EmTech Europe 2024: Ολοκλήρωσε τις εργασίες του με μια συζήτηση για τα ευρωπαϊκά deep tech startups

    Από: Startup Team

Το EmTech Europe 2024, το παγκοσμίου φήμης Συνέδριο του MIT Technology Review, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εφημερίδα “Καθημερινή” ολοκλήρωσε τις εργασίες του με μια συζήτηση γύρω από τις deep tech startups της Ευρώπης, υπό τον συντονισμό του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Partner στην Blue Dome Capital και Συνιδρυτή της Cognitor AI.

«Λύνοντας το ζήτημα του απορρήτου, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα ιατρικής καινοτομίας», ανέφερε ο Davide Zaccagnini, Ιδρυτής και CEO της Agora, ο οποίος μίλησε για τα μαθήματα από την πορεία της εταιρείας του για το ευρύτερο deep tech οικοσύστημα. «Βλέπουμε τη δυνατότητα επανασχεδιασμού του οικοσυστήματος ιατρικών πληροφοριών, ένα πολύ πιο γρήγορο scaling-up, και, τελικά, τη μαζική βελτίωση της ζωής των ασθενών».

Ο Γεώργιος Σκρέτας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-καινοτομίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» και Διευθύνων Σύμβουλος της ResQ Biotech, αναφέρθηκε στο πώς η εμπειρία της startup άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει και την ακαδημαϊκή έρευνα. «Εκτός από το γεγονός ότι απολαμβάνω πολύ αυτό που κάνουμε και πιστεύω ότι θα έχει κοινωνικό αντίκτυπο, έχει βελτιωθεί και ωριμάσει σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο οργανώνω την έρευνά μου, έτσι ώστε να έχει πιο εύκολα απτό αποτέλεσμα στα επόμενα βήματά της».

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Παππάς, Ιδρυτής και CSO της RTsafe, παρατήρησε ότι η Ευρώπη στο σύνολό της «προσφέρει εκπληκτικά εργαλεία χρηματοδότησης», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας. Ανάλογα με το σε ποια χώρα δραστηριοποιείσαι έχεις καλύτερη ή δυσκολότερη πρόσβαση σε αυτά, υπογράμμισε, αν και διαπιστώνει ότι το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών από αυτή την άποψη κλείνει, ειδικά στην Ελλάδα. Τέλος, επισήμανε τις διαφορές στη διάθεση ανάληψης ρίσκου ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα ευρωπαϊκά VCs φοβούνται λίγο περισσότερο το επιχειρηματικό ρίσκο απ’ ό,τι τα VCs των ΗΠΑ. Θέλουν να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς πριν δεσμευτούν για τη χρηματοδότηση μιας εταιρείας και αυτό έχει αντίκτυπο στα πιο καινοτόμα έργα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: emtecheurope.com