5 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να είστε πιο παραγωγικοί στην δουλειά σας

    Από: Startup Team

Προσαρμόστε τον φωτισμό, βάλτε ένα φυτό στο γραφείο σας, σηκωθείτε όρθιοι, πάρτε έναν υπνάκο και ξεκινήστε γυμναστική. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά σας στην δουλειά. Αυτο έδειξε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο εταιρικό περιοδικό της Regus, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής ευέλικτων λύσεων εργασίας στον κόσμο.

1. Πηγαίντε προς το φως

Υπάρχει λόγος που όλοι μας θέλουμε μια θέση δίπλα στο παράθυρο ή προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα γραφείο στο υπόγειο. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε γραφεία με φυσικό φωτισμό ανέφεραν μείωση κατά 84% των συμπτωμάτων που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν πίεση των ματιών, πονοκεφάλους και θολή όραση, τα οποία συνδέονται με την εργασία σε συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας.

2. Βάλτε ένα φυτό στο γραφείο σας

Λίγο πράσινο μπορεί να σας κάνει πολύ καλό καθώς τα φυτά αυξάνουν την παραγωγικότητα κατά 15%, σύμφωνα με τη μελέτη της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Cardiff. Εξέτασαν δύο μεγάλα γραφεία στην Αγγλία και στην Ολλανδία και τον αντίκτυπο που έχει το πράσινο στην αντίληψη του προσωπικού για την ποιότητα του αέρα, τη συγκέντρωση και την ικανοποίηση στο χώρο εργασίας. Μελέτησαν επίσης τα επίπεδα παραγωγικότητας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι που είχαν στο γραφείο τους φυτά ήταν σωματικά, συνειδητά και συναισθηματικά πιο ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους.

3. Σταθείτε όρθιοι όταν εργάζεστε

Νικήστε την νύστα του μεσημεριού αφήνοντας την καρέκλα σας για να εργαστείτε για λίγο όρθιοι, ιδανικά σε ψηλά γραφεία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου A&M  του Τέξας  εξέτασαν τις διαφορές στην παραγωγικότητα μεταξύ δύο ομάδων εργαζομένων σε τηλεφωνικά κέντρα κατά τη διάρκεια 6 μηνών και βρήκαν ότι εκείνοι που μπορούν να ρυθμίσουν το ύψος των γραφείων τους είχαν μια εντυπωσιακή  αύξηση 46% στην παραγωγικότητα από αυτούς που κάθονται σε παραδοσιακά γραφεία. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να στέκεστε για πολύ ώρα όρθιοι για να δείτε θετικά αποτελέσματα. Η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που χρησιμοποιούσαν τα ρυθμιζόμενα γραφεία καθόντουσαν 1.6 ώρες λιγότερο τη μέρα από όσους εργάζονται σε παραδοσιακά γραφεία, που σημαίνει ότι τα μικρά διαλείμματα ‘όρθιας’ εργασίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

4. Πάρτε έναν υπνάκο

Σας πήρε ο ύπνος στη δουλειά? Πείτε στους συναδέλφους σας ότι κάνει καλό στην εταιρεία! Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την αντοχή σας στο θυμό και να αυξήσετε την ικανότητά σας να αντέχετε κατά τη διάρκεια δύσκολων και εκνευριστικών έργων. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν έναν υπνάκο ήταν λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν μια απαιτητική εργασία σε σχέση με αυτούς που δεν το έκαναν. Για πόση ώρα να κοιμηθείτε? Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του  Harvard έδειξε ότι η απόδοση των εργαζομένων ‘πέφτει’ κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά όσοι κοιμόντουσαν για 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της εργασίας ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν το έργο τους.

5. Γυμναστείτε

Είναι γνωστό ότι η τακτική άσκηση μας κρατάει διανοητικά και φυσικά σε φόρμα, αλλά γνωρίζατε ότι μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην παραγωγικότητά σας στην εργασία; Το κλειδί είναι να επιλέξετε ένα ομαδικό άθλημα παρά μια ατομική προπόνηση καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την ενότητα της ομάδας και την απόδοση στην δουλειά , σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Loughborough. Στην μελέτη εξέτασαν 18 παλαιότερες μελέτες βασισμένες στα διάφορα οφέλη της δραστηριότητας στο χώρο εργασίας και είδαν οτι αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, κολύμπι, πιγκ πογκ μπορούν να ενδυναμώσουν την παραγωγικότητα στο γραφείο και να μειώσουν τα κόστη ασθενείας.