Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια

    Από: Startup Team
41enas_epixeirw

Επιχειρείτε; Θέστε ρεαλιστικούς στόχους.

Η επιχείρησή σας είναι το παιδί σας ή το μωρό σας αν είναι startup. Είναι λογικό και ανθρώπινο να έχετε μεγαλεπήβολα σχέδια και τεράστιες φιλοδοξίες. Ναι, μακάρι σε δύο χρόνια, το ενεργειακό ποτό που μόλις δημιουργήσατε, να γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία και να έχει γίνει κόκκινο πανί για τη Red Bull.

Όμως, όσο και αν πρέπει να πιστεύετε και να εφαρμόζετε το “Dream Big”, οι στόχοι σας πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, γιατί η αγορά είναι δύσκολη και δεν συγχωρεί ποτέ. Ίσως όντως το ενεργειακό σας ποτό να γίνει παγκόσμια επιτυχία, ίσως όμως από την άλλη να είναι μία πιο λιγότερο παγκόσμια επιτυχία (ας πούμε, στα σύνορα του τοπικού εμφιαλωτηρίου).

Δείτε γιατί πρέπει να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους και πώς θα το πετύχετε, στο άρθρο μου που ακολουθεί.

Τι σημαίνει “ρεαλιστικός στόχος”;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι εκείνος που λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες, τους πόρους, τις συνθήκες της αγοράς και τους χρονικούς περιορισμούς. Δεν είναι υπερβολικά φιλόδοξος ώστε να φαίνεται ακατόρθωτος, αλλά ούτε και τόσο εύκολος ώστε όλοι να επαναπαύονται. Το “μέτρον άριστον” ισχύει και εδώ.

Γιατί οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι σημαντικοί;

Υπάρχουν 4 λόγοι που εξηγούν το γιατί οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι σημαντικοί.

01. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της παρακίνησης.

Θυμάστε το σχολείο; Ο μαθητής του 12, που οριακά περνούσε την τάξη, δούλευε πάντα πιο σκληρά, αν ο στόχος του ήταν το 15 – αν ο στόχος ήταν τα εικοσάρια, απλά τα παρατούσε. Παρομοίως, οι άνθρωποί σας είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν σκληρά και να παραμείνουν παρακινημένοι, όταν βλέπουν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι εφικτοί. Η επίτευξη στόχων ενισχύει την αυτοπεποίθηση και δημιουργεί μια αίσθηση επιτυχίας. Αντίθετα, οι μη ρεαλιστικοί στόχοι οδηγούν συχνά σε απογοήτευση και αποθάρρυνση.

02. Αποτελεσματική διαχείριση πόρων

Επειδή βάλατε στόχο να ξεπεράσετε τη Red Bull, δημιουργήσατε ένα τεράστιο περίπτερο στην μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση τροφίμων και ποτών, και τώρα οι οικονομικός σας διευθυντής είναι με χάπια. Οι ρεαλιστικοί στόχοι επιτρέπουν την καλύτερη κατανομή και διαχείριση των πόρων της επιχείρησης, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, ο χρόνος και τα κεφάλαια. Ένας στόχος που απαιτεί περισσότερα από αυτά που μπορεί να προσφέρει η επιχείρηση, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σπατάλη ή ανεπαρκή χρήση τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ