Buzz Marketing: Πώς να κάνετε θόρυβο

    Από: Startup Team

Σίγουρα έχετε ξανακούσει τον όρο “buzz”! Ποιος επιχειρηματίας δεν εύχεται το προϊόν ή η υπηρεσία του, με κάποιο τρόπο, να κάνει τον πολυπόθητο θόρυβο – με την καλή έννοια πάντοτε – ή αλλιώς το πολυπόθητο buzz; Το Buzz Marketing αποκαλύπτει ότι αυτός ο θόρυβος δεν προκαλείται τυχαία. Αντιθέτως, έρχεται ως αποτέλεσμα μιας καλοσχεδιασμένης στρατηγικής.

Στο σημερινό άρθρο μας, θα εξηγήσουμε τι σημαίνει “Buzz Marketing”, ξεκαθαρίζοντας συχνές ασάφειες και παρανοήσεις. Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε έξι καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία του, ώστε να μάθετε πώς να κάνετε τον πιο εκκωφαντικό θόρυβο γύρω από το όνομά σας!

Τι είναι το Buzz Marketing;

Πρόκειται για εκείνη την ενέργεια, το event ή τη δραστηριότητα που θα στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο brand, με τρόπο καθηλωτικό. Σύμφωνα με πολλούς, το Buzz Marketing αποτελεί μορφή του Guerrilla Marketing. Δεν θα διαφωνήσουμε, καθώς και τα δύο μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και συχνά πραγματοποιούνται σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους.

Το Buzz Marketing συνδέει το brand μιας εταιρείας με ένα εκκεντρικό γεγονός ή μία ανεπανάληπτη εμπειρία, με στόχο να δημιουργήσει τον απαραίτητο ντόρο, κάνοντας τους πάντες να μιλούν γι’ αυτό με ενθουσιασμό. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να το ταυτίζουμε με το Word-of-Mouth Marketing. Το word-of-mouth συνυπάρχει με το buzz, αλλά μπορεί να υπάρξει και χωρίς αυτό.

Πολλοί το συγχέουν και με το Viral Marketing. Και πάλι λάθος! Το Viral Marketing λειτουργεί μέσω του – γνωστού σε όλους μας πλέον – virality και αποκλειστικά στα online media. Από την άλλη, το Buzz Marketing μπορεί να γίνει παντού, ενώ είναι προσανατολισμένο περισσότερο στον σχεδιασμό μιας «πολύκροτης» ενέργειας, παρά π.χ. μιας ιδιαίτερης εικόνας που φιλοδοξεί να γίνει viral.

Τα 6 στοιχεία του Buzz Marketing

Και τώρα ίσως αναρωτιέστε… Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι μία ενέργειά μας θα κάνει το επιθυμητό buzz, οδηγώντας σε αυξημένο brand awareness και traffic; Συγκεντρώσαμε για εσάς τους έξι καταλύτες του Buzz Marketing, τους οποίους σας παρουσιάζουμε παρακάτω:

  1. Το ταμπού

Ταμπού ή αλλιώς απαγορευμένο! Κι όμως, στους ανθρώπους αρέσει πολύ να συζητούν για θέματα ταμπού. Φαίνεται πως καθετί απαγορευμένο είναι πάντοτε πιο ελκυστικό για την ανθρώπινη φύση. Συνήθως, τα θέματα που αποτελούν ταμπού για την κοινωνία μας είναι και τα πιο αμφιλεγόμενα.

Ξεκινήστε ένα offline ή online debate γύρω από ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα των ημερών μας! Ή κάντε μία σχετική τοποθέτηση, που να μην στιγματίζει την εταιρεία σας, μέσω μιας δημοσίευσης, ενός τολμηρού περιεχομένου ή ενός event. Θα εκπλαγείτε με την ανταπόκριση που θα συναντήσετε και το ενδιαφέρον που θα προκαλέσετε!

  1. Το ασυνήθιστο

Κάνοντας κάτι ασυνήθιστο, κινείτε την περιέργεια του κόσμου και, κυρίως, ξεχωρίζετε από το πλήθος! Ασυνήθιστο σημαίνει μοναδικό. Κι όπως έχουμε ξαναπεί, η εμπειρία που προσφέρετε στο κοινό σας πρέπει να είναι πάντοτε μοναδική, εάν επιδιώκετε την αυθόρμητη δημοσιότητα.

Έχετε μία ασυνήθιστη ιδέα; Σκέφτεστε να δημιουργήσετε κάτι που δεν τόλμησε κανείς νωρίτερα; Επιθυμείτε να διοργανώσετε ένα event ή ένα webinar που θα ξεφεύγει από τα τετριμμένα; Σχεδιάζετε ένα ανατρεπτικό website; Τέλεια! Το ασυνήθιστο περιεχόμενο θα προκαλέσει και ασυνήθιστο buzz γύρω από το όνομά σας.

  1. Το αξιοσημείωτο

Το στοίχημα εδώ γίνεται δυσκολότερο. Για να είναι κάτι αξιοσημείωτο, δεν αρκεί να είναι ασυνήθιστο ή μοναδικό. Πρέπει να είναι εξαιρετικό, κορυφαίο, τέλειο! Αν θέλετε να στρέψετε όλα τα βλέμματα πάνω σας, πρέπει να προσφέρετε κάτι ανέλπιστα καλό, πολύ ανώτερο από τον μέσο όρο, που θα ξεπερνά κάθε προηγούμενη προσδοκία.

Για παράδειγμα, σκοπεύετε να φτιάξετε ένα βίντεο στα πλαίσια της προωθητικής καμπάνιας σας; Μην επαναπαυτείτε σε μία πρωτότυπη ιδέα. Δείξτε τη δέουσα προσοχή σε σκηνοθεσία, μοντάζ, μουσική επένδυση και φωτογραφία, ώστε να φτιάξετε ένα βίντεο άκρως προσεγμένο σε όλα τα επίπεδα. Με άλλα λόγια, δημιουργήστε ένα απαράμιλλο αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει τα πλήθη και θα τα κάνει να παραμιλούν για εσάς!

  1. Το σοκαριστικό

Μην μπερδεύεστε! Δεν εννοούμε αποκρουστικό ή τρομακτικό. Εννοούμε κάτι τόσο ακραίο, που να αφήνει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό, χωρίς να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Σ’ αυτό το σημείο, ο καταναλωτής θα πρέπει να αναρωτηθεί με έκπληξη και ενθουσιασμό «Μα, πώς το έκαναν αυτό;»!

Πραγματικά ακραίο αλλά πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του συγκεκριμένου στοιχείου του Buzz Marketing αποτελεί η περίπτωση του Half.com (του σημερινού ebay.com). Η ιστοσελίδα κατάφερε, επί πληρωμή, να μετονομάσει μία πόλη με το όνομά της για έναν ολόκληρο χρόνο! Μπορείτε να φανταστείτε την πρωτόγνωρη δημοσιότητα που απέκτησε με αυτή την κίνησή της, σωστά;

Συνδέστε το brand σας, λοιπόν, με μία ενέργεια τόσο απίστευτη, που θα κάνει το κοινό σας να τρίβει τα μάτια του. Σαφώς, δεν σας προτρέπουμε να ξοδέψετε μία περιουσία, για να τα καταφέρετε. Σας προτείνουμε να επιστρατεύσετε την εφευρετικότητά σας και είμαστε βέβαιοι ότι κάτι καλό θα σκεφθείτε.

  1. Το ξεκαρδιστικό

Δεν υπάρχει ιδανικότερο μέσο από το χιούμορ, για να κάνετε αίσθηση – είτε online είτε offline. Δημιουργήστε ένα πολύ αστείο περιεχόμενο ή διοργανώστε ένα event με ευτράπελα και κωμικά ευρήματα. Καταναλωτές και δημοσιογράφοι θα θελήσουν να μοιραστούν την εμπειρία τους με τον περίγυρο και, παράλληλα, θα συνδυάσουν το brand σας μ’ ένα πολύ ευχάριστο στοιχείο: το γέλιο!

  1. Το μυστικό

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό! Είναι γεγονός πως οτιδήποτε καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου εγείρει πάντοτε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των συζητήσεων. Τι μπορείτε να κάνετε για να εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός; Όταν ετοιμάζεστε να διαθέσετε ένα νέο προϊόν στην αγορά, γνωστοποιήστε ότι κάτι καινούργιο έρχεται από εσάς, χωρίς να αποκαλύπτετε περισσότερες λεπτομέρειες!

Εναλλακτικά, προτού λανσάρετε το νέο προϊόν σας, δώστε ένα δείγμα σε ορισμένους προνομιούχους πελάτες σας, οι οποίοι θα σπεύσουν να μοιραστούν την «αποκλειστικότητά» τους με γνωστούς και φίλους – ή με μεγαλύτερο κοινό, στην περίπτωση που απευθυνθείτε σε influencers. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την προσμονή των υπολοίπων, καθώς και το σούσουρο γύρω από το προϊόν σας.

Εν κατακλείδι

Αυτά ήταν τα έξι θεμελιώδη στοιχεία του Buzz Marketing! Ποιο σας ιντριγκάρει περισσότερο; Διαλέξτε αυτό που σας εμπνέει και εξαντλήστε τη δημιουργικότητά σας! Ιδανικά, συνδυάστε δύο ή και περισσότερα στοιχεία μεταξύ τους, για ακόμη πιο «θορυβώδη» αποτελέσματα.

Προσοχή όμως! Να θυμάστε ότι υπάρχει μόνο μία λεπτή γραμμή μεταξύ θετικού και αρνητικού buzz. Εάν το παρακάνετε, κινδυνεύετε να αμαυρώσετε τη φήμη σας από τη μια στιγμή στην άλλη. Ευτυχώς, στη Develop Greece γνωρίζουμε πώς να σας κατευθύνουμε σωστά, ώστε να αποφεύγετε συνηθισμένα λάθη και κακοτοπιές. Μήπως χρειάζεστε βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μας!