Αύξηση 6,2% στην ελληνική αγορά προϊόντων τεχνολογίας το 1ο εξάμηνο

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Αυξημένες κατά 6,2% – σε αξία – ήταν οι πωλήσεις τεχνολογικών προϊόντων στην ελληνική αγορά το 1ο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η αξία της εγχώριας αγοράς αυξήθηκε στα €967 εκατ., ενώ σε επίπεδο 2ου τριμήνου η άνοδος ήταν της τάξης του 4,9%, με την αξία των πωλήσεων να διαμορφώνεται στα €470 εκατ. Η εικόνα της αγοράς ήταν θετική σχεδόν στο σύνολό της, καθώς, με εξαίρεση τα φωτογραφικά είδη και τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων, όλες οι άλλες υποκατηγορίες είχαν θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK TΕΜΑΧ, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, σε επίπεδο 2ου τριμήνου, κατέγραψε η κατηγορία των Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Αγαθών (+14,9% στα €78 εκατ. και 8,8% σε επίπεδο εξαμήνου με αξία αγοράς στα €152 εκατ.). Σημαντική στήριξη στις πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας πρόσφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, με τις πωλήσεις τηλεοράσεων να κινούνται ανοδικά. Στην ίδια κατηγορία (Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Αγαθά), τα ηχεία κατέγραψαν σημαντική αύξηση πωλήσεων, τόσο λόγω των έντονων προσφορών, όσο και λόγο της ανόδου των πωλήσεων στις τηλεοράσεις. Στο μεταξύ, οι κονσόλες κατέγραψαν θετικό πρόσημο, εξαιτίας των προσφορών τόσο του Πάσχα, όσο και του 10ήμερου προσφορών του Ιουνίου.

Προϊόντα Πληροφορικής

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία GfK, στα Προϊόντα Πληροφορικής το πρόσημο ήταν θετικό το 2ο τρίμηνο του 2018 κατά 1,5% με την αξία της αγοράς να ανέρχεται στα €94 εκατ. (σε επίπεδο εξαμήνου η αύξηση ήταν της τάξης του 2,3% με αξία €104 εκατ.).

Οι σταθεροί υπολογιστές συνέχισαν να καταγράφουν αύξηση και το 2ο τρίμηνο του 2018, με τα περιφερειακά για υπολογιστές (ποντίκια, πληκτρολόγια) να ακολουθούν, επίσης, ανοδική πορεία. Θετική ήταν και η εικόνα στην κατηγορία των οθονών, κυρίως, λόγω της αύξησης του gaming και του 4Κ, ενώ συνολικά τα Gaming & Leisure Devices συνέχισαν για άλλο ένα τρίμηνο τη ραγδαία άνοδο, με τις κάρτες δικτύου να αποτελούν τον κύριο άξονα της ανάπτυξης.

Θετική ήταν και η εικόνα των πωλήσεων στην κατηγορία των Προϊόντων Τηλεπικοινωνίας, όπου καταγράφηκε άνοδος κατά 4,7% με την αξία της αγοράς το 2ο τρίμηνο να φτάνει τα €143 εκατ. (στη βάση του εξαμήνου η άνοδος ήταν της τάξης του 12,5% με την αξία των πωλήσεων στα €299 εκατ.). Οι πωλήσεις στην κατηγορία των κινητών τηλεφώνων σημείωσαν σημαντική άνοδο, επωφελούμενες από το λανσάρισμα νέων μοντέλων, αλλά και την περίοδο του Πάσχα. Αυξημένες, στο μεταξύ, ήταν και οι πωλήσεις των ακουστικών, αλλά και των wearable συσκευών.

Πτωτικές κατηγορίες

Οι μόνες δύο κατηγορίες της αγοράς καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων, οι οποίες κατέγραψαν πτώση το 2ο τρίμηνο ήταν τα Είδη Εξοπλισμού Γραφείου και Αναλωσίμων, όπου σημειώθηκε μείωση κατά 9,5%, με την αξία της αγοράς να κατέρχεται στα €7 εκατ., λόγω κυρίως του μειωμένου ενδιαφέροντος για πολυμηχανήματα. Μεγάλη μείωση σημειώθηκε και στα φωτογραφικά είδη (-19,9% στα €6 εκατ.).

Από τα Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Αγαθά, οι συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτου και τα DVD-players συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, λόγω της αποκαλούμενης “σύγκλισης τεχνολογιών”, ενώ καθοδική ήταν η πορεία και των headphones. Στα Προϊόντα Πληροφορικής οριακή πτώση συνέχισε να καταγράφει η κατηγορία των φορητών υπολογιστών, ενώ στις Τηλεπικοινωνίες, οι πωλήσεις σταθερών τηλεφώνων παρέμειναν μειούμενες το 2ο τρίμηνο του 2018.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr