Πτωτικά η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών έως το 2022

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Αν και δεν έχουν πάψει να είναι η βασική υπολογιστική μηχανή, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές βάλλονται ποικιλοτρόπως τελευταία και θα συνεχίσουν – όπως όλα δείχνουν – να πλήττονται. Για το τρέχον έτος, η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών (παραδοσιακά PCs, tablets και workstations) αναμένεται να μειωθεί κατά 3,9%. Η πτώση δεν θα είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο της φετινής χρονιάς, αφού η αγορά αναμένεται να παραμείνει στο πεδίο με τα αρνητικά πρόσημα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο εκτείνεται έως το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC).

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας στο “Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker”, οι πωλήσεις το 2022 προβλέπεται να περιοριστούν στα επίπεδα των 383,6 εκατ. συσκευών, καταγράφοντας έως τότε μέση ετήσια μείωση της τάξης του 1,5%. Ωστόσο, παρά τη μείωση σε επίπεδο τεμαχίων και όγκου της αγοράς, η αξία της θα διευρυνθεί κατά 3,6% το 2018 σε σχέση με πέρσι, φθάνοντας τα $237,3 εκατ. Μοχλός ανάπτυξης ης παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα είναι οι συσκευές “2-in-1”, τα convertible notebooks, αλλά και σταθεροί υπολογιστές, που χρησιμοποιούνται για τυχερά παιχνίδια.

“Παρά το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος που δαπανάται για έναν υπολογιστή έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό και μεγαλύτερη απόδοση συνέχισε να αυξάνεται”, αναφέρει η IDC.

Φωτεινές εξαιρέσεις

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά θα έχει και φωτεινές εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα, οι υπολογιστές τυχερών παιχνιδιών, που θα παρέχουν μια πολύ αναγκαία στήριξη στον κλάδο – έστω και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια στιγμή, αυξημένες προσδοκίες δημιουργεί η έλευση συσκευών, με προσανατολισμό στις νέες τεχνολογίες, που σχετίζονται με το AR και το VR. Αντίθετα, άλλες προϊοντικές κατηγορίες του κλάδου, όπως οι σταθεροί υπολογιστές, θα συνεχίσουν να βλέπουν μειωμένες πωλήσεις και συγκεκριμένα κατά 2,7% ετησίως κατά μέσο όρο έως το 2022, καθώς περισσότερες από αυτές τις συσκευές προορίζονται για την εμπορική αγορά, όπου οι μακροχρόνιοι κύκλοι ανανέωσης και ο κορεσμός συμβάλλουν στη σταθερή μείωση των πωλήσεων.

Τα slate tablets, μαζί με τα παραδοσιακά notebooks και τα mobile workstations μοιράζονται μια παρόμοια αρνητική προοπτική με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης, έως το 2022, 5,3% και 9,1% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι υπερσύγχρονοι φορητοί υπολογιστές και οι συσκευές “2 σε 1” δείχνουν να έχουν πιο θετικές προοπτικές, καθώς αναμένεται να επιτύχουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,8% και 9,3% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι το “Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker” της IDC συγκεντρώνει δεδομένα από περισσότερες από 90 χώρες, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr