Παρουσίαση του πρώτου δοκιμαστικού δικτύου 5G στην Ελλάδα

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Μία πρώτη εικόνα για τις τεράστιες δυνατότητες που φέρνει μαζί της η τεχνολογία δικτύων επόμενης γενιάς, 5G, αποκτά η Ελλάδα. Ένα μέρος των δυνατοτήτων αυτών έγινε ευκρινές κατά την παρουσίαση του πρώτου δοκιμαστικού δικτύου 5G στην Ελλάδα, καθώς και των εφαρμογών που θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες με την υλοποίηση του έργου. Η σχετική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ζωγράφου, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκου Παππά, του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλη Μαγκλάρα, της Δημάρχου της πόλης, κυρίας Τίνας Καφατσάκη, του Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μεταξύ των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν χθες, ήταν η εφαρμογή Internet of Skills για την προσομοίωση ιατρικής επέμβασης από απόσταση μέσω μάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR). Επίσης, η ολογραφική μεταφορά, μέσω της οποίας άνθρωποι που βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία συζητούσαν στον ίδιο χώρο, σε πραγματικό χρόνο, αλλά και η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες σε πραγματικό χρόνο μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR).

“Ξεκινήσαμε από το Δήμο Ζωγράφου την πιλοτική εφαρμογή των τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Στον τρόπο που επικοινωνούμε, που απολαμβάνουμε υπηρεσίες, που μετακινούμαστε, που ψυχαγωγούμαστε. Σήμερα, ζούμε ένα απτό παράδειγμα για το πως ο ιδιωτικός τομέας και η Πολιτεία, τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης, όσο και τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να κάνουν από κοινού τα απαραίτητα βήματα, ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και να φροντίσουμε να διαχυθούν με τρόπο δίκαιο σε όλη την κοινωνία”, ανέφερε κατά την παρουσίαση ο κ. Παππάς.

Πρωτοποριακές εφαρμογές

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκλάρας σημείωσε: “Η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία, που αποτελεί αλλαγή παραδείγματος και για τις επικοινωνίες και για το ευρύτερο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Συνήθως ήμασταν ουραγοί, σήμερα αυτό αλλάζει. Και αυτό το καταφέραμε, φέρνοντας σε επαφή τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα Πανεπιστήμια, που διεξάγουν την έρευνα, καθώς και νομοθετώντας, ώστε η χώρα μας να είναι δεκτική στην εισαγωγή αυτών των νέων τεχνολογιών”.

Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ υπογράμμισε: “Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα “τρέχουν” όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας, όπως η ιατρική επέμβαση από απόσταση και η αυτοκίνηση χωρίς οδηγό. Ακούγονται μακρινά, αλλά δεν είναι. Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά, με το πιλοτικό δίκτυο που υλοποιούμε στο δήμο Ζωγράφου και με τη συμμετοχή μας σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επενδύουμε δυναμικά, ώστε με την τεχνολογία και την καινοτομία, να φτιάξουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους”.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr