Οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις – κολοσσούς

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Oι γυναίκες της λίστας Global 500 του Fortune – 17 γυναίκες, CEO στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

της Σαλίν Γκούπτα

Γνωρίστε τις 17 γυναίκες CEO των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Global 500 του περιοδικού Fortune.

ΜΕΡΙ ΜΠΑΡΑ

Οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις – κολοσσούς

Εταιρεία: General Motors

Εταιρική κατάταξη στη λίστα Global 500: 21

Η Μπάρα, η οποία έγινε η πρώτη διευθύνουσα σύμβουλος της GM τον περασμένο Ιανουάριο, βρίσκεται στο τιμόνι μιας «φουρτουνιασμένης» εταιρείας: φέτος, η εταιρεία ανακάλεσε 20 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως, αφότου ανακαλύφθηκε ένα πρόβλημα στο σύστημα εκκίνησης των οχημάτων. Το εν λόγω πρόβλημα συνδέεται με 13 θανάτους και 54 ατυχήματα. Η 52χρονη Μπάρα καλείται να διανύσει ένα δύσβατο δρόμο καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την πρόσφατη κρίση στη GM – μόλις 5 χρόνια αφότου η εταιρεία έκανε αίτηση χρεοκοπίας.


ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΣ ΓΚΡΑΣΙΑΣ ΣΙΛΒΑ ΦΟΣΤΕΡ

Οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις – κολοσσούς

Eταιρεία: Petrobras

Εταιρική κατάταξη στη λίστα Global 500: 28

Η Φόστερ, 60 ετών, μεγάλωσε σε μια παραγκούπολη του Ρίο ντε Τζανέιρο, μαζεύοντας σκουπίδια για να πληρώσει για τα σχολικά της βιβλία. Υπό την ηγεσία της, ο πετρελαϊκός γίγαντας Petrobras δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες του: η τιμή της μετοχής έχει πέσει κατά 9,4% από τον Ιανουάριο του 2012, όταν έγινε διευθύνουσα σύμβουλος, και οι επενδυτές παραπονιούνται για τα υψηλά χρέη και τις δαπάνες της Petrobras.

ΜΕΓΚ ΓΟΥΙΤΜΑΝ

Οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις – κολοσσούς

Εταιρεία: Hewlett-Packard

Εταιρική κατάταξη στη λίστα Global 500: 50

Η πρώην υποψήφια κυβερνήτης της Καλιφόρνια και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της eBay ήθελε αρχικά να γίνει γιατρός. Οι προσπάθειές της για την περικοπή του κόστους στην HP οδήγησαν σε αύξηση κατά 86% της τιμής της μετοχής μόλις πέρυσι, ενώ πρόσφατα η 57χρονη Γουίτμαν υπονόησε ότι η εταιρεία ίσως θελήσει να προβεί σε μια εξαγορά.

 

ΤΖΙΝΙ ΡΟΜΕΤΤΙ

Οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις – κολοσσούς

Εταιρεία: IBM

Εταιρική κατάταξη στη λίστα Global 500: 67

Νωρίτερα φέτος, η Ρομέττι δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί το ετήσιο μπόνους της αφότου ο τεχνολογικός γίγαντας του οποίου ηγείται απέτυχε να αγγίξει τους στόχους που είχαν τεθεί ως προς τα αποτελέσματα τριμήνου. Η 56χρονη Ρομέττι σπρώχνει την IBM σε νέους τομείς, όπως π.χ. την γνωστική πληροφορική, για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση σε άλλους τομείς της επιχείρησης. Και μπορεί να μην δέχτηκε το φετινό της μπόνους, αλλά οι προσπάθειές της ανταμείβονται καλά: σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Equilar, η συνολική της αμοιβή για το 2013 ήταν 14 εκατομμύρια δολάρια.

 

ΠΑΤ ΒΟΥΡΤΣ

Οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις – κολοσσούς

Εταιρεία: Archer Daniels Midland

Εταιρική κατάταξη στη λίστα Global 500: 86

Όταν η 61 ετών Βουρτς πήρε την πρώτη της δουλειά ως λογίστρια στην Ernst & Young, ήταν μια από τις μόλις δύο γυναίκες σε μια λίστα 200 υποψηφίων. Από τον Απρίλιο του 2006, ηγείται της αμερικανικής εταιρείας αγροτικών προϊόντων, ωθώντας την προς την κατεύθυνση της επέκτασής της παγκοσμίως. Τα σχέδια για την εξαγορά της αυστραλιανής GrainCorp δεν προχώρησαν πέρυσι, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποθαρρύνει την Βουρτς.

ΚΑΡΕΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΑΓΟΥΑΝ

Οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις – κολοσσούς

Εταιρεία: Pertamina

Εταιρική κατάταξη στη λίστα Global 500: 124

Πέρυσι, η 55χρονη Αγκουστιαγουάν ορίστηκε εκ νέου διευθύνουσα σύμβουλος για άλλη μια πενταετία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδονησίας. Υπό την ηγεσία της, η Pertamina έχει αγοράσει πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ τώρα επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ινδονησίας. Ο στόχος της Αγκουστιαγουάν είναι η επιθετική ανάπτυξη, που θα οδηγήσει στον πενταπλασιασμό του ενεργητικού της εταιρείας μέχρι το 2025.

ΙΝΤΡΑ ΝΟΟΙ

Οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις – κολοσσούς

Εταιρεία: Pepsi Co.

Εταιρική κατάταξη στη λίστα Global 500: 136

Η Νόοι συνεχίζει να ωθεί τον γίγαντα των τροφίμων και ποτών προς μια κατεύθυνση πιο υγιεινών προϊόντων και μικρότερων συσκευασιών, καθώς επεκτείνει την παγκόσμια θέση της Pepsi. Παρά την πρόσφατη πίεση των επενδυτών υπέρ του χωρισμού του τμήματος ποτών από το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα σνακ της Pepsi, η 58χρονη Νόοι υποστήριξε τη δική της άποψη και κατάφερε να διατηρηθεί η ενότητα των δύο τμημάτων.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com