Το Αthens Digital Lab του δήμου Αθηναίων παρουσίασε την 1η γενιά ψηφιακών λύσεων που αλλάζουν την Αθήνα!

    Από: Startup Team

Δηλώσεις συμμετοχής για τον 2ο ανοιχτό διαγωνισμό έως τις 17 Δεκεμβρίου 2018

Tο Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων, το οποίο δημιουργήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το Athens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE και της Nokia, ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο και τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του!

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, παρουσία δήμαρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, της κας Αρίστης Σταθακοπούλου, Διέυθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του κ. Αθανάσιου Έξαρχου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Ελλάδος, του κ. Γρηγόρη Χριστόπουλου, Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου OTE, του κ. Αλέξανδρου Καμπούρογλου, Executive Director του Athens Partnership και του κ. Κωνσταντίνου Χαμπίδη, Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων, οι ομάδες του 1ου κύκλου μοιράστηκαν την εμπειρία τους ως μέλη του Athens Digital Lab και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την ανάπτυξη των λύσεών τους, καθώς και τη σημασία του να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Inagros

Το Αthens Digital Lab του δήμου Αθηναίων παρουσίασε την 1η γενιά ψηφιακών λύσεων που αλλάζουν την Αθήνα!

Η Inagros, παρουσίασε την ολοκληρωμένη της λύση «Inagros Urban», για τη διαχείριση πρασίνου που απευθύνεται σε γεωπόνους και κηπουρούς, ενώ λειτουργεί και ως πλατφόρμα διαχείρισης σχετικών εργασιών. To πιλοτικό της λύσης πραγματοποιείται εκεί που χτυπάει η ‘’πράσινη’’ καρδιά της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο. Δεκαπέντε κόμβοι αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί σε όλη την έκταση του Εθνικού Κήπου και η διεύθυνση του Κήπου, μπορεί πλέον, να ελέγχει το πότισμα, το επίπεδο νερού και λίπανσης αυτοματοποιημένα, να προβλέπουν την υγεία των φυτών, ενώ παράλληλα να οργανώνει και να παρακολουθεί αποτελεσματικά τις καθημερινές εργασίες του Κήπου και να έχει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό εργασιών.

Η Recytrust

Το Αthens Digital Lab του δήμου Αθηναίων παρουσίασε την 1η γενιά ψηφιακών λύσεων που αλλάζουν την Αθήνα!

Η Recytrust επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Σχεδιάζει και αναπτύσσει τους δικούς της έξυπνους κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό και χαρτί, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ήδη στο Δημαρχείο, δημοτικά κτήρια, καθώς και σε 5 δημοτικά σχολεία στο κέντρο της Αθήνας. Μας έδειξαν πώς αυτοί οι κάδοι χρησιμοποιούν τεχνολογία IoT για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των κάδων και τη συνολική απόδοση ανακύκλωσης. Επιπλέον, εξήγησαν πώς μέσω προσωπικών καρτών παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των χρηστών και πώς μπορούν να επιβραβεύονται βάσει της ανακυκλώσιμης συμπεριφοράς τους. Τέλος, έγινε αναφορά στη πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών της Recytrust, ένα επιπλέον εργαλείο, μέσω του οποίου πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης ανακύκλωσης, συνεργάζονται με τους οργανισμούς που παράγουν το καθαρό ανακυκλώσιμο απόρριμμα.

Η Smart City Spaces

Το Αthens Digital Lab του δήμου Αθηναίων παρουσίασε την 1η γενιά ψηφιακών λύσεων που αλλάζουν την Αθήνα!

Στη συνέχεια, η Smart City Spaces μίλησε για της δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, ως πολύτιμο αγαθό της πόλης. Η ομάδα παρουσίασε την εφαρμογή ελέγχου κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, η οποία ψηφιοποίησε τη διαδικασία ελέγχου της Δημοτικής Αστυνομίας. Επιπλέον, παρουσίασαν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο της ομάδας το ‘’Citizens Dynamics’’, όπου μέσω ανοικτών δικτύων WiFi, σε κεντρικά σημεία της πόλης – στην οδό Αιόλου, πλατεία Αγ. Ειρήνης, την Τεχνόπολη και το Σεράφειο, καταγράφεται η ροή και η κίνηση του πληθυσμού μέσα στην ημέρα. Αυτά τα δεδομένα μπορούν, να αξιοποιηθούν από τον Δήμο για λήψη αποφάσεων, με σκοπό μεταξύ άλλων, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ασφάλεια, την καλύτερη διαχείριση της καθαριότητας, τον καθορισμό της εμπορικότητας.

Η 4η ομάδα,Thing of Me, δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά η ψηφιακή της λύση αφορά τη σημασία της διαχείρισης και αξιοποίησης διαφορετικών ειδών δεδομένων. Η πλατφόρμα που δημιούργησαν αποτελεί τη βάση για την εμπορική αξιοποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων από όσους διαθέτουν αισθητήρες και δεδομένα, σε όσους θέλουν πρόσβαση σε αυτά. Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία έχουν συγκεκριμένη μορφή και συμβάλλει στην ανάπτυξη ΙοΤ εφαρμογών του ελληνικού οικοσυστήματος.

Παράλληλα, η ομάδα του Αthens Digital Lab περιμένει νέες, πρωτότυπες ψηφιακές ιδέες για το 2ο call του προγράμματος το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για συμμετοχές μέχρι τις 17/12. Αναζητούνται ιδέες, οι οποίες αξιοποιώντας την τεχνολογία και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), θα μεταμορφώσουν την Αθήνα σε μία πραγματικά έξυπνη πόλη και θα αναδείξουν την πολύπλευρη ταυτότητά της. H πρόσκληση απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ομάδες ερευνητών, φοιτητών και όσους ασχολούνται με την τεχνολογία.  Οι προτάσεις θα απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις της πόλης, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες του δήμου.

Οι θεματικές ενότητες γύρω από τις οποίες θα πρέπει να κινούνται οι προτάσεις είναι:

1.            Τουρισμός

2.            Διαχείριση Κρίσεων

3.            Καθαριότητα

4.            Δεδομένα Μετακίνησης

5.            Σχολικές Υποδομές

6.            Ανοικτή Θεματική

Στη θεματική «Τουρισμός», οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με την MasterCard και το “This is Athens” του δήμου Αθηναίων, αξιοποιώντας πληροφορίες για τους επισκέπτες της πόλης. Επίσης, για την ενότητα «Δεδομένα Μετακίνησης», το Athens Digital Lab συνεργάζεται με το Beat (thebeat.co), το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο εφαρμογής των λύσεων που θα αναπτυχθούν, διευκολύνοντας την εγκατάσταση εφαρμογών συλλογής δεδομένων στο δίκτυο του.

Μετά από αξιολόγηση των προτάσεων, θα επιλεγούν έως 10 ομάδες που θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών στον ειδικά διαμορφωμένο, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο εργασίας, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Οι ομάδες αυτές θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαιτούμενα υλικό-τεχνικά μέσα για την υλοποίηση της πρότασής τους, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Επιπλέον, οι ομάδες θα έχουν στην διάθεσή τους συμβουλευτική υποστήριξη από στελέχη του δήμου Αθηναίων, της Nokia και της COSMOTE, τον απαραίτητο υλικο-τεχνολογικό εξοπλισμό για την υλοποίηση της ιδέας τους και τη δυνατότητα πραγματικών δοκιμών πεδίου, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα του δήμου Αθηναίων για την ωρίμανση των λύσεων τους. Οι λύσεις που θα αναπτυχθούν θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στον δήμο Αθηναίων για δύο χρόνια και, παράλληλα, με την υποστήριξη της COSMOTE και της Nokia, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κανάλια πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ηurry up, ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός για μερικές ημέρες ακόμη…
Γίνε η επόμενη ομάδα που θα αλλάξει την Αθήνα!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Athens Digital Lab, τις θεματικές και τους όρους συμμετοχής, αποκλειστικά στο: www.athensdigitallab.gr και στα social media – www.facebook.com/AthensDigitalLab/, twitter.com/ATHDigitalLab, www.instagram.com/athensdigitalab/ και www.linkedin.com/AthensDigitalLab.


Άρθρο από: Nicole-Savvina Kotronarou

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με μεταπτυχιακό στο Marketing στο ALBA Graduate Business School. Η εργασιακή της εμπειρία έχει επίκεντρο την επικοινωνία, το ψηφιακό marketing και το project management σε πολυεθνικές εταιρείες και digital agencies. Σήμερα, στο Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων, δημιουργεί μαζί με νέους επιχειρηματίες, πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις που δίνουν νέα πνοή στην καθημερινότητά μας και αλλάζουν την Αθήνα. Στον ελεύθερό της χρόνο αποτυπώνει urban ιστορίες στο φωτογραφικό φακό, ανακαλύπτει νέα coffee spots, εξερευνά ελληνικούς αμπελώνες και δηλώνει ενθουσιώδης με τα ταξίδια, τη γαστρονομία και το pilates.