Ξεκίνησαν 21 καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες στην καρδιά της Αθήνας.

    Από: Startup Team

Εγκαινιάσθηκε η Δομή Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας EkinisiLAB στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ΣΕΒ – Δήμου Αθηναίων.

Με βασικούς συντελεστές τις 21 δυναμικές επιχειρηματικές ομάδες που φιλοδοξούν να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, εγκαινιάσθηκε σήμερα (Δευτέρα, 13.10.2014), στην καρδιά της Αθήνας, η Δομή Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας EkinisiLAB, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας του ΣΕΒ με τον Δήμο Αθηναίων. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλες τις επιχειρηματικές ομάδες  που φιλοξενούνται στο EkinisiLAB και να ακούσει τους νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι και του παρουσίασαν τις πρωτότυπες ιδέες τους.  Οι  «21 πρωταγωνιστές» του EkinisiLAB που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπως αγροδιατροφή, επιστήμες υγείας και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, νέα υλικά, λιανεμπόριο, τουριστικές εφαρμογές, κ.α., αποτελούν μια γενιά πολιτών της Αθήνας  που επενδύουν στο καινοτόμο επιχειρείν και στο μέλλον της πόλης.

 

Μετά τη συνάντηση με τις επιχειρηματικές ομάδες στο EkinisiLAB, ακολούθησαν δηλώσεις των εκπροσώπων των δύο φορέων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, δήλωσε:

«Θα εντείνουμε την προσπάθεια που για πρώτη φορά αναλαμβάνει ο δήμος της Αθήνας, σε διαρκή και ανοιχτή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους παραγωγικούς φορείς ώστε να στηρίξουμε την τοπική οικονομία. Προχωρούμε στο σχεδιασμό πρωτοβουλιών  και δυναμικών παρεμβάσεων, λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις.  Χρειαζόμαστε νέους επιχειρηματίες, επιχειρηματίες με νέες ιδέες, στο πλαίσιο ενός καινούργιου μοντέλου ανάπτυξης, μακριά από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κρατισμού. Ανθρώπους που να μπορούν με την κατάλληλη παιδεία, τεχνογνωσία και εξοπλισμό να διεκδικήσουν θέση σε ένα ανοιχτό, ευρωπαϊκό ή και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.»

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε:

«Κάνουμε σήμερα μια αρχή, μαζί με τον Δήμο Αθηναίων, στην Καρύτση,  εδώ που χτυπά η καρδιά της πόλης μας. Στόχος μας δεν είναι μόνο να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών, αλλά να ενθαρρύνουμε τη νέα γενιά να σκέπτεται επιχειρηματικά, να κτίζει στρατηγική, να λαμβάνει αποφάσεις και ρίσκα, να χτίζει συνεργασίες. Ελπίζουμε το εγχείρημά μας να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει και άλλους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν έμπρακτη ώθηση στην επιχειρηματικότητα.»

Με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων, η διοίκηση του ΣΕΒ επανέλαβε την πρότασή της για την προώθηση μιας δημιουργικής δέσμης ρυθμίσεων για τη «νέα καινοτόμο επιχείρηση», που περιλαμβάνει ειδική φορολογική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας (μειωμένη φορολογία επί των κερδών, μειωμένος ΦΠΑ μέχρι κάποια κλίμακα δραστηριότητας), καθώς και ειδική ασφαλιστική μεταχείριση για τα πρώτα έτη λειτουργίας (αναλογικές με τον κύκλο εργασιών,  εισφορές).

Το EkinisiLAB

Το EkinisiLAB είναι ένα οργανωμένο περιβάλλον εκκόλαψης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και υποστηρίζει έμπρακτα τους νέους επιστήμονες, βοηθώντας τους να μετατρέψουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο. Αποτελεί το επιστέγασμα μιας δημιουργικής συνεργασίας του ΣΕΒ με τον Δήμο Αθηναίων που στοχεύει με έργα και δράσεις στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας με προοπτική η Αθήνα να ανακάμψει και να αποκτήσει τη δυναμική μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.  Στόχος του ΣΕΒ είναι μέσω της δομής EkinisiLAB, να υποστηρίξει 60 επιχειρηματικά σχέδια με χαρακτηριστικά καινοτομίας, εξωστρέφειας  και υψηλής τεχνολογίας  μέχρι το τέλος του 2015.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ λειτουργεί από το 2013, άλλες 3 δομές στήριξης της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας (Αθήνα, Βόλο, Κρήτη), όπου έχει ήδη υποστηρίξει 59 επιχειρηματικά σχέδια. Η δομή EkinisiLAB αξιοποιεί τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί και λειτουργεί από την πρώτη ημέρα με γνώση και οργάνωση, έμπειρα στελέχη και δομημένη μεθοδολογία.

Η δράση πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση της ΕΑΤΑ και του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του «Έργου Αθήνα».

 

OI 21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ TOY A’ ΚΥΚΛΟΥ EkinisiLAB

Σύντομη περιγραφή επιχειρηματικών ιδεών

Aegean Blossoms – Τυποποίηση και διάθεση βοτάνων της ελληνικής γης σε αγορές του εξωτερικού

Η ιδέα: Πρόκειται για την προώθηση των βοτάνων της ελληνικής γης σε αγορές του εξωτερικού μέσα σε συσκευασία η οποία θα δηλώνει την υψηλή ποιότητα του προϊόντος. Το πρώτο προϊόν που θα προωθηθεί θα είναι το τσάι του βουνού.

Aerofilms – UAV Επιθεώρησης και Ανίχνευσης Θερμικών Διαρροών

Η ιδέα: Κατασκευή Aerial Robot (UAV) επιθεώρησης και ανίχνευσης θερμικών διαρροών σε γραμμές μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης. Η χρήση των  Aerial Robot (UAV) έχει δυνατότητες πολλών επιπλέον εφαρμογών και σε άλλες δραστηριότητες.

All About Wine – Ιστοσελίδα προώθησης προϊόντων Ελλήνων οινοπαραγωγών

Η ιδέα: Κατασκευή ιστοσελίδας με αντικείμενο τη διαφήμιση και προώθηση προϊόντων κυρίως μικρών Ελλήνων οινοπαραγωγών και τη διασύνδεσή τους με πελάτες του εξωτερικού.

Analysis Carotid – Διάγνωση & Αξιολόγηση της Καρωτιδικής Αθηρωμάτωσης

Η ιδέα: H ομάδα ANALYSIS_Carotid έχει ως στόχο τη δημιουργία προϊόντων λογισμικού για τον τομέα της Βιοϊατρικής με τεχνολογία αιχμής που θα απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά. Η ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορικής με εφαρμογές στην υγεία οδηγούν σε παροχή υπηρεσιών υγείας οι οποίες είναι προσωποποιημένες για τον ασθενή και μπορούν να βελτιώσουν τις διαγνωστικές διαδικασίες από άποψη αποτελεσματικότητας και κόστους.

ARECO – Εργοστάσιο αναδιαμόρφωσης μεταλλικών βαρελιών

Η ιδέα: Η υπό σύσταση εταιρεία θα κατασκευάσει (εξελίσσοντας υπάρχον μοντέλο)  γραμμή αναδιαμόρφωσης μεταλλικών βαρελιών και θα εμπορεύεται το τελικό προϊόν. Η εταιρεία επιπλέον σκοπεύει στην πώληση γραμμών παραγωγής και στην συνεκμετάλλευσή τους με άλλους επενδυτές εκτός Ελλάδος.

Biomulfarm – Μονάδα ολοκληρωμένης αξιοποίησης του δένδρου της μουριάς

Η ιδέα: Με επίκεντρο το δέντρο της μουριάς, η υπό σύσταση εταιρεία στοχεύει στο να παράγει, με πρώτη ύλη τα φύλλα και τον καρπό, υψηλής ποιότητας μετάξι και πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα.

Doctor and Advice.gr – Ηλεκτρονική πλατφόρμα στον χώρο της υγείας

Η ιδέα: Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου ο ασθενής θα μπορεί:

α) να αναζητά δεύτερη ιατρική γνώμη για υπάρχουσα διάγνωση,

β) να αναζητά γιατρούς και να κλείνει άμεσα ραντεβού με κριτήρια την εξειδίκευση,  τιμή,  κάλυψη  ταμείων και τον επεμβατικό ή διαγνωστικό εξοπλισμό και απευθύνεται κυρίως στην ελληνική αγορά.

EpigenTest – Αξιολόγηση φαρμάκων και φαρμακευτικών αγωγών

Η ιδέα: Η υπό σύσταση εταιρεία πρόκειται να κάνει μελέτες με βάση τη λειτουργική επιγενομική για την αποτελεσματικότητα και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων καθώς επίσης και για τον αντίκτυπο της φαρμακευτικής αγωγής σε υγιή κύτταρα. Απευθύνεται σε φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα, ερευνητικά εργαστήρια κλπ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Freelancers – Ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας ελεύθερων επαγγελματιών με πελάτες

Η ιδέα: Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο οικιακός πελάτης θα μπορεί να βρίσκει έναν επαγγελματία, ο οποίος θα έχει τα απαραίτητα προσόντα αλλά και πιστοποιητικά για να εκτελέσει την εργασία. Οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν προσφορές και να βαθμολογούν τις υπηρεσίες που δέχτηκαν.

GramCarbon – Κατασκευή Sporting Goods από σύνθετα υλικά

Η ιδέα: Η Grammarios Bikes είναι μια εταιρεία κατασκευής και πώλησης σκελετών και λοιπών εξαρτημάτων ποδηλάτων από σύνθετα υλικά με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το χαμηλό βάρος, την υψηλή μηχανική αντοχή και το χαμηλό κόστος παραγωγής. Η μέθοδος παραγωγής σύνθετων υλικών μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων εκτός sporting goods.

Greek Traditional Food – Ηλεκτρονικό κατάστημα με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα

Η ιδέα: Πρόκειται για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος που θα εμπορεύεται ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα απευθύνονται σε ευρωπαίους καταναλωτές καλύπτοντας τις ανάγκες διατροφής τους ανάλογα με τον τρόπο της ζωής τους. Τα προϊόντα είναι επιλεγμένα ώστε να επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό και να συμβάλλουν στη μακροζωία.

Helcotour – Διαδικτυακή υπηρεσία τουρισμού στη Μακεδονία

Η ιδέα: Η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας Helcotour (Hellas, eco, tourism) βασίζεται κυρίως στο γεγονός πως παρότι, στην Ελλάδα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας (πρακτικά συμπεριλαμβάνεται η διοικητική περιοχή της Μακεδονίας καθώς και κοντινές περιοχές αυτής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως είναι τα Μετέωρα στο νομό Τρικάλων) παρατηρείται μία συνεχής αύξηση του τουρισμού, υπάρχει ένα κενό που αφορά το κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού.

INTERHEALTH HELLAS – Ανάπτυξη εισερχόμενου ιατρικού Τουρισμού

Η ιδέα: Ανάπτυξη εισερχόμενου ιατρικού  τουρισμού μέσω συνεργασίας με επιλεγμένα επεμβατικά, θεραπευτικά κέντρα και ιατρούς. Για την εκπλήρωση των σκοπών της, θα αναπτύξει ειδική πλατφόρμα (web), η οποία θα παρέχει δυνατότητες ενημέρωσης, σύμφωνα με συνεργαζόμενους ιατρούς, κλινικές και επικοινωνία για τη σύναψη συμφωνίας με τον ξένο ασθενή.

Match & Teach Me – Ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης και διδασκαλίας

Η ιδέα: Ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μαθητές θα μπορούν να έχουν διδακτική εξωσχολική υποστήριξη από καθηγητές μέσω του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο (τηλεματική).

NFA, Natural Food Additives – Χρήση εκχυλισμάτων, αιθέρια έλαια

Η ιδέα: Η εταιρία NFA θα δραστηριοποιείται στο χώρο της μεταποίησης ελληνικών αρωματικών φυτών όπως το δεντρολίβανο, η ρίγανη και το θυμάρι. Η μεταποίηση θα είναι εστιασμένη στην ολιστική αξιοποίηση των αρωματικών φυτών μέσω της πρωτογενούς παραγωγής φυσικών προσθέτων για τρόφιμα με έμφαση στις αρωματικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ύλες από αρωματικά φυτά.

Paidagogoi – Ηλεκτρονική πλατφόρμα σύνδεσης ειδικών για το παιδί με γονείς παιδιών από βρεφικής ηλικίας έως και 12 ετών

Η ιδέα: Διαδικτυακή εφαρμογή πολύ-κριτηριακής αναζήτησης και ανεύρεσης ειδικών επαγγελματιών φροντίδας, απασχόλησης και μελέτης του παιδιού, σχεδιασμένη να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε οικογένειας και υλοποιημένη από επαγγελματίες στο χώρο του παιδιού, με εμπειρία στην αξιολόγηση ειδικών και απαιτήσεις στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους γονείς.

PROTEOMΑRKERS BIOTECH – Βιοτεχνολογία: Δραστηριοποίηση σε διαγνωστικά εργαστήρια, με φασματογράφο μάζας για ανάλυση δειγμάτων εγκύων γυναικών

Η ιδέα: Η εταιρεία Proteomarkers Biotech (PMB) είναι μία start up εταιρία βιοτεχνολογίας, στο πεδίο του μη επεμβατικού ελέγχου της υγείας του εμβρύου (non-invasive prenatal test) και των επιπλοκών της κύησης (non-invasive test of pregnancy complications). Η εταιρεία έχει κύριο σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των state-of-the-art τεχνικών της πρωτεωμικής και της φασματομετρίας μάζας που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση βιοδεικτών.

Sports-Guide.gr – Αθλητικός οδηγός

Η ιδέα: Η υπό σύσταση εταιρεία θα δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα άθλησης σε ανθρώπους που θα ήθελαν στον ελεύθερο χρόνο τους να αθληθούν προσφέροντας τη δυνατότητα να βρουν κάποιον  διαθέσιμο χώρο αλλά και άλλα άτομα που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε ένα ομαδικό άθλημα.

Truckbird – Δομημένη ηλεκτρονική αγορά φορτίων

Η ιδέα: Το Truckbird είναι μία ηλεκτρονική αγορά φορτίων που φέρνει σε επαφή αποστολείς εμπορευματικών φορτίων με μεταφορικές εταιρείες. Βοηθά τις εταιρείες να βρίσκουν ανταγωνιστικές προσφορές μεταφοράς, από αξιολογημένες μεταφορικές εταιρείες, με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

TRUSTPORTER – Ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταφορών μικρών αντικειμένων ή ατόμων

Η ιδέα: To Τrusporter είναι ένα σύστημα για το συνταίριασμα αιτημάτων μεταφοράς αντικειμένων ή ανθρώπων, από άτομα εμπιστοσύνης που θα εκτελούσαν ένα συμβατό δρομολόγιο έτσι κι αλλιώς. Ενθαρρύνοντας την αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης, την κοινωνική συμμετοχή και τους κοινωνικούς δεσμούς, το Τrustporter μετατρέπει την κρυμμένη αξία αυτών των διαδρομών σε αξία προς όφελος όλων. Το προϊόν απευθύνεται σε ιδιώτες, e-shops, μεταφορικές εταιρείες και επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Vitr-Alberi – Παραγωγή πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού οπωροφόρων δένδρων

Η ιδέα: Η υπό σύσταση εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού οπωροφόρων δένδρων για διάθεση σε φυτωριούχους ή παραγωγούς εντός και εκτός Ελλάδος με πλήρη ιχνηλασιμότητα και επιπλέον θα εξυγιαίνει προσβεβλημένα από ιώσεις καρποφόρα δένδρα.

Η δράση πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση της ΕΑΤΑ και του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του «Έργου Αθήνα».