Bill Gates: Να αυξηθούν οι φόροι που πληρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι

    Από: Startup Team

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε πως αυτός και οι υπόλοιποι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι πρέπει να πληρώνουν υψηλότερους φόρους, με στόχο να διορθωθεί ένα άδικο σύστημα που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ανισότητα εισοδήματος.

-Ο Gates υποστήριξε, σε ένα άρθρο του πριν από την εκπνοή του 2019, ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο “εάν έχεις περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να καταβάλλεις μεγαλύτερο ποσοστό σε φόρους”. Και συμπλήρωσε: “Πιστεύω ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερους φόρους απ’ όσο πληρώνουν τώρα. Και αυτό περιλαμβάνει εμένα και τη σύζυγό μου, Melinda”.

-Ο δισεκατομμυριούχος υπογράμμισε επίσης το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των υψηλότερων και χαμηλότερων εισοδημάτων στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως το φορολογικό σύστημα “είναι άδικο”.

-Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τους φόρους που πληρώνουν οι πολύ πλούσιοι. Συγκεκριμένα, είπε ότι η αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στα κέρδη επενδύσεων θα μετατόπιζε περισσότερο το βάρος προς την πλευρά των πλούσιων Αμερικανών.

-Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης και αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, με σκοπό το κλείσιμο των “παραθύρων” που επιτρέπουν στους πλουσίους να φοροδιαφεύγουν.

-Οι δηλώσεις του Gates έρχονται λίγους μηνές μετά τη δημόσια τοποθέτηση της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Elizabeth Warren, να επιβληθεί φόρος περιουσίας 6% στους πολύ πλούσιους.

-Τον Νοέμβριο, ο Gates είχε κρατήσει με άλλους δισεκατομμυριούχους μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην πρόταση της Warren, αν και είχε συμφωνήσει πως η ανισότητα πλούτου είναι ένα καίριο σύγχρονο ζήτημα.

Αν και ο Gates έχει δωρίσει δισεκατομμύρια σε φιλανθρωπίες την τελευταία δεκαετία, η περιουσία του έχει αυξηθεί το ίδιο διάστημα κατά 50 δισ. δολ., χάρη σε ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις και κέρδη μετοχών, σύμφωνα με το Blooomberg. Η καθαρή περιουσία του Gates άγγιξε τα 108,5 δισ. δολ., από 53 δισ. δολ. το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

Ο Gates δεν είναι ο πρώτος που πρότεινε την αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους. Η Abigail Disney, για παράδειγμα, η κληρονόμος της αυτοκρατορίας του Walt Disney, έχει θίξει τις υπερβολικές απολαβές των CEO. Μάλιστα, κατέκρινε τις υπέρογκες απολαβές του CEO της εταιρείας, Bob Iger, ο οποίος το 2018 έλαβε 65 εκατ. δολ. – δηλαδή 1.424 υψηλότερες απολαβές από έναν εργαζόμενο της ίδιας εταιρείας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και την πρόταση της Elizabeth Warren, ο Gates θα έπρεπε την επόμενη φορά να πληρώσει 6,4 δισ. δολ. σε φόρους – ένα πολύ μικρό ποσό δηλαδή σε σύγκριση με την τεράστια περιουσία του.

Ενόψει των εκλογών του 2020, πολλά διευθυντικά στελέχη και επενδυτές της Wall Street έχουν ασκήσει κριτική στη Warren για τις φορολογικές προτάσεις της. Στις αρχές Νοεμβρίου ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Leon Cooperman και τη Warren, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έχουν ταχθεί ο Jamie Dimon (JPMorgan, CEO), ο Mark Cuban (Shark Tank, επενδυτής) και ο  Lloyd Blankfein (πρώην CEO της Goldman Sachs). Οι δισεκατομμυριούχοι των hedge funds, Paul Tudor Jones, Steve Cohen και Stanley Druckenmiller, μάλιστα, υποστήριξαν ότι μια προεδρία της Warren θα σημάνει πτώση 10% με 25% στην αγορά μετοχών.

Πηγή: Forbes.com