Τα consumer electronics υψηλά στην προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Σταθερά υψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών βρίσκεται ο κλάδος των ηλεκτρονικών συσκευών. Ειδικότερα, από το 2013 οι Samsung, Sony & LG καταλαμβάνουν τις 3 πρώτες θέσεις σε φήμη μάρκες ηλεκτρονικών συσκευών. Την εικόνα αυτή για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα consumer electronics επιβεβαιώνει ο θεσμός των Famous Brands, η οποία προκύπτει, κάθε χρόνο, από ανεξάρτητη έρευνα, στην οποία οι ίδιοι οι καταναλωτές καλούνται να αναδείξουν αυθόρμητα (χωρίς λίστα) τις μάρκες με την καλύτερη φήμη σε 42 προϊοντικές κατηγορίες. Οι απαντήσεις τους, αποτυπώνουν τόσο την ικανοποίησή τους από τη λειτουργικότητα, τη χρηστικότητα και τη χρησιμότητα μιας μάρκας, όσο και το πώς αξιολογούν και πόσο ταυτίζονται με τον σκοπό (purpose) και τις αξίες (values) της.

Στην έρευνα του 2017, η SAMSUNG, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες αυθόρμητες αναφορές και διαμορφώνοντας το score της στο 38%, διατηρεί την πρώτη θέση που κατέχει από το 2015. Σε απόσταση αναπνοής, με score 37%, η LG διατηρείται στην 2η θέση που βρίσκεται και το 2016.  Η Sony αποτελεί την 3η σε φήμη μάρκα ηλεκτρονικών, εμφανίζει, ωστόσο, ουσιαστικά σημάδια κόπωσης, αφού το score της πέφτει στο 18%, χάνοντας 15 μονάδες μέσα σε 1 χρόνο και πέφτοντας στην 3η θέση από την 1η που κατείχε το 2013 με score 48%.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η κατηγορία των tablets, όπου η SAMSUNG παραμένει στην κορυφή και στις 3 μετρήσεις που αξιολογείται η κατηγορία, σχηματίζοντας ποσοστό 59% στην τελευταία έρευνα. Τη 2η σε  score φήμης θέση κατέχει σταθερά η Apple με 45%  έναντι 51% και 63% που είχε το 2016 και 2015 αντίστοιχα. Η Lenovo μετακινείται από την 4η στην 3η θέση το 2017 με σημάδια κόπωσης, όμως, όσον αφορά στο ποσοστό που επιτυγχάνει (2017: 30%  vs 2016:42%). Η ελληνική μάρκα MLS είναι ο μεγάλος ηττημένος – από την 3η θέση με score 46% το 2016 αποκλείεται από το top 3  και χάνει 19 πόντους από το score της μέσα σε ένα χρόνο.

Κινητά

Από το 2014, η SAMSUNG ψηφίζεται από το κοινό η μάρκα Κινητού με την καλύτερη φήμη, αντικαθιστώντας τη Nokia που τα προηγούμενα χρόνια (2008 – 2013) βρισκόταν στην κορυφή. Το ποσοστό της Samsung στην τελευταία μέτρηση Famous Brands, διαμορφώνεται στο 73% με τη δεύτερη μάρκα, Apple/iPhone, να ακολουθεί με διαφορά 26 μονάδων. Η Nokia, σημαντικά αποδυναμωμένη σε σχέση με το παρελθόν, συμπληρώνει την 3αδα με score φήμης μόλις 27%  (από 79% που είχε 7 χρόνια πριν).

Να σημειωθεί ότι ο θεσμός των Famous Brands υποστηρίζεται από την Hill + Knowlton Strategies και την GOD Re-Inventing communications και συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς μέτρησης της φήμης στην Ελληνική αγορά. Για τη μέτρηση τη φήμης χρησιμοποιείται το νέο αναπτυξιακό ολιστικό μοντέλο επικοινωνίας και διαχείρισης της Εταιρικής και Προϊοντικής Φήμης, που ονομάζεται Purpose Driven Reputation & Trust NAVIGATOR.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr