Ενδυνάμωση του ρόλου των Βαλκανίων στην ΕΕ

    Από: Startup Team
Ενδυνάμωση του ρόλου των Βαλκανίων στην ΕΕ

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της ενδεχόμενης ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων έρχεται ξανά στο προσκήνιο

Τα Δυτικά Βαλκάνια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια αποτελούν βασικό ζήτημα που θα αναλυθεί στο συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, για δεύτερη χρονιά και θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, στις 12 Οκτωβρίου, στο Sofitel Brussels Europe Hotel.

Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ιδίως σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, έχει ανοίξει έναν διάλογο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το πώς πρέπει να προχωρήσουν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ένα νέο σχέδιο στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Μάιο, ενώ η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, στην Αθήνα τον Αύγουστο, άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές εξελίξεις.

Μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στα Τίρανα θα συζητηθούν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ, η οικονομική σύγκλιση των κρατών της περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη και η ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών ώστε να διευκολυνθούν οι εμπορικές συναλλαγές, αλλά και η μελλοντική ενσωμάτωσή τους στην Ευρωζώνη.

Επίσης, μετά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, οι συμμετέχοντες στο φόρουμ θα κληθούν να εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους προώθησης της σταθερότητας στην περιοχή και εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο γειτόνων.

Ανάμεσα στους ομιλητές που θα πάρουν θέση για το ζήτημα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Olivér Várhelyi, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την πολιτική γειτονίας και διεύρυνσης, ο Miroslav Lajcak, Πρόεδρος του ΟΑΣΕ, η Megi Fino, Αναπληρώτρια Υπουργός της Αλβανίας, αρμόδια για τα Ευρωπαϊκά θέματα και Εξωτερικές υποθέσεις, ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η Angelina Eichhorst, Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης στο Βέλγιο, ο Ιωάννης Χατζηγιάννης, Προϊστάμενος του γραφείου της DG REFORM, η Meglena Kuneva, Πρέσβης της ΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης (2018-2022) και η Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα μας εδώ