) βρέθηκε στη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης, ενώ η Dell Inc. ακολούθησε στην τρίτη θέση.

Η Apple ολοκλήρωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 στην τέταρτη θέση, με την Acer να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων κατασκευαστών του κόσμου.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr