Τρεις ιστορίες για αυτές τις δύσκολες –επιχειρηματικά- ημέρες

    Από: Startup Team

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης στην οικονομία και όλοι σκεφτόμαστε το μέλλον των επιχειρήσεων μας. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα σημερινά δεδομένα θα συνεχίσει να ταλαντεύεται για το επόμενο 6μηνο με πιθανή μείωση στους τζίρους -κυρίως των καταστημάτων- περίπου στο 20-25%. Σαφώς, η ξαφνική αλλαγή στις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, θα μας αναγκάσει να αναθεωρήσουμε τα δεδομένα και να τα δουλέψουμε σε μια διαφορετική βάση. Σε κάθε περίπτωση όμως οι κινήσεις σας πρέπει να είναι μελετημένες και ουσιαστικές. Σ’ αυτό το πλαίσιο σας παραθέτω τρεις ιστορίες, προσαρμοσμένες από το βιβλίο «99 Inspiring Stories” του Barry Powell, που θα σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα διαφορετικά!

Πρώτη Ιστορία: Το γαϊδούρι που έπεσε στο πηγάδι

Τρεις ιστορίες για αυτές τις δύσκολες –επιχειρηματικά- ημέρες

“Ένας αγρότης είχε ένα γέρικο γαϊδούρι. Μια νύχτα το γαϊδούρι αυτό έπεσε κατά λάθος μέσα στο παλιό πηγάδι του κτήματος. Ο αγρότης, ξαφνικά, άκουσε τον θόρυβο που έβγαινε από το πηγάδι και διαπίστωσε σε πόση δύσκολη κατάσταση ήταν πλέον ο γέρικος φίλος του.

Ο αγρότης έπρεπε να βρει μια λύση για το γαϊδούρι του και παρ’ ότι το αγαπούσε πολύ καθώς τον βοηθούσε τόσα χρόνια, αποφάσισε πως ούτε ο τετράποδος γέρικος βοηθός του αλλά ούτε και το –σχεδόν ξερό- πηγάδι άξιζαν την προσπάθεια για να σωθούν. Έτσι, φώναξε τους γιους του και τους ζήτησε να τον βοηθήσουν να ρίξουν χώματα μέσα στο πηγάδι, ώστε να θάψουν το ταλαιπωρημένο ζωντανό μέσα στο πηγάδι και να το γλιτώσουν από την δυστυχία του.

Στην αρχή, όταν ο γάιδαρος ένιωσε το χώμα να πέφτει με ορμή στην πλάτη και στο κεφάλι του, πανικοβλήθηκε. Καθώς όμως οι τρεις άντρες συνέχιζαν να φτυαρίζουν, μια ιδέα ήρθε στο μυαλό του: κάθε φορά που έπεφτε στην πλάτη του μια φτυαριά με χώμα θα το τίναζε από πάνω του και ανέβαινε πάνω στα πεσμένα χώματα.

Και αυτό έκανε! Τίναζε τα χώματα και ανέβαινε πάνω. Συνέχιζε να το κάνει και να το επαναλαμβάνει στον εαυτό του συνέχεια και συνέχεια για να παίρνει κουράγιο. Κάθε φτυαριά τον πονούσε και η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά ο γάιδαρος έμενε προσηλωμένος στον στόχο του, για να διώξει τον πανικό, να τινάξει τα χώματα και να ανέβει πάνω τους.
Μετά από λίγο, εξαντλημένος πια, ο γάιδαρος κατάφερε να βγει από το πηγάδι. Τι ανακούφιση! Τα χώματα που θα τον έθαβαν ζωντανό, στην πραγματικότητα τον βοήθησαν να σωθεί. O γάιδαρος αντιμετώπισε αυτήν την αντιξοότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Αν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα σας (και δεν κρύβεστε από αυτά), αρνείστε να παραδοθείτε στον πανικό, βρείτε μια λύση και συγκεντρωθείτε σε αυτήν: τότε να είστε σίγουροι πως θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε κάθε δύσκολη περίσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεύτερη Ιστορία: Τρία ψάρια σε μια λίμνη

Τρεις ιστορίες για αυτές τις δύσκολες –επιχειρηματικά- ημέρες

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσαν τρία ψάρια σε μια λίμνη. Το πρώτο ψάρι το έλεγαν «Σχεδιάζω», το δεύτερο το έλεγαν «Σκέφτομαι Γρήγορα» και το τρίτο «Περιμένω και Αποφασίζω».

Μια μέρα άκουσαν δύο άντρες να συζητούν μεταξύ τους και να λένε πως θα πήγαιναν για ψάρεμα στην λίμνη χρησιμοποιώντας δίχτυα.
Ο «Σχεδιάζω» είπε «απόψε, θα κολυμπήσω προς το ποτάμι και θα κρυφτώ»,
ο «Σκέφτομαι Γρήγορα» είπε « Είμαι σίγουρος πως κάτι θα σκεφτώ την τελευταία στιγμή!» και
ο «Περιμένω και Αποφασίζω» είπε βαριεστημένα «Δεν μπορώ να ασχοληθώ μ’ αυτό τώρα, θα το σκεφτώ αύριο αφού δω την κατάσταση!»

Την επόμενη μέρα ο δύο ψαράδες έφτασαν στην λίμνη νωρίς το πρωί. Ο «Σχεδιάζω» δεν ήταν πια στην λίμνη, αλλά τα άλλα δύο ψάρια πιάστηκαν στα δίχτυα. Ο «Σκέφτομαι Γρήγορα», γύρισε αμέσως ανάποδα και δεν κουνιόταν, κάνοντας τον ψόφιο. «Α! Αυτό το ψάρι ήταν ήδη ψόφιο όταν το πιάσαμε, δεν μας κάνει» αναφώνησε ο ένας ψαράς και το πέταξε πάλι στην λίμνη. Αλλά το τρίτο ψάρι, ο «Περιμένω και Αποφασίζω, κατέληξε στην ψαραγορά….

Σε περιόδους αβεβαιότητας ή κινδύνου, σχεδιάστε εκ των προτέρων τις κινήσεις σας ή να είστε σε ετοιμότητα να σκεφτείτε γρήγορα και άμεσα εναλλακτικές.

Τρίτη Ιστορία: Οι βάτραχοι και οι διαγωνισμός ανάβασης

Τρεις ιστορίες για αυτές τις δύσκολες –επιχειρηματικά- ημέρες

«Πριν καιρό, ένα τσούρμο βάτραχοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν σ’ έναν διαγωνισμό ανάβασης. Ο βάτραχος που θα έφτανε μέχρι την κορυφή του πιο ψηλού πύργου της πόλης θα ήταν ο νικητής. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε να δει τον αγώνα και να εμψυχώσει τους αθλούμενους.

Ο πύργος ήταν όντως πολύ ψηλός, και κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν πίστευε πως κάποιο βατράχι θα έφτανε μέχρι την κορυφή.
Κατά την διάρκεια του αγώνα, το πλήθος φώναζε:
«Με τίποτα! Αυτό είναι πολύ δύσκολο!»
«Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση!»
«Θα είναι μάλλον ηλίθιοι για να νομίζουν πως θα φτάσουν μέχρι την κορυφή!»

Οι βάτραχοι άκουγαν το πλήθος δυνατά και καθαρά. Στην πορεία, ένας – ένας εγκατέλειπαν την προσπάθεια. Μερικοί όμως συνέχιζαν και μερικοί κατάφεραν να φτάσουν ψηλότερα και ψηλότερα. Το πλήθος συνέχιζε να φωνάζει «Δεν θα τα καταφέρουν, αποκλείεται, είναι πολύ δύσκολο!».

Οπότε, ακόμα και οι βάτραχοι που επέμειναν περισσότερο από τους άλλους, κουράστηκαν και τα παράτησαν. Στο τέλος, έμεινε ένας βάτραχος, μικρός αλλά πεισματάρης, που κατάφερε μετά από πολύ προσπάθεια να φτάσει στην κορυφή και να βγει νικητής!

Ένας άλλος βάτραχος τον ρώτησε, πως βρήκε την δύναμη να πετύχει κάτι τόσο δύσκολο για όλους τους άλλους; Ο νικητής βάτραχος όμως δεν απάντησε. Δεν απάντησε για ήταν κουφός…»

Μην ακούτε τις γνώμες και τις απόψεις του κόσμου. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Αν το πιστεύετε ΕΣΕΙΣ τότε μπορείτε και να το πετύχετε.

** Διαβάστε περισσότερα σε άλλο άρθρο μου για το πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα capital controls.