3 Μυστικά Για Άριστη Πρώτη Εντύπωση Σε Επαγγελματική Συνάντηση

    Από: Startup Team

Κάποιοι θα σκεφτούν: «Μα τι μυστικά χρειάζεται να γνωρίζω για να επιτύχει μία επαγγελματική συνάντηση;» Όμως η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις μία καλή πρώτη εντύπωση. Κάθε «παιχνίδι» έχει τους κανόνες του και όποιος τους γνωρίζει και τους ακολουθεί, αναδεικνύεται νικητής.

Ας δούμε λοιπόν τα 3 μυστικά:

Μυστικό Νο 1: Γλώσσα Σώματος

Η σύνδεση ξεκινά μόλις μπεις στην αίθουσα και ΟΧΙ όταν ξεκινάς να μιλάς.

Έχει μελετηθεί ότι η «χημεία» χτίζεται μάξιμουμ τα 7 πρώτα δευτερόλεπτα και ότι η γλώσσα του σώματος είναι πολύ πιο ισχυρή από τα λόγια που χρησιμοποιούμε. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι κλείνουν συμφωνίες με ανθρώπους που συμπαθούν. Δώσε λοιπόν μεγάλη σημασία στην παρουσία σου. Τι μηνύματα εκπέμπει; Χρειάζεται να εκπέμπει ηρεμία, αυτοπεποίθηση, ευγένεια, φροντίδα. Το σώμα να είναι ευθυτενές και η χειραψία σταθερή. Το βλέμμα σου να εστιάζεται στα μάτια των συνομιλητών και να χαμογελάς (και σε καμία περίπτωση στο πάτωμα). Το χαμόγελο έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει σεροτονίνη και ενδορφίνες στη ροή του αίματος. Γι’ αυτό το λόγο, όποιος χαμογελά, νιώθει αμέσως καλύτερα. Πάρε πληροφορίες για βασικές αρχές του savoir vivre. Εάν εκπέμπεις όλα τα παραπάνω, τότε ο πάγος σπάει εύκολα, δημιουργείται σύνδεση και τη στιγμή που ξεκινάς να μιλάς σε ακούν πραγματικά με μεγάλο ενδιαφέρον.

“Οτιδήποτε κάνεις ή δεν κάνεις προσθέτει ή αφαιρεί από την αξιοπιστία σου” Bryan Tracy

Μυστικό Νο 2: Φωνή

Ο τόνος της φωνής υποδηλώνει την κυρίαρχη σκέψη σου. Όταν μπαίνεις σε μία επαγγελματική συνάντηση, ποια είναι η κυρίαρχη σκέψη σου;

-Μήπως «Μακάρι να κάτσει;…» ή «Ωχ! Σκούρα τα πράγματα»;

-Ή μήπως «Θέλω να βρίσκομαι εδώ» ή «Είμαι 100% έτοιμος»;

Όποια είναι η κυρίαρχη σκέψη σου κάθε στιγμή, αυτή εκφράζεις με τη φωνή σου. Ακόμη κι αν πεις μόνο «Καλημέρα». Σιγουρέψου λοιπόν ότι το «μέσα» σου, συμφωνεί με τον τόνο της φωνής σου, αλλιώς η φωνή θα σε προδώσει. Διότι τελικώς ο συνομιλητής θα εισπράξει υποσυνείδητα τον εσωτερικό σου διάλογο και το κυρίαρχο συναίσθημα που αυτός εκπέμπει.

Με άλλα λόγια η φωνή εκτός από τα περιεχόμενα που διατυπώνει, εκφράζει την εκάστοτε ψυχική διάθεση ή τη διάθεση εκείνη στην οποία κάποιος έχει “μόνιμα κολλήσει”.

“Αυτό που είσαι μιλά τόσο δυνατά που δεν ακούω λέξη απ’ όσα λες” Ralph Waldo Emerson

Μυστικό Νο 3: Ομιλία

“Ανάμεσα στο τι ειπώθηκε που δεν εννοούνταν και στο τι εννοούνταν που δεν ειπώθηκε, η αγάπη χάθηκε” λέει ο Halil Cibran. Παραφράζοντάς τον, θα μπορούσα να πω ότι “Κατά τα πρώτα λεπτά μιας συζήτησης ανάμεσα στο τι ειπώθηκε που δεν εννοούνταν και στο τι εννοούνταν που δεν ειπώθηκε, σε μεγάλο βαθμό η σύνδεση και επικοινωνία χάθηκε”. Μήπως κατά τα πρώτα λεπτά η ομιλία σου ηχεί ασύνδετη και σκόρπια; Μήπως ακόμη περισσότερο κομπιάζεις μέχρι να «ζεσταθείς», να αφουγκραστείς ποιους έχεις απέναντί σου και να νιώσεις ασφαλής;

Αν σου συμβαίνει αυτό, καλό είναι να προετοιμαστείς πριν μπεις στην αίθουσα. Αν νιώθεις άγχος, βρες ένα χώρο για να αυτοσυγκεντρωθείς και να χαλαρώσεις για λίγα λεπτά πριν τη συνάντηση. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, ώστε η φωνή να βγαίνει βαθιά από το σώμα. Τότε πείθει περισσότερο. Αν χρειάζεται, κάνε πρόβες του τι θα πεις με δυνατή φωνή. Μπαίνεις στην αίθουσα πάντοτε προετοιμασμένος ώστε από το πρώτο δευτερόλεπτο να δίνεις το 100% του εαυτού σου. Φυσικά χωρίς υπερβάλλοντα ζήλο. Οι αναπνοές βοηθούν να διαχειριστείς το άγχος και να παραμείνεις καλός ενεργητικός ακροατής. Αυτό σημαίνει ότι ακούς την πληροφορία και την ίδια στιγμή την αναλύεις, την κατατάσσεις και τέλος απαντάς πάνω σε αυτά που σε ρωτούν.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: thriveglobal.gr