Νέες συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Σιγκαπούρης

    Από: Startup Team
πηγή: epixeiro.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Σιγκαπούρη υπέγραψαν τρεις συμφωνίες, προωθώντας τις πολιτικές, εμπορικές και επενδυτικές τους σχέσεις.

Οι τρεις συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι: η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σιγκαπούρης, η συμφωνία ΕΕ-Σιγκαπούρης για την προστασία των επενδύσεων και η συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης και συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Η υπογραφή των συμφωνιών ΕΕ-Σιγκαπούρης αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα από εταίρους με κοινές απόψεις όσον αφορά την προάσπιση και την προώθηση ενός διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες, στη συνεργασία και στην πολυμερή προσέγγιση. Η εμπορική συμφωνία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, εργαζομένους, αγρότες και καταναλωτές, αντανακλώντας όλα όσα έχει επιτύχει η Επιτροπή μαζί με άλλους ομοϊδεάτες εταίρους ανά τον κόσμο, και παράλληλα θα ενισχύσει τη συλλογική μας αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις μέσω πολιτικού διαλόγου.»

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με τη Σιγκαπούρη όχι μόνο λόγω των αυξανόμενων οικονομικών δεσμών μας αλλά και επειδή η χώρα αυτή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην περιοχή και πέραν αυτής. Αυτή η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τις κοινές προσπάθειες που ήδη καταβάλλουμε σε πολλούς τομείς, από την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος μέχρι την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Το σημερινό σημαντικό βήμα προόδου στις διμερείς μας σχέσεις θα έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες μας αλλά και στις περιοχές πέραν των συνόρων μας.»

Η Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος Εμπορίου, δήλωσε: «Αυτές οι συμφωνίες με τη Σιγκαπούρη – τον μεγαλύτερο εμπορικό μας εταίρο στην περιοχή – αποτελούν ένα ακόμη ορόσημο για την ΕΕ. Δεδομένου ότι είναι οι πρώτες συμφωνίες αυτού του είδους μεταξύ της ΕΕ και ενός μέλους του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα ανοίξουν τεράστιες νέες ευκαιρίες για τους εξαγωγείς μας. Αυτές οι συμφωνίες, όπως και όλες οι υπόλοιπες που έχουμε συνάψει πρόσφατα, υπερβαίνουν τη σφαίρα των οικονομικών σχέσεων και δηλώνουν την ισχυρή μας δέσμευση να προωθήσουμε τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο κόσμος, χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους όπως η Σιγκαπούρη για να προστατεύσουμε το βασιζόμενο σε κανόνες παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.»

Εντός της ομάδας κρατών του ASEAN, η Σιγκαπούρη είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με συνολικές διμερείς εμπορευματικές συναλλαγές ύψους 53,3 δισ. ευρώ (2017) και συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών ύψους 44,4 δισ. ευρώ (2016). Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις της ΕΕ είναι εγκατεστημένες στη Σιγκαπούρη και τη χρησιμοποιούν ως κόμβο για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού. Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ο νούμερο ένα προορισμός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία, καθώς οι επενδύσεις μεταξύ των δύο εταίρων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια: τα διμερή επενδυτικά αποθέματα ανήλθαν σε 256 δισ. ευρώ το 2016.

Η εμπορική συμφωνία με τη Σιγκαπούρη θα εξαλείψει σχεδόν όλους τους εναπομείναντες δασμούς για ορισμένα προϊόντα της ΕΕ, θα απλουστεύσει τις τελωνειακές διαδικασίες και θα καθορίσει υψηλά πρότυπα και κανόνες. Θα διευκολύνει το εμπόριο αγαθών όπως τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τα είδη διατροφής και τα φαρμακευτικά προϊόντα, τονώνοντας παράλληλα την πράσινη ανάπτυξη. Θα ανοίξει την αγορά για υπηρεσίες όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες και η μηχανική. Επίσης, θα περιλαμβάνει ένα πλήρες κεφάλαιο για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα καθορίζει τα πλέον υψηλά πρότυπα σε θέματα εργασίας, ασφάλειας, περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών, και θα ενισχύει τις κοινές δράσεις που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.

Η συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της νέας προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των επενδύσεων και τους μηχανισμούς επιβολής της. Θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδύσεων, διαφυλάσσοντας παράλληλα τα δικαιώματα της ΕΕ και της Σιγκαπούρης να θεσπίζουν κανονιστικές ρυθμίσεις και να επιδιώκουν θεμιτούς στόχους δημόσιας πολιτικής, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος.

Οι συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων αντιπροσωπεύουν το πρώτο δομικό στοιχείο για μια μελλοντική διαπεριφερειακή συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ASEAN.

Η συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, που υπογράφηκε από την ύπατη εκπρόσωπο/αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι και τον ομόλογό της, υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Β. Μπαλακρισνάν, θα βοηθήσει την ΕΕ και τη Σιγκαπούρη να ενισχύσουν την πολιτική, οικονομική και τομεακή συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, η απασχόληση και οι κοινωνικές υποθέσεις, οι επιστήμες και η τεχνολογία, οι μεταφορές, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης, θα ενισχύσει τη συνεργασία σε παγκόσμια ζητήματα, όσον αφορά τα οποία τόσο η Σιγκαπούρη όσο και η ΕΕ διαδραματίζουν έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο, και θα βοηθήσει στη συνεκτικότερη αντιμετώπισή τους. Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση μεικτής επιτροπής η οποία θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και εφαρμογή της συμφωνίας.

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τη Σιγκαπούρη είναι η τέταρτη συμφωνία αυτού του είδους που υπογράφεται με μια χώρα του ASEAN, μετά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Θα υπερισχύει του σημερινού νομικού πλαισίου της συμφωνίας συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 1980 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και των χωρών μελών του ASEAN.

Επόμενα βήματα

Οι συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων θα διαβιβαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση. Στη συνέχεια, η εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, ενώ η συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων θα υπαχθεί στις διαδικασίες κύρωσης σε επίπεδο κρατών μελών. Η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας θα πρέπει να κυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού τεθεί επίσημα σε ισχύ.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr