ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

    Από: Startup Team

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή για να γίνεις δεκτός από ένα πανεπιστήμιο/κολλέγιο, και συνήθως δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο οι υποψήφιοι απορρίπτονται. Συνήθως οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων που δεν είναι όλοι υπό τον έλεγχό σου.

Υπάρχουν όμως, κάποια συνήθη λάθη που μπορείς να αποφύγεις με σωστό προγραμματισμό, γνώση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και έχοντας επίγνωση σχετικά με το τί πρέπει ή όχι να γνωρίζουν οι admissionstutors για εσένα.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της αίτησής σου είναι τα ακόλουθα:

  • Το personalstatement (συνοδευτική επιστολή). Κείμενο συνήθως 500 – 1200 λέξεων στο οποίο περιγράφεις τους λόγους που θέλεις να φοιτήσεις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και γιατί το πανεπιστήμιο πρέπει να σε επιλέξει.Έχεις διαβάσει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Έχεις τις δεξιότητες που θέλει το πανεπιστήμιο;Μπορεί το πρόγραμμα να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις τους στουχους σου;.
  • Επαγγελματικό CV: Σύντομη περιγραφή της εκπαίδευσης, των προσόντων και της επαγγελματικής σου εμπειρίας που αποστέλλεται συνήθως σε μια αίτηση εργασίας ή μεταπτυχιακών σπουδών. Το CV σου δείχνει πόσο αποτελεσματικά θα αντιπροσωπεύσεις το πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας μόλις αποφοιτήσεις. Θα αντιπροσωπεύσεις επάξια το πανεπιστήμιο;
  • Συστατικές επιστολές: γράμματα από κάποιους που σε γνωρίζουν καλά και μπορούν να εγγυηθούν 1) για τις ακαδημαϊκές και/ήγια τις επαγγελματικές σου ικανότητες. Αν έχεις αποφοιτήσει πρόσφατα συνήθως θα σου ζητηθούν δυο ακαδημαϊκές συστατικές (ή και μια επαγγελματική). Αν έχεις είδη εργασιακη εμπειρία συνήθως θα σου ζητηθεί μια ακαδημαική και μία ή δυο επαγγελματικές συστατικές.

PERSONALSTATEMENT: Τα 10 σημεια που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις

  1. Μην χρησιμοποιείς στερεότυπα όπως να ξεκινήσεις με τη πρόταση: ‘Από μικρή ηλικία ήθελα να γίνω…’
  2. Μη χρησιμοποιήσεις γνωστά quotes: Να είσαι σίγουρος ότι τα έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι.
  3. Μη χρησιμοποιείς υπερβολικούς αλτρουιστικούς επαγγελματικούς στόχους όπως ‘θέλω να βοηθήσω/σώσω τον κόσμο’, ‘οι άλλοι εκμυστηρεύονται σε μένα τα προβλήματά τους’.
  4. Μην αναφέρεσαι εκτενώς και με μεγάλη λεπτομέρεια σε προσωπικά προβλήματα. Πχ. μπορείς να αναφέρεις οτι θέλεις να σπουδάσεις ψυχολογία γιατί κάποιο οικογενειακό σου πρόσωπο έπασχε από ψυχική ασθένεια.Μην αναφέρεις όμως λεπτομέρειες που φανερώνουν ότι δεν καταλαβαίνεις τα προσωπικά όρια.
  5. Μην αναφέρεις κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας ως λόγο για να κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές (πχ. σε ψυχολογία). Οι μεταπτυχιακές σπουδές δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να ξεπεράσεις προσωπικά ψυχολογικά προβλήματα.
  6. Μην χρησιμοποιήσεις παραδείγματα που σε εκθέτουν ως επαγγελματία: πχ σε μια αίτηση είχε αναφερθεί ότι ο καλός μάνατζερ πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και συνέχιζε να περιγράφει πως ο τελευταίος απέλυσε έναν υπάλληλο. Ο τρόπος και η αφορμή ήταν λάθος και ο υποψήφιος παρουσίαζε τον εαυτό του σαν έναν επιπόλαιο επαγγελματία.
  7. Μην κάνεις λάθη ορθογραφίας και σύνταξης. Αποδεικνύουν προχειρότητα, χαμηλά στάνταρ απόδοσης και αδυναμία να ελέγξεις ή να δώσεις σε κάποιον να ελέγξει τη δουλειά σου.
  8. Μην κατηγορείς το πανεπιστήμιο που αποφοίτησες ώστε να δικαιολογήσεις το χαμηλό σου μέσο όρο. Θα κάνεις πολύ κακή εντύπωση αν κατηγορήσεις άλλους για τη δικιά σου χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση.
  9. Μη προσπαθήσεις να κολακεύσεις την επιτροπή μιλώντας για το ‘ranking του πανεπιστημίου’ και ‘για τους παγκόσμιας φήμης καθηγητές και ερευνητές’: αυτές οι πληροφορίες τους είναι γνωστές.Αναφέρσου στους λόγους που θες ο συγκεκριμένος καθηγητής να αναλάβει την πτυχιακή σου και πώς η έρευνα του σε έχει βοηθήσει να γράψεις μια εργασία ή να κάνεις μια έρευνα κλπ,. Επίσης, ανάφερε συγκεκριμένα μαθήματα που σε ενδιαφέρουν.
  10. Μη στείλεις ένα personalstatement ή απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις  που δεν είναι δομημένες σωστά, παρέχουν ελλιπείς ή παραπάνω από τις απαιτούμενες πληροφορίες. Κάτι τέτοιο αποδυναμώνει την αίτησή σου. Για τις περισσότερες μεταπτυχιακές σπουδές θα κληθείς να γράψεις κάποια εργασία, διατριβή, report κλπ. Επομένως, το να μπορείς να παρουσιάσεις τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σου δεξιότητες καθώς και τους επαγγελματικούς σου στόχους με πειστικότητα είναι πολύ σημαντικό. Στο μεταπτυχιακό δεν μαθαίνεις να γράφεις σωστά, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται προαπαιτούμενο.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ: ΤΑ 3 ΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ

  1. Μην επιλέξεις έναν ‘διάσημο’ καθηγητή ή τον πρύτανη του πανεπιστημίου που δε σε γνωρίζει καλά. Δε θα μπορέσει να γράψει μια εξατομικευμένη συστατική επιστολή. Αντίστοιχα, μην επιλέξεις τον CEO ή ManagingDirector της εταιρείας αν δε σε ξέρει καλά. Ο αρμόδιος για να σου γράψει συστατική είναι ο απευθείας μάνατζέρ σου.
  2. Μην στείλεις συστατική επιστολή από κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή γνωστό καθηγητή που δε σε γνωρίζει καλά. Ακόμα και αν κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο είναι καταξιωμένο στο χώρο που θες να σπουδάσεις, μην αναφέρεις ότι εργάστηκες μαζί του αν αυτό δεν μπορείς να το υποστηρίξεις με παραδείγματα.Επελεξε καθηγητές και επαγγελματίες που σε γνωρίζουν και έχουν θετική εικόνα για σένα. Ρώτησε ευγενικά ‘μπορείτε να μου γράψετε μια καλή συστατική επιστολή;’
  3. Μην στείλεις συστατικές επιστολες που δεν είναι ρεαλιστικές: Όταν ο καθηγητής σου ενώ έχεις βγάλει 6.5 ή 7.0 λέει ότι είσαι άριστος φοιτητής ή όταν ο καθηγητής ή μάνατζερ σου αναφέρεται μόνο στα δυνατά σου σημεία χωρίς να αναφέρει κάποιο μειονέκτημα.

ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Τα 3 σημεία να θυμάσαι

  1. Μην παραλείψεις να αναφέρεις συγκεκριμένους λόγους που έχεις επιλέξει το πρόγραμμα και εξυπηρετούν τους εργασιακούς ή ακαδημαϊκους σου στόχους.
  1. Απόδειξε ότι ταιριάζεις στις απαιτήσεις και την κουλτούρα του προγράμματος.
  2. Μην αναφέρεις ότι θέλεις να κάνεις έρευνα σε ένα πεδίο που δεν κάνει έρευνα το πανεπιστημίο. Πρέπει να δείξεις ότι γνωρίζεις το ακαδημαϊκό έργο του τμήματος και συγκεκριμένων καθηγητών που θέλεις να συνεργαστείς.

Και το πιο σημαντικό: μην αντιμετωπίζεις την αίτηση, το CV, τις εκθέσεις αλλά και τις συστατικές σαν ανεξάρτητα κομμάτια της αίτησης σου. Όλα πρέπει να συνθέτουν μια συνολική προσωπική εικόνα (personalbrand), να είναι κομμάτια μιας συνολικής ιστορίας. Όταν ο admissionstutor τελειώσει να διαβάζει την αίτηση σου πώς θέλεις να σε θυμάται και πώς να σε περιγράψει στους συναδέλφους του;

Για περισσότερα tipsδιοργανώνουμε ένα Δωρεάν Webinar με θέμα τη συγγραφή του PersonalStatementκαι μπορείτε να κάνετε εγγραφή εδώ.