Ποιες είναι οι πιο καινοτόμες εταιρείες στον πλανήτη

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Σε έναν παγκόσμιο “πόλεμο καινοτομίας” δείχνει να έχει επιδοθεί ο επιχειρηματικός κόσμος, με τον ανταγωνισμό να ωθεί τις εταιρείες, διεθνώς, σε ένα μπαράζ επενδύσεων στο R&D. Για το 2018 καταγράφεται αύξηση κατά 11% της ετήσιας παγκόσμιας εταιρικής δαπάνης σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Research and Development-R&D), αγγίζοντας τα επίπεδα – ρεκόρ των $782 δις. Μάλιστα, οι σχετικές δαπάνες αυξάνονται για το 2018 σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη και σχεδόν σε όλους τους κλάδους.

Πρωταθλητισμό στην καινοτομία κάνει η Κίνα και η Ευρώπη, που καταγράφουν διψήφια αύξηση στη δαπάνη για R&D. Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερη αύξηση των σχετικών δαπανών σημειώνεται στην Κίνα (+34%) και την Ευρώπη (14%), ενώ η Βόρεια Αμερική (+7,8%) και η Ιαπωνία (+9,3%) κατέγραψαν μονοψήφια ποσοστά αύξησης.

Σε επίπεδο κλάδων, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση των 1.000 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών με βάση την επένδυση σε R&D, ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δαπάνη το 2018. Μάλιστα ξεπέρασε τον κλάδο λογισμικού & ίντερνετ για πρώτη φορά στην τελευταία πενταετία.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Strategy&, μέλος του παγκόσμιου δικτύου PwC, δείχνει ότι ο αριθμός των εταιρειών με υψηλή απόδοση καινοτομίας σημείωσε άνοδο μεταξύ 2007 και 2017 στους κλάδους τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικών αγαθών, υγείας, βιομηχανίας, αυτοκινητοβιομηχανίας και αεροναυπηγικής και αμυντικών συστημάτων. Μείωση κατέγραψαν οι κλάδοι χημικών και ενέργειας, πληροφορικής και ηλεκτρονικής και λογισμικού και ίντερνετ.

Οι πρωταθλητές

Η έρευνα δείχνει ότι 88 εταιρείες κατέκτησαν την κορυφή του κλάδου τους για την επίτευξη σταθερά υψηλών χρηματοοικονομικών επιδόσεων, πραγματοποιώντας μεσαίας κλίμακας δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης. Αυτές οι 88 εταιρείες, απ’ όλο τον κόσμο και όλους τους κλάδους δραστηριότητας, αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές σε όρους αποδοτικότητας της καινοτομίας.

Η Amazon διατήρησε την πρώτη θέση της λίστας Global Innovation 1000 ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη δαπάνη σε Ε&Α για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η Apple επέστρεψε στην κορυφή ως η πιο καινοτόμα εταιρεία στον πλανήτη εκτοπίζοντας την Alphabet, ενώ η Netflix κατέκτησε για πρώτη φορά μια θέση μεταξύ των 10 πιο καινοτόμων εταιρειών. Συγκεκριμένα, οι δέκα πιο καινοτόμες εταιρείες, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα, είναι: 1. Apple 2. Amazon 3. Alphabet 4. Microsoft 5. Tesla 6. Samsung 7. Facebook 8. General Electric 9.Intel 10. Netflix.

Αύξηση εσόδων

Συνολικά, η 14η έκδοση της έκθεσης Global Innovation 1000 της Strategy& έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η επένδυση στην καινοτομία συνδέεται με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες με υψηλή απόδοση στην καινοτομία, ενώ είχαν παρόμοια περιθώρια λειτουργικού και μικτού κέρδους με άλλες εταιρείες της λίστας Global Innovation 1000 κατά τη διάρκεια της πενταετίας που έληξε το 2017, κατέγραψαν αύξηση των εσόδων τους 2,6 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες της λίστας, καθώς και αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά 2,9 φορές.

Οι εταιρείες με υψηλή απόδοση καινοτομίας πραγματοποίησαν επιδόσεις τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες σε όλα τα υπόλοιπα μεγέθη. Διατήρησαν την υψηλή απόδοση δαπανώντας λιγότερα σε R&D σε σχέση με το μέσο όρο  των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου τους ως ποσοστό επί των πωλήσεων.

Χαρακτηριστικά

Τα κοινά χαρακτηριστικά, που έχουν οι καινοτόμες εταιρείες, επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

– Εναρμόνιση στρατηγικών: Το 77% των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών δηλώνουν ότι η στρατηγική καινοτομίας είναι σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένη με την επιχειρηματική τους στρατηγική.

– Κουλτούρα: Το 71% των ερωτηθέντων, που δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους αύξησαν τα έσοδά τους ταχύτερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, δήλωσαν, επίσης, ότι η εταιρική τους κουλτούρα είναι σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένη με τη στρατηγική καινοτομίας.

– Ηγεσία: Το 78% των εταιρειών που ανέφεραν υψηλότερη ανάπτυξη στον κλάδο τους, δήλωσαν ότι η διοικητική τους ομάδα ασχολείται σε μεγάλο βαθμό ή πολύ στενά με το R&Dκαι τη στρατηγική καινοτομίας.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr