Viral Marketing: Πώς να γίνετε το απόλυτο viral!

    Από: Startup Team

Ας το παραδεχτούμε! Ποιος δεν ζηλεύει την επιτυχία ενός προϊόντος, όταν αυτό αποκτά viral διαστάσεις; Ποιος δεν θαυμάζει τους δημιουργούς μιας αποτελεσματικής viral καμπάνιας; Και ποιος δεν υποκλίνεται στον σαρωτικό χαρακτήρα του Viral Marketing;

Φανταστείτε το επιτυχημένο Viral Marketing σαν μία χιονοστιβάδα που παρασύρει τους πάντες στο διάβα της! Το μήνυμά του διαδίδεται από γνωστό σε γνωστό και από φίλο σε φίλο, τόσο άμεσα και αβίαστα, ώσπου ο τελικός αριθμός των αποδεκτών του ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Η τέχνη του Viral Marketing, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να γίνει κάποιος ή κάτι viral, απαιτείται μαεστρία, μεθοδικότητα και ανεξάντλητη δημιουργικότητα. Επιθυμείτε κι εσείς να γίνετε viral; Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας φέρουν πιο κοντά στον στόχο σας!

1. Στοχεύστε σε μικρά δίκτυα

Πολλοί υποθέτουν ότι ένα μήνυμα διαδίδεται γρήγορα και εύκολα, όταν απευθύνεται από την αρχή σε ένα ευρύ κοινό. Αυτό είναι μια μεγάλη παρανόηση και το πρώτο σοβαρό σφάλμα που μπορεί να κάνει όποιος ασχολείται με το viral marketing.

Το ευρύ κοινό είναι ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων, όπου τα μέλη αλληλεπιδρούν σε πολύ χαμηλό βαθμό. Πόσες πιθανότητες έχει το μήνυμά σας να φτάσει παντού, όταν «ρίχνεται» απευθείας μέσα σ’ ένα δαιδαλώδες δίκτυο;

Από την άλλη, σκεφθείτε πώς λειτουργεί ένα μικρότερο δίκτυο ανθρώπων. Τα μέλη του επικοινωνούν συχνά μεταξύ τους και ασκούν σημαντική επιρροή το ένα στο άλλο. Τι θα γίνει, εάν εκθέσετε ένα μικρό σύνολο ατόμων σ’ ένα ευφάνταστο μήνυμα; Αυτό θα διαδοθεί άμεσα, θα γίνει σύντομα αγαπητό και τα άτομα θα θελήσουν να το μοιραστούν με άλλους ανθρώπους ή δίκτυα, έξω από το σύνολο!

Ιδανικό παράδειγμα αποτελεί το Facebook. Όταν ο Mark Zuckerberg λάνσαρε το Facebook, δεν στόχευσε σε μία μεγάλη αγορά. Αντιθέτως, εστίασε αρχικά σ’ ένα πολύ μικρότερο δίκτυο με ισχυρές διασυνδέσεις: τους φοιτητές του Harvard. Καθώς το Facebook αποκτούσε μεγάλη απήχηση στο Harvard, σειρά είχαν άλλα πανεπιστήμια. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας.

2. Σπάστε τα καλούπια της κλασικής διαφήμισης

Ξεφύγετε από τα τετριμμένα των τυπικών διαφημίσεων. Δεν εννοούμε να δημιουργήσετε μία πρωτότυπη διαφήμιση, αλλά να επινοήσετε ένα περιεχόμενο που δεν παραπέμπει καν σε διαφήμιση! Δεν είναι εύκολο, όμως είναι αρκετό για να παρακινήσει το κοινό σας, ώστε να διαδώσει το brand σας με άμεσο και αυθόρμητο τρόπο.

Αποφύγετε κλισέ εκφράσεις και μην παρουσιάζετε ως μόνη επιδίωξή σας την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας. Δημιουργήστε ένα περιεχόμενο υψηλής αξίας, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στο κοινό σας. Το «δωρεάν» προσελκύει πάντοτε τα μάτια των καταναλωτών και δημιουργεί θετικές εντυπώσεις.

3. Προκαλέστε συναισθήματα

Χαρίστε αφθονία συναισθημάτων στο κοινό σας! Κάντε το να γελάσει, να συγκινηθεί, να αισθανθεί κάτι έντονο, ώστε να θελήσει να μοιραστεί την εμπειρία του με άλλους ανθρώπους. Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά μιας επιτυχημένης viral εκστρατείας είναι το στοιχείο της ταύτισης. Όταν το περιεχόμενό σας αντλεί στοιχεία από την πραγματικότητα και ο χρήστης ταυτίζεται με αυτό, είναι πολύ πιθανό να κάνει το πολυπόθητο share.

Πώς αλλιώς μπορείτε να κάνετε γρήγορα δημοφιλές το περιεχόμενό σας; Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του χιούμορ, της επικαιρότητας, του παράδοξου και του ασυνήθιστου. Αν το μήνυμά σας είναι πολύ αστείο ή κινεί την περιέργεια του χρήστη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο χρήστης θα το μοιραστεί με κάποιον άλλον – κι εκείνος, με τη σειρά του, με κάποιον άλλον.

4. Επενδύστε στη δύναμη της εικόνας

Τελικά, μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις ή… ακόμη πιο πολύ; Μία εικόνα μπορεί να απογειώσει μία ιδέα ή να την καταστρέψει. Μία καλαίσθητη και πρωτότυπη εικόνα είναι αρκετή, για να αιχμαλωτίσει χιλιάδες βλέμματα και να μεταδώσει με ταχύτητα και επιτυχία το μήνυμα που επιθυμείτε.

Δεν έχει σημασία αν θα χρησιμοποιήσετε απλώς μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα άρθρο ή ένα onlineπαιχνίδι, για να γίνετε viral. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία εικόνα! Επενδύστε στη δημιουργικότητα και την υψηλή αισθητική.

Συνδυάζοντας την καταλυτική παρουσία της εικόνας με άλλα μέσα, μπορείτε να αυξήσετε ραγδαία τη δημοτικότητά σας. Αξίζει να σημειώσουμε πως το κορυφαίο μέσο του viral marketing είναι το video, το οποίο ενώνει μοναδικά τις δυνάμεις εικόνας και ήχου.

5. Αναδείξτε το περιεχόμενό σας

Βεβαιωθείτε ότι κοινοποιείτε τα μηνύματά σας στα social media, ενσωματώνετε τα share buttons και δεν περιορίζετε την πρόσβαση στο περιεχόμενό σας. Ίσως μοιάζει προφανές, αλλά δεν το κάνουν όλοι. Επιπλέον, δημιουργήστε μοναδικά hashtags που σας χαρακτηρίζουν και ενθαρρύνετε το κοινό να εκφράσει τη γνώμη του για το περιεχόμενό σας.

Τέλος, είναι άκρως σημαντικό να εντοπίζετε το καταλληλότερο κανάλι διανομής, ανάλογα με το είδος του περιεχομένου σας. Αν στοχεύετε να γίνετε viral μέσω μιας φωτογραφίας, χρησιμοποιήστε το Facebook ή το Twitter. Αν αποσκοπείτε, από την άλλη, σ’ ένα viral video, επιλέξτε το YouTube ή το Instagram.

Εν κατακλείδι

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το σωστό Viral Marketing είναι αληθινά δύσκολο. Όμως, δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις πιο οικονομικές μορφές marketing, δεν πρέπει να σας φοβίζει. Αρχίστε να πειραματίζεστε, αξιοποιώντας το feedback που θα λαμβάνετε κάθε φορά. Αργά ή γρήγορα, θα καταφέρετε να μυηθείτε στα μυστικά του και να δημιουργήσετε το απόλυτο viral περιεχόμενο!