Confluence Challenge: 18 ερευνητικές ομάδες και startups καινοτομούν μαζί με τις ελληνικές πολυεθνικές Alumil, ISOMAT και Kleemann

    Από: Startup Team
Confluence Challenge

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το bootcamp της δράσης ανοικτής καινοτομίας Confluence Challenge, όπου 18 ομάδες προκρίθηκαν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης. Αυτές οι ομάδες παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις στις 10 + 1 προκλήσεις που έθεσαν οι πολυεθνικές βιομηχανίες ALUMIL, ISOMAT και KLEEMANN. Η δράση θα ολοκληρωθεί με το Demo Day στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ολοκλήρωση του bootcamp που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, 23 ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τις προκλήσεις των εταιρειών, από τις 67 αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Οι 23 προτάσεις εντυπωσίασαν με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, και από αυτές επιλέχθηκαν οι 18 πιο ελπιδοφόρες, οι οποίες προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη, για να συνεχίσουν στην επόμενη φάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ομάδες που προκρίθηκαν, επτά είναι ερευνητικά σχήματα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πέντε είναι startups, δύο είναι τεχνοβλαστοί από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τέσσερεις αποτελούν σχήματα συνεργαζόμενων φυσικών προσώπων.

Η δράση Confluence Challenge αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την ανοιχτή καινοτομία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου τρεις ελληνικές πολυεθνικές συνεργάστηκαν για να επιταχυνθεί η σύνδεση τους με ερευνητές και startups. Ο Ιδρυτής & CEO του «Innovate Israel» κ. Itai Green, επεσήμανε τη σημασία της ανοικτής καινοτομίας και της συνεργασίας μεγάλων εταιρειών με τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο κ. Green υπογράμμισε ότι από αυτή τη συνεργασία μπορούν να προκύψουν πιλότοι (pilots), οι οποίοι θα ενθαρρύνουν και άλλες βιομηχανίες να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις εκτός των συνηθισμένων δραστηριοτήτων τους. Αν δεν το πράξουν, όπως είπε, είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν οι ανταγωνιστές τους.

Το πρόγραμμα επιτάχυνσης έχει διάρκεια οκτώ εβδομάδες και περιλαμβάνει συνεργασία και καθοδήγηση από τα στελέχη των βιομηχανιών καθώς και από εξειδικευμένους συμβούλους. Επιπλέον, οι 18 ομάδες θα συμμετέχουν σε ομιλίες και εργαστήρια από στελέχη της αγοράς και θα έχουν εξατομικευμένες συναντήσεις με μέντορες.

Η δράση Confluence Challenge θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με την ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων «Demo Day», όπου θα αναδειχθούν οι κορυφαίες λύσεις οι οποίες θα μοιραστούν συνολικά 30.000 € σε χρηματικά έπαθλα και άλλα πρόσθετα βραβεία σε είδος. Η κορυφαία ομάδα θα βραβευτεί με το έπαθλο Confluence Excellence Award αξίας €15.000. Επιπλέον, υπάρχουν τρία θεματικά βραβεία αξίας 5.000 € το καθένα: το Market Disruption Award, το Innovation for Society Award προσφορά του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και το Technology Innovation Award προσφορά του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης Thess INTEC. Τέλος, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας προσφέρει υπηρεσίες θερμοκοιτίδας αξίας 5.000€.

Η δράση διοργανώνεται από τα Κέντρα Ικανοτήτων «Architectural Aluminium Academy» και «I4byDesign» με σχεδιασμό και υλοποίηση από τις εξειδικευμένες στην υποστήριξη της καινοτομίας εταιρείες, «Ατλαντίς Συμβουλευτική», «Anthology Ventures» και «Ideas Forward».

Πληροφορίες για τη δράση:

στην ιστοσελίδα του Confluence Challenge (confluence-challenge.net),

στο Facebook (www.facebook.com/confluencechallenge) και

στο LinkedIn (www.linkedin.com/company/confluence-challenge)