Από την Taylor Swift στον Dr. Dre: Οι 10 πιο κερδοφόροι μουσικοί της δεκαετίας

    Από: Startup Team

Ο Dr Dre δεν έχει κυκλοφορήσει άλμπουμ από το 2015 και δεν έχει συμμετάσχει σε περιοδεία από τις αρχές του 2000. Η τελευταία παραγωγή του που έφτασε στο No. 1 στα hit ήταν το 2009, όταν συνεργάστηκε με τον Eminem για το “Crack a Bottle”. Ωστόσο, ο hip-hop υπερπαραγωγός ξεπέρασε όλους τους άλλους μουσικούς αστέρες στα κέρδη αυτή τη δεκαετία, κερδίζοντας περίπου 950 εκατ. δολάρια, χάρη κυρίως στο 20% του μεριδίου του στη Beats, εταιρεία κατασκευής ακουστικών που αγόρασε η Apple για 3 δισ. δολάρια το 2014.

Άλλοι αστέρες σημείωσαν κέρδη με πιο παραδοσιακούς τρόπους. Η Taylor Swift βρέθηκε στη δεύτερη θέση των κερδών για τη δεκαετία με 825 εκατ. δολάρια, και στη τρίτη θέση την ακολούθησε η Beyonce με 685 εκατ. δολάρια. Οι δύο τραγουδίστριες επωφελήθηκαν από τις περιοδείες αξίας πολλών εκατ. δολαρίων, από τα πολλαπλά πλατινένια άλμπουμ και μια σειρά από συνεργασίες αξίας πολλών εκατ. με χορηγούς όπως η Adidas ή η AT&T.

Το Forbes καταγράφει τους μουσικούς της βιομηχανίας με τα περισσότερα κέρδη ετησίως για το Celebrity 100, εξετάζοντας τα δεδομένα των περιοδειών από την Pollstar, στοιχεία κατανάλωσης μουσικής από τη Nielsen καθώς και συνεντεύξεις με μάνατζερ, ατζέντηδες και με τους ίδιους τους αστέρες. Η λίστα δεν υπολογίζει τα κέρδη που βγάζουν πρόσωπα που δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως οι ατζέντηδες και οι μάνατζερ, ούτε αφαιρεί τα έξοδα διαβίωσης ή τους φόρους.

Η κατάταξή μας περιλαμβάνει μόνο εν ζωή αστέρες. Αν είχαν υπολογιστεί οι μετά θάνατον αποδοχές, ο Michael Jackson θα ήταν στο Νο. 1. Η εντυπωσιακή συνολική αξία του, των 2,37 δισ. δολαρίων για τη δεκαετία σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, είναι υψηλότερη από την πρόσφατα υπολογιζόμενη αξία του στα 1,7 δισ. δολάρια, επειδή υπολογίσαμε τα επανεπενδυθέντα δικαιώματα από το μερίδιό του στον κατάλογο της Sony/ATV (ο διαχειριστής της περιουσίας του πούλησε το μερίδιό του έναντι 750 εκατ. δολ. το 2016). Ο Jackson ξεπερνάει εύκολα επομένως σε κέρδη τους εν ζωή συναδέλφους του με οποιαδήποτε μέτρηση.

Η λίστα αποτελείται από μια ποικιλόμορφη ομάδα – υπάρχουν τρεις μόνο λευκοί άντρες στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων σε έσοδα μουσικών. Τρεις μεγιστάνες οφείλουν τον πλούτο τους στο hip-hop και έχουν κάνει την καλύτερη δουλειά για την αύξησή του, συμπεριλαμβανομένων των Dr Dre, Diddy (No. 5 με 605 εκατ. δολ.) και του πρώτου δισεκατομμυριούχου του κλάδου, Jay-Z (No. 7 με 560 εκατ. δολ.). Οι τελευταίοι δύο έχουν μεγαλύτερη αξία από τα συνολικά κέρδη τους κατά τη δεκαετία, χάρη στις σοφές τους επενδύσεις και στο άνοιγμα δικών τους εταιρειών.

“Οι σπουδαίες μελωδίες έχουν πολλά κοινά με τις μεγάλες ιδέες”, εξήγησε ο Bono, τραγουδιστής των U2 (No. 4 με 675 εκατ. δολ.), στο Forbes το 2017. “Γίνονται αμέσως αξέχαστες και αναπόφευκτες. Υπάρχει ένα ωραίο μονοπάτι. Είτε πρόκειται για ένα τραγούδι είτε για μια επιχείρηση ή μια λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί του κόσμου, αντιμετωπίζω ότι κάνω με τον ίδιο τρόπο”.

10 – Lady Gaga (500 εκατ. δολάρια)

Παρά το διάλειμμα από το χώρο της μουσικής για να κυνηγήσει καριέρα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, το ταλέντο της Gaga στη μουσική και τα πολύ επιτυχημένα άλμπουμ, της χάρισαν μια θέση στη λίστα μας.

9 – Katy Perr (530 εκατ. δολάρια)

Το αστέρι που φιγούραρε στο εξώφυλλο του Forbes το 2015, πραγματοποίησε αρκετές περιοδείες τη τελευταία δεκαετία, με δύο από αυτές, να αποφέρουν εννεαψήφια κέρδη έκαστη.

8 – Paul McCartney (535 εκατ. δολάρια)

Μπορεί και χωρίς τους Beatles. Ο McCartney συνέχισε την σόλο καριέρα του με μεγάλη επιτυχία, τραγουδώντας σε sold out στάδια ενώ είδε και ένα άλμπουμ του να φτάνει για πρώτη φορά στο νούμερο 1 από το 1982.

7 – Jay-Z (560 εκατ. δολάρια)

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος από το χώρο της μουσικής έχτισε την περιουσία του μέσω της ίδρυσης εταιρειών, αλλά οι περιοδείες της τελευταίας δεκαετίας -συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης με την Beyonce- σίγουρα συνέβαλαν στην επιτυχία.

6 – Elton John (565 εκατ. δολάρια)

Ο Rocketman απολαμβάνει τα κέρδη από τη τελευταία του περιοδεία έχοντας γεμίσει τον τραπεζικό του λογαριασμό από μια δεκαετία συναυλιών σε γεμάτα στάδια και από τις εμφανίσεις στο Λας Βέγκας.

5 – Diddy ( 605 εκατ. δολάρια)

Είχε περισσότερες αλλαγές ονόματος από οποιονδήποτε άλλον στη λίστα, αλλά τα κέρδη του παρέμειναν ισχυρά χάρη κυρίως στη συμφωνία της δικής του Ciroc Vodka με τη Diageo.

4 – U2 (675 εκατ. δολάρια)

Η διεθνής περιοδεία του γκρουπ “360 Tour” ολοκληρώθηκε το 2011, αποφέροντας μικτά έσοδα άνω των 700 εκατ. δολαρίων.

3 – Beyonce (685 εκατ. δολάρια)

Η Queen Bey ξεκίνησε τη δεκαετία ως σόλο άρτιστ έχοντας μόλις αποχωρήσει από το συγκρότημα Destiny’s Child, για να επιδείξει γρήγορα τις ικανότητές της στο στούντιο και στις περιοδείες.

2 – Taylor Swift ( 825 εκατ. δολάρια)

Στην αρχή της δεκαετίας δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να αγοράσει μπύρα, όμως η Swift εξελίχθηκε σύντομα σε μια σούπερσταρ που γεμίζει στάδια -και στην πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στον κλάδο της μουσικής για τη δεκαετία.

1 – Dr Dre ( 950 εκατ. δολάρια)

Ο υπερπαραγωγός κυκλοφόρησε μόλις ένα άλμπουμ αυτή τη δεκαετία και συμμετείχε σε ελάχιστες περιοδείες, αλλά σημείωσε το μεγαλύτερο επιχειρηματικό επίτευγμα στον χώρο της μουσικής: Την πώληση της Beats στην Apple έναντι 3 δισ. δολαρίων.

Πηγή: Capital.gr