Μέτρα προσωρινής διευκόλυνσης των επιχειρήσεων προτείνει το ΕΒΕΠ

    Από: Startup Team
πηγή: businessnews.gr

Από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, οπότε και εφαρμόστηκε η τραπεζική αργία και ο περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς βρίσκεται σε καθημερινή, ανοικτή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις- μέλη του για την καταγραφή των τεράστιων προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί από τα capital controls, στην κατ´ ελάχιστον εύρυθμη λειτουργία τους και κυρίως στην εισαγωγική και εξαγωγική τους δραστηριότητα, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Με επιστολές του προς το νέο Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, το Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα, τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδα, και τη Γενική Διευθύντρια Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., κα Ε. Γιαλούρη, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, κατέθεσε μία σειρά προτάσεων, οι οποίες εάν εφαρμοστούν αναμένεται, να επιφέρουν μια μερική εξομάλυνση της κατάστασης, χωρίς να δημιουργούν δημοσιονομικά προβλήματα στο κράτος, αλλά και διαχειριστικά θέματα στα τελωνεία.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, συνοπτικά έχουν, ως εξής: αδυναμία παραλαβής εισαγωγών και παράδοσης εξαγωγών, άμεσος κίνδυνος αλλοίωσης ή καταστροφής των ευπαθών φορτίων, ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων υλών.

Επίσης, υπάρχει απόλυτη αδυναμία εκτέλεσης εμβασμάτων πληρωμής σε προμηθευτές του εξωτερικού εμπορίου, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας, αδυναμία πληρωμής λογαριασμών προς τρίτους, αυξανόμενη διστακτικότητα πελατών του εξωτερικού να εμβάσουν χρήματα σε ελληνικούς λογαριασμούς.

Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια για προκαταβολή ή εξόφληση της αξίας των εισαγωγών, λόγω της απαιτούμενης έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω της συνεργαζόμενης Τράπεζας, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί παρά μόνο ελάχιστες αιτήσεις εισαγωγών Α’ και Β΄ υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός Ε.Ε.) και σε πολλές περιπτώσεις, ακυρώσεις από την πλευρά των προμηθευτών, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αδυναμίας κατάθεσης και πίστωσης επιταγών, διαδικασίας “factoring”, αλλά και έκδοσης εγγυητικώ

διαβάστε περισσότερα εδώ:
businessnews.gr