Αναγεννιέται το Μέγαρο Αλμυράντη στο κέντρο της Αθήνας

    Από: Startup Team

Δύο δεκαετίες, από το κλείσιμο του υαλοπωλείου Ermitage, τέλη του 1990, παραμένει κενό το Μέγαρο Αλμυράντη στην συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής 2, στην Αθήνα. Πλέον, το ερειπωμένο κτήριο εκτιμάται ότι, με ορίζοντα το 2021, θα μετατραπεί σε ένα μικρό αστικό ξενοδοχείο (boutique hotel) πέντε αστέρων με 12 δωμάτια, καθώς η μισθώτρια εταιρεία, ύστερα από γραφειοκρατία τριών χρόνων, εξασφάλισε την οικοδομική άδεια και είναι σε θέση να ξεκινήσει τις εργασίες ανακατασκευής του ακινήτου.

25ετής μίσθωση

Το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του Χατζηκυριάκειου ιδρύματος Παιδικής Προστασίας, ως κληροδότημα της Ελένης και Ιωσήφ Αλμυράντη. Τον Δεκέμβριο του 2016, το ίδρυμα πραγματοποίησε διαγωνισμό για την 25ετή μίσθωση του ακινήτου, όπου πλειοδότησε η εταιρεία Νότιες Ακτές με βασικούς μετόχους τους Γιάννη Παπαγιαννόπουλο, Εμ.Μούτσο και Δ.Φιντιρίκο, με τον πρώτο εκ των τριών να διαθέτει δραστηριότητα στο χώρο της εστίασης και της αναψυχής, ελέγχοντας σειρά καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης, όπως το Akanthus και το Opus.

Το “πράσινο” φως για την υλοποίηση των εργασιών ανακαίνισης του ακινήτου έχει δώσει σειρά υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθήνας, η διεύθυνση αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και η διεύθυνση προστασίας και αναστήλωσης νεώτερων και σύγχρονων μνημείων.

Σερί μετασκευής κτηρίων

Αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, αυξάνονται τα έργα μετασκευής, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία, κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας. Στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, η Intrakat, μέσω της Intradevelopment, ολοκληρώνει την ανάπτυξη ενός ακόμη boutique hotel (Athens Town House) 45 δωματίων, στη θέση του κτηρίου 4.160 τ.μ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), που μισθώνει η εταιρεία για διάστημα 20 χρόνων. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 7 εκατ. ευρώ.

Σε κατοικίες μετατρέπεται και κτήριο γραφείων στην οδό Λεωχάρους 4 στην Αθήνα, ενώ ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του κτηρίου 4.500 τ.μ., όπου βρισκόταν το ΙΚΑ στην Πλατεία Θεάτρου 8, στην Αθήνα. Σε αυτό, με ορίζοντα το φετινό Απρίλιο, θα λειτουργήσει ξενοδοχείο της αλυσίδας Selina με δυναμικότητα 100 δωματίων.

Σύμφωνα με έρευνα της Savills, τη φετινή χρονιά, στην Ελλάδα αναμένεται να  αυξηθούν περαιτέρω τα μικτής χρήσης projects, δηλαδή τα έργα επανάχρησης και ανακαίνισης κτηρίων.  Αυτή είναι η αιτία κατά την οποία η Savills εντάσσει στα top picks με την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την επόμενη χρονιά τα ξενοδοχεία και τον τομέα αναψυχής.

Πηγή: Capital.gr