Alibaba: Ετοιμάζεται να “σηκώσει” 15 δισ. δολάρια από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

    Από: Startup Team

Την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μέσα στον μήνα ετοιμάζει ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, που σχεδιάζει να “σηκώσει” έως και 15 δισ. δολάρια στη δευτερεύουσα δημόσια εγγραφή του. Η κίνηση αυτή μάλιστα αναμένεται να δώσει ώθηση και στην οικονομία του Χονγκ Κονγκ που εδώ και μήνες συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει το ασιατικό οικονομικό κέντρο σε ύφεση.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου φέρετε να υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Χονγκ Κονγκ την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters. Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στο ταμπλό στις 25 Νοεμβρίου, αν και προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το οποίο αποκάλυψε πρώτο το θέμα, θα είναι η μεγαλύτερη δευτερεύουσα διασυνοριακή εγγραφή όλων των εποχών. Ο γίγαντας των 480 δισ. δολαρίων εξάλλου μας έχει συνηθίσει στα ρεκόρ – η αρχική δημόσια προσφορά της Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2014, ύψους 25 δισ. δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση της Alibaba ενδεχομένως να αποτελεί μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος έχει πλήξει την κινεζική οικονομία και την οδήγησε να καταγράψει τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων περίπου 30 ετών.

Σημειώνεται ότι η Alibaba προγραμματίζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες, αλλά τον Αύγουστο αποφάσισε να την αναβάλει για αργότερα, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στο ασιατικό οικονομικό κέντρο. Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα η οικονομία του Χονγκ Κονγκ να συρρικνωθεί για δύο διαδοχικά τρίμηνα, με το ΑΕΠ να καταγράφει πτώση 3,2% στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Οι εταιρείες λιανικού εμπορίου ήταν μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, ωστόσο η Alibaba αποτελεί εξαίρεση καθώς ανακοίνωσε αύξηση εσόδων της τάξης του 40% το δεύτερο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 17 δισ. δολάρια.

Της εισαγωγής του κινεζικού κολοσσού στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα προηγηθεί εν τω μεταξύ η Singles’ Day, στις 11 Νοεμβρίου, το event θεσμός της Alibaba που έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη γιορτή καταναλωτικών αγορών στην ηπειρωτική Κίνα. Πέρυσι, η εταιρεία κατά τη διάρκεια της Singles’ Day πραγματοποίησε πωλήσεις 30 δισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη έχασε τη ζωή του ένας 22χρονος φοιτητής, ο Alex Chow, όταν έπεσε από χώρο στάθμευσης κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην περιοχή. Ο θάνατος του Chow, ο πρώτος θάνατος φοιτητή που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, κατέβασε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους για να συμμετάσχουν στη ολονυκτία που διοργανώθηκε στη μνήμη του θύματος, ενώ πυροδότησε νέο κύμα διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Το ασιατικό οικονομικό κέντρο βρίσκεται στη δίνη διαδηλώσεων, αστυνομικής καταστολής και βίαιων συγκρούσεων εδώ και πέντε μήνες, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε ως αντίδραση σε ένα νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα -το οποίο πλέον έχει αρθεί- έχει μετεξελιχθεί σε μια ευρύτερη εκστρατεία με τους διαδηλωτές να ζητούν περισσότερη δημοκρατία και μεταρρύθμιση του συστήματος αστυνόμευσης της πόλης.

Πηγή: capital.gr