Ενίσχυση των επιχειρήσεων με 130 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

    Από: Startup Team
πηγή: epixeiro.gr

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο συνέδριο με θέμα «Στρατηγική και Δράσεις για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Προκλήσεις, ευκαιρίες, σχεδιασμός», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια στο πλαίσιο της ανάδειξής της ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2018, επισήμανε το ζήτημα της ωρίμανσης των μελετών για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

«Έχω επισημάνει στην κυβέρνηση ένα πολύ κρίσιμο θέμα , το ζήτημα της υποστήριξης όλων των φορέων στην ωρίμανση μελετών για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Είναι απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο να προβλεφθούν και να διατεθούν πόροι από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε ωρίμανση μελετών για έργα που θα χρηματοδοτήσουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην προκύψει στην έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου, το κενό που υπήρξε σε κάθε προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό, είναι κομβικό» τόνισε.

«Τώρα είναι η ώρα της διεκδίκησης και του σωστού σχεδιασμού, ώστε τα επόμενα χρόνια να κατακτήσουμε το στόχο που διαμορφώσαμε για την Κεντρική Μακεδονία: να γίνει κέντρο εμπορίου, έρευνας, καινοτομίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή, να γίνει κόμβος ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης της Ευρώπης, να γίνει πρωτεύουσα Εξωστρέφειας για ολόκληρη τη χώρα, να γίνει η Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κατά την απογευματινή ενότητα του συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τις δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που υλοποιεί άμεσα η Περιφέρεια: «Η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, ο ιδιωτικός τομέας, είναι η άμεση, η κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και όχι στα λόγια, όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη. Γιατί τώρα είναι η ώρα της δράσης, τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε τολμηρά, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα και να βαδίσουμε στον ένα και μόνο δρόμο που οδηγεί στην ανάπτυξη, στην παραγωγή πλούτου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με όλες μας τις δυνάμεις, όλο αυτό το διάστημα, στηρίζουμε τον ιδιωτικό τομέα, παλεύουμε για τις επιχειρήσεις μας, διεκδικούμε περισσότερα για τον τόπο μας. Και ξεκινήσαμε αλλάζοντας πρώτα τον ίδιο μας τον εαυτό, με βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Όπως τόνισε: «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επιχειρηματικότητα. Είναι ένα βήμα για το οποίο ως διοίκηση της Περιφέρειας ήμασταν έτοιμοι εδώ και καιρό, όμως χρειάστηκε να ξεπεραστούν και ξεπεράστηκαν πλέον όλα τα γραφειοκρατικά και θεσμικά εμπόδια και προχωράμε στις πρώτες δύο δράσεις για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στους τομείς της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Πρόκειται για συνολικές επενδύσεις ύψους 130 εκ. ευρώ. Πρόκειται για δράσεις που βοηθούν καθοριστικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων με στοχευμένες δαπάνες τις οποίες έχουν απολύτως ανάγκη. Δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την κατάρτιση και την έξυπνη εξειδίκευση. Είναι προγράμματα και δράσεις που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πιο ανταγωνιστικού προφίλ της επιχειρηματικής ταυτότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα δημιουργήσουν πολλές νέες, σταθερές θέσεις εργασίας».

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου, επέλεξε την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ως ενδιάμεσο φορέα, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των δράσεων. «Είναι μια συνεργασία επιτυχίας. Άλλωστε και στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ 2014-2020 μαζί με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ είχαμε καταφέρει να υλοποιήσουμε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, από το οποίο ωφελήθηκαν 1.358 επιχειρήσεις με 83 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη και δημιουργήθηκαν περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πιστεύει πραγματικά στο επιχειρείν και στο επιχειρηματικό δυναμικό του τόπου μας. Ακούμε, συνεργαζόμαστε και σχεδιάζουμε πολιτικές και δράσεις με βάση τις ανάγκες και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και έχουν ένα και μόνο στόχο, την ανάπτυξη. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά σ’ αυτό το δρόμο», επισημαίνει στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με όλα τα Επιμελητήρια, έτσι ώστε να ενημερωθούν πολίτες και επιχειρήσεις για τις δράσεις που προκηρύσσονται για την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στα μέσα Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων, η οποία θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες.

«Στη συγκεκριμένη πρόσκληση -κι αυτό είναι πολύ σημαντικό- ικανοποιούμε και ένα πάγιο αίτημα της αγοράς και δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που διατηρούν τουλάχιστον δύο θέσεις εργασίας», τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr