Το χρήσιμο διαφορικό κατώφλι του Weber

    Από: Startup Team

Παρότι αυτή τη φορά προχωρώ και διεισδύω σε ένα μονοπάτι του marketing κάτι που είχα κάνει πρόσφατα με το άρθρο περί viral marketing, αυτή τη φορά λοιπόν θα προσπαθήσω να εξηγήσω περί τίνος πρόκειται αν ποτέ ακούσετε γι αυτό το διαβόητο κατώφλι . Η αλλαγή του ερεθίσματος που είναι απαραίτητη για να φτάσουμε το διαφορικό κατώφλι είναι μια σταθερή αναλογία της αρχικής τιμής του ερεθίσματος. Τον παρακάτω νόμο τον διατύπωσε ένας εκ των γνωστότερων θεωρητικών του management ο αξιότιμος κύριος Weber . Παρόλα αυτά θα επιχειρήσω να το εξηγήσω με ένα απλό παράδειγμα που λογικά θα κατανοήσουν όλοι . Πάρτε για παράδειγμα την εβδομαδιαία σας επίσκεψη στο super market εκεί όπου ας πούμε ότι βρίσκεται κάποιο μπουκάλι γάλα στο 1,02 ευρώ και την επόμενη βδομάδα βλέπετε στο ίδιο ράφι το ίδιο γάλα στα 2 ευρώ . Σίγουρα θα καταλάβετε την διαφορά της τιμής και θα σας φανεί περίεργο κάτι που ίσως σας κάνει να μην αγοράσετε το γάλα . Αυτή λοιπόν η μεταβολή στην τιμή είναι πάνω από το διαφορικό σας κατώφλι. Ας πούμε από την άλλη μεριά ότι αντί για 2 ευρώ η τιμή φτάσει στα 1,04 ,σε αυτή την περίπτωση λογικά θα συνεχίσετε ανενόχλητοι τις αγορές σας και λογικό είναι να μην καταλάβετε αυτή την αλλαγή πόσο μάλλον να επηρεάσει την αγορά σας .Αυτή η μεταβολή είναι κάτω από το διαφορικό κατώφλι άρα με απλά λόγια πρόκειται για ένα κατώφλι το οποίο όταν ξεπερνιέται αναγνωρίζουμε την μεταβολή στο χαρακτηριστικό ενός αγαθού.

Ισχύει μόνο για την τιμή ο νόμος του Weber ?

Σίγουρα η τιμή σε ένα αγαθό είναι από τα χαρακτηριστικά που δεν επηρεάζονται από το εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης αλλά και πολλές φορές και από τον πληθωρισμό και άλλα χίλια δύο , Άσχετα με αυτά όμως ο νόμος του weber αναφέρεται σε όλα τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος . Εξ’ αιτίας του συχνά μεταβαλλόμενου κόστους των υλικών,  που χρησιμοποιούνται για καραμέλες, σοκολάτες, γλυκά κ.λ.π.  υπάρχει μια συνεχής διερεύνηση για πιο σταθερά τιμολογημένα υποκατάστατα.  Η εταιρεία Peter Paul, Inc. σε μια μελέτη της,  ανακάλυψε ότι,  οι δοκιμαστές σοκολάτας δεν μπορούσαν να διακρίνουν αυτή που φτιάχτηκε με φυτικό λάδι,  από αυτή με το παραδοσιακό βούτυρο κακάο.

Άλλος τρόπος για να κρατηθούν οι τιμές ενός προϊόντος σε περιόδους μεταβαλλόμενου κόστους,  είναι η αλλαγή του μεγέθους του ή της ποσότητας που εμπεριέχεται στην συσκευασία. Για παράδειγμα,  σε μια περίοδο 23 ετών,  η εταιρεία Hershey Foods Corporation,  άλλαξε (προς τα πάνω) την τιμή της σοκολάτας γάλακτος μόνο 3 φορές, όμως άλλαξε (προς τα κάτω) το βάρος της 14 φορές.  Θα πρέπει να σημειωθεί,  ότι πολλές από αυτές τις μεταβολές που ξεφεύγουν από την αντίληψη του καταναλωτή,  είναι αυξήσεις βάρους του προϊόντος,  που γίνονται επιτρεπτές λόγω συμπίεσης του κόστους. Παρόμοιες αλλαγές έχουν γίνει για πολυάριθμα προϊόντα και συσκευασίες,  όπως εφημερίδες, χαρτί τουαλέτας, αναψυκτικά κι άλλα.

Ως επιχείρηση πως μπορώ να ωφεληθώ από αυτό το νόμο ?

Η απάντηση είναι πολύ απλή και κρύβετε στο γεγονός ότι πρέπει με πολύ μικρές αλλαγές να πετύχετε πολύ μεγάλες βελτιώσεις προς τους καταναλωτές και προς εσάς .