5 επιχειρηματικές ιδέες χαμηλού κόστους για τους φοιτητές

    Από: Startup Team

Για τους φοιτητές, είναι δύσκολο να ισορροπήσουν μια μερικής απασχόλησης δουλειά με το δύσκολο πρόγραμμα των μαθημάτων.

Εδώ θα βρεις πέντε επιχειρηματικές ιδέες κάτω από 100 ευρώ.

Χρειάζεται να έχεις χρήματα για να διασκεδάσεις στο Πανεπιστήμιο, και δεν είναι μυστικό ότι τα δίδακτρα (αν είσαι σε ιδιωτική σχολή), ανεβαίνουν κατά καιρούς. Αλλά με το πρόγραμμα των μαθημάτων να αλλάζει και για το πρωί αλλά μερικές φορές και για το βράδυ, πώς είναι δυνατόν να προσθέσεις και μια δουλειά στο φουλ πρόγραμμά σου? Για αυτό και οι πιο πολλοί φοιτητές στρέφονται στο να ξεκινήσουν μια δικιά τους επιχείρηση που να αρμόζει στις ικανότητές τους και στον περιορισμένο χρόνο τους.

Εδώ θα βρεις λοιπόν πέντε επιχειρηματικές ιδέες χαμηλού κόστους που μπορείς να χτίσεις όσο είσαι ακόμα στο πανεπιστήμιο.

  1. Υπηρεσία καθαρισμού σε κατοικία.

Σκέφτεσαι μια μερικής απασχόλησης εργασία που να χωράει στο πολυάσχολο πρόγραμμά σου? Μπορείς να στραφείς ως προς την υπηρεσία καθαρισμού!

Το 2009, η 21 χρονών Kristen Hadeed δημοσίευσε μια διαφήμιση σχετικά με υπηρεσίες καθαρισμού σε κατοικίες. Αφού είχε καθαρίσει επιτυχώς το δικό της σπίτι, η Hadeed ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό της δίκτυο από άτομα που η ίδια παραπέμπει.

“Ο καθαρισμός, είναι κάτι που εμπνέει εμπιστοσύνη. Όταν εμπιστεύεστε κάποιον, θα σας παραπέμψουν σε κάποιον” εξηγεί η Hadeed.

Καθαρίζοντας το εσωτερικό των σπιτιών, έδωσε τη δυνατότητα στην Hadeed να ισορροπήσει το βαρύ πρόγραμμα των μαθημάτων της, ενώ παράλληλα είχε εξασφαλίσει μια μερικής απασχόλησης εργασία που βασιζόταν στο πότε είναι η ίδια ικανή να διαθέσει τις ώρες της.  Στο τέλος, “στρατολόγησε” άλλους φοιτητές ως προς την επιχείρησή της, ιδρύοντας μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες υπηρεσίες καθαρισμού στην Φλόριντα, τη “Student Maid”.

Στα αρχικά στάδια, ξεκίνα χαλαρά και απλά, συμβουλεύει η Hadeed, ξεκινώντας από μια διαφήμιση στο διαδίκτυο για τις υπηρεσίες σου. Από κει και πέρα, οι ευκαιρίες που θα σου δοθούν, θα ανέβουν στα ύψη. Για να αποφύγεις να δώσεις μεγάλα χρηματικά ποσά για την startup σου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όλοι οι πελάτες σου να παρέχουν την πλειονότητα των καθαριστικών παροχών αλλά και να χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα χαλιά και νερωμένο λευκό ξίδι ως λύση για το καθάρισμα.

Για τις υπηρεσίες καθαρισμού της κατοικίας, μπορείς να ξεκινήσεις να χρεώνεις 20 ευρώ την ώρα. Μια άλλη συμβουλή? Πάντα να υπερεκτιμάς την ώρα που σου παίρνει να καθαρίσεις και να χρεώνεις σε κλίμακα της ώρας, σε περίπτωση που έχεις μεγάλο μέρος για καθαρισμό.

2.Υπηρεσία στη βοήθεια μετακόμισης πραγμάτων.

Είτε γυρνώντας  πίσω για το εξάμηνο το φθινόπωρο είτε πηγαίνοντας πίσω σπίτι για το καλοκαίρι, οι μεταφορείς μπορούν να έχουν απίστευτο εισόδημα βοηθώντας τους φοιτητές που μετακινούνται. Ένας μεταφορέας μπορεί να μαζέψει μέχρι και 200 ευρώ για μια μόνο δουλειά. Ο Stephen Vlahos και ο Cameron Doody παρατήρησαν τη μεγάλη ζήτηση και ίδρυσαν την Bellhops, μια φοιτητική σχετική με τις μετακομίσεις εταιρία, η οποία εξαπλώθηκε σε όλη την επικράτεια.

“Είναι τα διπλά χρήματα από αυτά που βγάζουν οι φοιτητές όταν δουλεύουν σε ένα κατάστημα για πίτσα, ενώ επιπλέον έχουν συχνά φιλοδωρήματα “ Doody told Pando. “Και μπορούν να δουλέψουν όποτε θέλουν”

Ποια λοιπόν είναι η παγίδα εδώ? Το να είσαι μεταφορέας είναι δύσκολη δουλειά και περιέχει πολύ δύσκολο και βαρύ κουβάλημα, οπότε πρέπει να έχεις την ικανότητα να μπορείς να μετακινείς μεγάλα αντικείμενα και πολυθρόνες με ευκολία.

Αν εγγραφείς ή ξεκινήσεις τη δικιά σου επιχείρηση όπως η Bellhops, όπου είσαι ικανός να έχεις ευέλικτο ωράριο και να χτίσεις το δικό σου πρόγραμμα, θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για φοιτητές. Αν έχεις ήδη πολλές γνωριμίες, διέδωσε τις υπηρεσίες σου από στόμα σε στόμα, στα κοινωνικά μέσα, με διαφημίσεις στο ίντερνετ, με φυλλάδια και μέσω ιστοσελίδας,  ώστε να δημιουργηθεί το άμεσο ξεκίνημα στην επιχειρηματική σου καριέρα με λίγα ή καθόλου έξοδα για τη startup  σου.

  1. Πρόσεχε παιδιά.

Είσαι καλή με τα παιδιά? Μια θέση ως babysitter ή νταντά, μπορεί να αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για ένα φοιτητή που ψάχνει μια δουλειά μερικής απασχόλησης. Είτε αυτό είναι να προσέχει παιδιά σε βραδινές εξόδους των γονιών τους είτε να πηγαίνει να τα παίρνει από το σχολείο, για αυτό και μπορούμε να πούμε ότι πάντα χρειάζονται babysitters.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν site με υπηρεσίες για babysitting όπως το SitterCity.com και το Care.com , τα οποία κάνουν εύκολο και πολύ απλό τη διαδικασία για να “προμοτάρεις” και να διαφημίσεις τις υπηρεσίες σου και να μπεις στον κόσμο των πολύ απασχολημένων γονέων. Πολλές σχολές μάλιστα προσφέρουν τις δικές τους προτάσεις ως προς site καριέρας, τα οποία συνδέουν τους φοιτητές με τις τοπικές προτάσεις για babysitting και για νταντάδες, καθώς ο καλύτερος τρόπος για να έχεις μια καλή δουλειά, συνήθως γίνεται μέσα από τις παραπομπές.

Το babysitting έχει απίστευτη βέβαια ευθύνη, οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχεις αυτοπεποίθηση ως προς τα προσόντα σου για να προσέξεις ένα παιδί. Με προϋπηρεσία κατάλληλη ή με το να μάθεις τις πρώτες βοήθειες ή με το να παρακολουθήσεις μαθήματα για babysitting είναι κάποιοι  από τους τρόπους για να ξεκινήσεις.

Η τιμή του babysitting μπορεί να διαφέρει αλλά συνήθως είναι από τα 8 ευρώ μέχρι 40 ευρώ, ανάλογα με την εμπειρία σου, ανάλογα με την πόλη που μένεις, με τις ηλικίες των παιδιών, τον αριθμό των παιδιών και την ευθύνη που πρέπει να έχεις(να πρέπει να οδηγείς ή να μαγειρέψεις ή να προσέχεις και κάποιο ζωάκι μαζί με τα παιδιά κ.λ.π)

  1. PR για PRomoter ή αλλιώς διοργανωτής εκδηλώσεων.

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές, ασχολούνται στα πανεπιστήμια τους με τα “κοινωνικά”. Γιατί να μην το αξιοποιήσουν?

Μέσα στα χρόνια του πανεπιστημίου, ο Alex Sanchez είναι συνέταιρος στην  Edgework Entertainment, μια νέα επιχείρηση διοργάνωσης και διοίκησης εκδηλώσεων, που συνδυάζει επίσης το promotion και το συμβουλευτικό περιεχόμενο. Ο Sanchez παρατήρησε μια ανικανοποίητη ζήτηση για εκδηλώσεις που γίνονταν εκτός της σχολής.

Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση αυτή, δικτυώθηκε με τους τοπικούς ιδιοκτήτες των τοπικών σκηνών αλλά και με μουσικούς ώστε να δημιουργήσει ένα σύνδεσμο μεταξύ των διασκεδαστών και των σκηνών. Ήταν επίσης ικανός να οργανώσει και να εκτελέσει επιτυχημένες εκδηλώσεις που η επιχείρησή του τα προώθησε στο πανεπιστήμιο μέσω αντισυμβατικού marketing, όπως το να μοιράζει σχετικά φυλλάδια, να βάζει posters και να μιλάει σε έναν προς έναν φοιτητή για να το κάνει δημοφιλές ανάμεσα στους φοιτητές.

Η εταιρία επίσης αξιοποίησε αρκετά και τα social media και τα κανάλια μέσω αυτών ενώ παράλληλα δημιούργησε μια ιστοσελίδα για να προωθηθεί στην κοινωνία.

Έτσι μπορεί να θεωρηθεί νίκη από όλα τα τμήματα: Οι εκδηλώσεις προσελκύουν περισσότερους πελάτες, μουσικούς, που προωθούνται και η Edgework Entertainment παίρνει ένα ποσοστό από τις ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν αλλά και από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

“Βρες τους σωστούς ανθρώπους για να συνεργαστείς και να βεβαιωθείς ότι έχετε καλή χημεία. Όλοι βάζουν την πινελιά τους για μια μεγαλύτερη εικόνα, οπότε η επικοινωνία είναι το κλειδί” , λέει ο Sanchez.

Στην κορυφή των ιδιαίτερων επικοινωνιακών ικανοτήτων, βρίσκεται η οργανωτικότητα όπως επίσης και να έχεις την ικανότητα να γραπωθείς από  τα θεμέλια μιας επιχείρησης, από το μάρκετινγκ και από την οικονομία, τα οποία είναι απαραίτητα για έναν διοργανωτή event.

  1. Φτιάξε τα δικά σου κοσμήματα.

Δε χρειάζεται να είσαι πρώτη στον κόσμο στα κοσμήματα για να ξεκινήσεις τη δική σου σειρά κοσμημάτων. Η LeiLei Secor, ιδρύτρια του Designed by Lei, ξεκίνησε με απλά βήματα, κάνοντας για αρχή βραχιολάκια της φιλίας. Χρόνια μετά, η Secor ξεκίνησε να κάνει με σύρμα κοσμήματα, τα οποία ξεκίνησε να τα πουλάει στο Etsy, ένα e-shop το οποίο χρεώνει μια μικρή τιμή για κάθε κατηγορία.

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση στις επιχειρήσεις, η  Secor  έμαθε πώς να πουλάς στο διαδίκτυο, μέσω μιας ενδελεχούς αναζήτησης και με το να βλέπει online μαθήματα, τα οποία μάλιστα και προτείνει σε οποιονδήποτε  επίδοξο κατασκευαστή κοσμημάτων.

“ Είχα επίσης επικεντρωθεί πολύ στη φωτογραφία,” λέει. “Πιστεύω ότι οι καλές φωτογραφίες είναι ένα από τις πιο ενδιαφέρουσες οπτικές για να επιτύχεις στην πώληση μέσω διαδικτύου.”

Αν επικεντρωθείς πρώτα απ΄όλα στο Etsy  ως προς τη βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης, και παράλληλα προωθείς σχέδιά σου στα social media, έχεις βρει τον καλύτερο τρόπο για να προσελκύσεις μαζικά κοινό στα προϊόντα σου, μας συμβουλεύει η Secor.