O φούρναρης που ψήνει 10 τόνους ψωμί την ημέρα | To Success Story της επιχείρησης που αύξησε τις πωλήσεις μέσα στην κρίση!

    Από: Startup Team
πηγή: iefimerida.gr

Μπορεί η κρίση να έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στην κατάρρευση, ωστόσο υπάρχουν κάποιες άλλες που κατάφεραν αυτό το δύσκολο διάστημα να ανθίσουν και να επεκταθούν περαιτέρω. Ο φούρνοι Βενέτης αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η εταιρεία Βενέτης ΑΒΕΕ το 2008, δηλαδή λίγο πριν την κρίση, διέθετε λιγότερα από 50 καταστήματα στην Αττική. Φέτος και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φθάσει στα 80, με τα 16 από αυτά να ανήκουν στην εταιρεία και τα υπόλοιπα να είναι μισθωμένα με τη μέθοδο του franchise. Μάλιστα, στα πλάνα της εταιρείας είναι η δημιουργία 24 νέων σημείων τα δύο επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στην Αττική, αφού διαθέτει μόνο τέσσερα καταστήματα στην επαρχία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Πάτρα και Γιάννενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην περιοχή της Ομόνοιας, βοηθώντας στην ανάπτυξή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλατεία διαθέτει ένα κατάστημα, το παλαιό «Νέον» και σκοπεύει έως το τέλος του 2014 να λειτουργήσει το δεύτερο και το 2015 το τρίτο κατάστημα επί της πλατείας, ενώ σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, επί της Πατησίων και της Κάνιγγος, διαθέτει ακόμη δυο καταστήματα.

Τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη συγκεκριμένη επιχείρηση να ανθοφορεί, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» έχει μηδενικό δανεισμό και εισπράττει της μετρητής διαθέτοντας ρευστότητα για κεφάλαια κίνησης. Μιλώντας στο Βήμα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, τονίζει ότι τα περιθώρια της ανάπτυξης είναι σημαντικά, δεδομένου ότι ο κλάδος της αρτοποιίας αποτελείται πρωτίστως και κατά κύριο λόγο από μικρές οικογενειακές μονάδες, τους παραδοσιακούς φούρνους, μοντέλο το οποίο συρρικνώνεται αφού η νέα γενιά δύσκολα παίρνει τη θέση των πατεράδων της.

Στην εταιρεία, η οποία παράγει καθημερινά 10 τόνους ψωμί απασχολούνται συνολικά 1.000 εργαζόμενοι με τον κ. Μονεμβασιώτη να σημειώνει ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στην περίοδο της κρίσης δεν μειώθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ.

Η ιστορία των φούρνων Βενέτη

Ο πρώτος φούρνος Βενέτη άνοιξε το 1948. Ενα τυπικό αρτοποιείο της εποχής, σε μια περιοχή που περισσότερο έμοιαζε με χωριό εκείνα τα χρόνια. Ο φούρνος, όμως, εισήγαγε σταδιακά μια σειρά από γεύσεις και ποικιλίες που ήταν διαφορετικές, στηριζόμενος πάντα στην παράδοση, την ποιότητα και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

Το 1972 ο Μπάμπης Βενέτης, 24 ετών αναλαμβάνει την επιχείρηση και άρχισε να θέτει τις βάσεις για τη μεγέθυνσή της στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα. Το 1975 μετέφερε τον οικογενειακό φούρνο από τη Νέα Ερυθραία στην οδό Τατοΐου. Σιγά σιγά, ο φούρνος θα γίνει σημείο αναφοράς στα Βόρεια Προάστια, για τις εξαιρετικές του γεύσεις και τα καινοτόμα του προϊόντα. Οι κάτοικοι της Κηφισιάς, αλλά και κόσμος που έρχεται από ακόμη πιο βόρεια, συνωστίζονται για να αγοράσουν τα αρτοποιήματα του Μπάμπη Βενέτη.

Το 1989 ο φούρνος Βενέτη παράγει 60 διαφορετικές ποικιλίε ψωμιού και το επόμενο βήμα είναι η επέκταση του δικτύου με τη μέθοδο του franchise. To 1994 λειτουργεί το πρώτο τέτοιο κατάστημα και το 1995 δημιουργείται η νέα μονάδα παραγωγής στη Λυκόβρυση, με χώρους παραγωγής 14.000 τ.μ. που πληρούν τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας.

Το  2009 πήραν την απόφαση να βάλουν στον φούρνο καφέ δημιουργώντας, έτσι και μια… τάση στο χώρο. Οι καινοτομίες δεν σταματούν εκεί αφού δημιουργήθηκαν και νέοι τύποι καταστημάτων. Ετσι, πέρα από τα καταστήματα Βενέτη, τα 37 είναι Βενέτη Food Hall (,μίνι εστιατόρια και καφέ) τα 4 Βενέτη 1948 και τα υπόλοιπα κλασικοί φούρνοι.

Τα «Βενέτη 1948» απευθύνονται στους λάτρεις του άρτου. Τα ψωμιά ψήνονται σε ανοιχτούς ξυλόφουρνους, ενώ υπάρχουν και πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
iefimerida.gr