Στις υπηρεσίες Video on Demand επενδύει η Ευρώπη

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Μια εμβληματική δράση της στρατηγικής Digital4Culture εγκαινιάζει η Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επενδύοντας στις υπηρεσίες Video on Demand (VOD) και ενθαρρύνοντας τη διαδικτυακή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές παραγωγές, παρουσιάζει ένα ψηφιακό ευρετήριο ευρωπαϊκών ταινιών, που διευκολύνει την ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτές. Σήμερα, η παρουσία των ευρωπαϊκών ταινιών στο Διαδίκτυο αντιπροσωπεύει μόλις το 25% περίπου των ταινιών, που προσφέρονται από τις υπηρεσίες VOD στην ΕΕ. Υπάρχουν μεν εθνικές βάσεις δεδομένων, αλλά τίποτα παρόμοιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η Ευρώπη είναι σημαντικός παράγοντας του παγκόσμιου κινηματογράφου, με περισσότερες από 18.000 ταινίες παραγωγής μεταξύ 2007 και 2016, ενώ η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 47% από 1.444 ταινίες μεγάλου μήκους το 2007 σε 2.124 το 2016.

Το νέο ευρετήριο θα επιτρέψει στους επαγγελματίες, στις δημόσιες Αρχές και στους πολίτες την πρόσβαση σε πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές ταινίες και τη διαδικτυακή διαθεσιμότητά τους στις υπηρεσίες VOD σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του παρόντος, το ευρετήριο βρίσκεται στο στάδιο του πρωτοτύπου και περιλαμβάνει στοιχεία από 115 υπηρεσίες VOD για 35.000 ευρωπαϊκές ταινίες. Η έκδοση beta προβλέπεται για την άνοιξη του 2019, πριν από την οριστική έκδοση του ευρετηρίου, που προβλέπεται για το τέλος του επόμενου έτους.

Οφέλη

Η ιδέα του ευρετηρίου παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για το κοινό: μεγαλύτερη προβολή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε όλη την Ε.Ε. μέσω της σύστασης μιας πραγματικά πλούσιας και ποικίλης εικονικής ταινιοθήκης. Επιπλέον, οι δημιουργοί και οι παραγωγοί θα γνωρίζουν σε ποιες χώρες και σε ποιες υπηρεσίες διατίθενται οι ταινίες τους σε μορφή υπηρεσιών VOD, ενώ οι διανομείς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ευρωπαϊκές ταινίες τους θα μπορούν να προσδιορίζουν τις υπηρεσίες VOD που προσφέρουν παρόμοια έργα και μπορούν, ως εκ τούτου, να δεχθούν τις ταινίες τους. Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες VOD θα μπορούν να προσδιορίζουν τις διαθέσιμες στο Διαδίκτυο ευρωπαϊκές ταινίες σε άλλες επικράτειες οι οποίες μπορεί να ενδιαφέρουν το κοινό τους.

Για τις δημόσιες Αρχές, το έργο θα παρέχει ενδείξεις σχετικά με την ποιότητα της νόμιμης προσφοράς των ευρωπαϊκών ταινιών στο ψηφιακό περιβάλλον. Ειδικότερα, τα ταμεία υποστήριξης ταινιών και οι υπηρεσίες προώθησης των ταινιών θα γνωρίζουν αν οι ταινίες που υποστηρίζουν όντως υφίστανται και συνεπώς, εξάγονται σε άλλα κράτη – μέλη. Τέλος, οι ρυθμιστικές Αρχές θα έχουν στη διάθεση τους μέσω του ευρετηρίου, ένα εργαλείο που μπορεί να τις βοηθήσει στον έλεγχο της εφαρμογής της πρόσφατης αναθεώρησης της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (ΥΟΑΜ), η οποία χαρακτηρίζεται από την υιοθέτηση της ελάχιστης ποσόστωσης ύψους 30% ευρωπαϊκών έργων, προκειμένου να αυξηθεί και να βελτιωθεί η παρουσία των ευρωπαϊκών ταινιών στο Διαδίκτυο.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr